"דירוג האשראי של ארה"ב יתפוגג - אפשר לנשקו לשלום"

כך מעריך הכלכלן הווארד גולד ■ לדבריו, "שום הסכם לטווח הארוך על התקציב לא נראה אפשרי" ■ גולד מזהיר כי על רקע המחלוקות, "אפשרי שהסכם לא יושג גם בעוד כמה שנים"

"דירוג האשראי המושלם (AAA) של ארה"ב עלול לעלות באש. לא צריך להיות חזאי כדי להבין לאן נושבת הרוח, המחלוקת בין הרפוליקנים לדמוקרטים מתקרבת לנקודת האל-חזור, תאריך היעד קרב, אולם ההסכמה רחוקה", כך מעריך היום (ד') הכלכלן הווארד גולד (Howard Gold), פובליציסט ועורך באתר הפיננסי Moneyshow.com, במאמר לאתר מרקטווץ'. "ארה"ב יכולה לנשק לשלום את דירוג האשראי המושלם שלה", דברי גולד.

גולד מעריך כי הדירוג של ארה"ב יירד בקרוב, על רקע חוסר היכולת להגיע להסכם פשרה בין הדמוקרטים והרפובליקנים על קיצוצים בתקציב הפדרלי לטובת העלאת תקרת החוב, בהיקף של 14.3 טריליון דולר - אשר אם לא יתרחש עד ה-2 באוגוסט, יאלץ את ארה"ב להכריז על חדלות פירעון. "אם לא תהיה הסכמה עד ה-2 באוגוסט, אזהרותיו של אובמה כי הממשלה לא תוכל לעמוד בהתחייבויותיה יתממשו, לרבות תשלומי הריבית על החוב, תקציב הביטחון ותשלומי הביטוח הלאומי", מעריך גולד.

"על אף הצהרותיהם של ג'ון ביינר (יו"ר בית-הנבחרים האמריקני - י.ה.) ושאר מנהיגי הרפובליקנים כי הכרזה על חדלות פירעון אינה תרחיש מציאותי, נראה כי חוסר יכולתם להגיע לפשרה על העלאת תקרת החוב תוביל את ארה"ב להכרזה כזו. סוכנויות הדירוג הגבירו את אזהרותיהם החמורות, אך הקוטביות בוושינגטון בלתי ניתנת לגישור והורדת הדירוג תהיה בלתי נמנעת", דברי גולד.

נזכיר כי שלושת סוכנויות הדירוג הגדולות ובהן מוד'יס, S&P ופיץ' הזהירו את הממשל האמריקני בהורדת דירוג, במידה ולא תחול הסכמה על תקרת החוב. ביום שני גם פימקו - קרן האג"ח הגדולה בעולם - יצאה גם היא באזהרה כי הדירוג של ארה"ב עלול להיפגע.

גולד הוסיף כי "ההבדלים הפילוסופיים והפוליטיים בין הדמוקרטים והרפובליקנים כל כך חדים, כך ששום הסכם לטווח ארוך על ההוצאות וההכנסות לא נראה אפשרי. הם חיים בשני יקומים מקבילים, עם שני חזונות שונים לחלוטין לגבי מהן הבעיות העומדות בפני המדינה".

גולד מזכיר שהסוכנות S&P הזהירה כי "למרות חודשים של משא ומתן, שני הצדדים נותרו במחלוקת קשה על סוגיית המדיניות הפיסקלית. כתוצאה מכך, אנו מאמינים כי קיים סיכון של קיפאון מדיניות משמעותי ומתמשך, מעבר לכישלון להגיע להסכם לטווח הקרוב. חוסר היכולת להגיע להסכם עכשיו, עשוייה להעיד על כך שהסכם לא יושג גם עוד כמה שנים. אנו רואים בחוסר היכולת להגיע להסכם בזמן כל כך קריטי כחידלון ביכולת הממשל ליישם את מדיניותו לטווח הקצר".