אינפלציה נוסח דרום סודן: כמה פרות צריך גבר להתחתן?

האינפלציה במחירי הכלות היא אחד האתגרים החברתיים והכלכליים הגדולים של דרום-סודן

עמנואל גמבירי אומר שאישה משכילה בשבט רועי הבקר שלו, מודראי, בדרום-סודן, עולה 50 פרות, 60 עיזים ו-30 אלף לירות סודניות (12 אלף דולר) במזומן.

במחיר כזה, שכמה וכמה גברים לא יכולים להרשות לעצמם, יש כאלו שפונים לגניבות בקר כדי לרכוש אישה ומעמד חברתי הולם. האינפלציה במחירי הכלות מציתה פשיטות על עדרי בקר שבהן נהרגים מדי שנה יותר מ-2,000 בני אדם.

גמבירי זוכר את הזמנים שבהם נשים עלו רק 12 פרות וראשי השבטים יכלו לכנס את ההורים לפגישות סיכום מחיר לשביעות רצון שני הצדדים. היום, הוא אומר, הסיפור שונה לגמרי.

דרום-סודן חגגה את עצמאותה ב-9 ביולי, אך המלחמה עם הצפון שנמשכה 20 שנה הותירה בה צלקות. המלחמה שחקה את הסמכות השבטית המסורתית ואת המסורת החקלאית והותירה אחריה דור של צעירים שגדלו בצבא, במיליציות או במחנות הפליטים.

"הנערים הללו לא יודעים איך לעבד את האדמה. כל מה שהם יודעים זה לטפל היטב בקלצ'ניקובים", אומר גמבירי, בן 37, מנהל אזורי בארגון שלא למטרת רווח.

בקהילות הכפריות, שבהן בהמות משק הבית הן מדד לעושר כלכלי, האפקט של הגאות במחירי הכלות הוא אחד האתגרים החברתיים והכלכליים הגדולים ביותר במדינה הצעירה ביותר בעולם. לפי נתוני האו"ם, כמחצית מ-8 מיליון תושבי דרום-סודן חיים על פחות מדולר ליום ו-84% מהאוכלוסייה הבוגרת אינם יודעים קרוא וכתוב.

אורך כבישי האספלט הסלולים בדרום-סודן הוא 60 ק"מ, בהשוואה לכמעט 100 אלף בצפון-סודן. עם תשתית כה עלובה, הבקר הוא הסחורה השווה ביותר, שמספקת מוצרי חלב ובשר.

"בכלכלה כזו, שוק המניות שלך הוא רק שוק הבקר", אומר סלסטוס ג'ומה, פרופסור לפיתוח בינלאומי בבית הספר לממשל ג'ון קנדי באוניברסיטת הרווארד. "יש מעט מאוד מה להחליף מלבד מטבע אחד - טלפי הבקר".

עם כ-20 זנים, אוכלוסיית הבקר של דרום-סודן נאמדת ב-11.7 מיליון ראשים, בתוספת 12.4 מיליון עיזים ו-12.1 מיליון כבשים, לפי נתוני ארגון המזון והחקלאות של האו"ם. עדר בהמות המשק הדרום-סודני הוא השישי בגודלו באפריקה, וערכו נאמד ב-2.6 מיליארד דולר.

באזורי הכפר, פרה עולה 400-500 לירות (150-190 דולר). בבירה ג'ובה פרה יכולה לעלות 1,000-1,500 לירות (375-560 דולר), ומחיר כלה יכול להגיע ל-150-400 פרות.

מסוף מלחמת האזרחים שבו אלפי גברים לבתיהם והם מחפשים נשים. התחרות העזה יצרה מלחמות מחירים. מחירי הכלות עלו ב-44% מאז 2005, כאשר הסכם השלום בחסות אמריקנית נכנס לתוקפו. לפי דו"ח או"ם שלא פורסם, כמחצית מאוכלוסיית הגברים במדינה אינה יכולה להרשות לעצמה להתחתן.

התסכול לנוכח מחירי הנשים הבלתי-אפשריים גרם לכמה צעירים להיכנס לחובות. אחרים הצטרפו לכנופיות מזוינות של עד 50 חברים, שמתכננות פשיטות על עדרי בקר. ארגון סיוע של האו"ם ונורבגיה שערך סקר בקרב 1,284 גברים ו-1,392 נשים בינואר-מארס 2010 מצא ששני שלישים מהנסקרים הודו שהצטרכו לערוך פשיטות על עדרי בקר של אחרים כדי להשיג לעצמם בנות זוג.

המחקר מצא שפושטי העדרים של ימינו הם צעירים עניים ולא משכילים שנולדו בצל העימות הצבאי עם הצפון המוסלמי. בדרום הבכורה היא של דתות מסורתיות ושל הנצרות.

כ-350,000 פרות נגנבות מדי שנה בדרום-סודן, וגורמות להפסד של 200 מיליון לירות סודניות באובדן הכנסות, לפי מחקר שנערך עבור משרד החקלאות והדיג הסודני. ב-2009 נהרגו כ-2,500 איש בפשיטות על עדרי בקר. לפי הדו"ח הזה, מדי שנה נערכות במדינה לפחות 100,000 חתונות במחיר ממוצע של 30 ראשי בקר, שיוצרות ביקוש ל-3 מיליון ראשי בקר בשנה.

הקורבנות של פשיטות הבקר הם במקרים רבים הבעלים של העדרים שמנסים להתנגד לפושטים או כפריים שנקלעו לקו האש, מה שמוביל מעגל של נקמות דם ואלימות בין-שבטית.