הסוחרים בבורסה לקחו צעד אחורה: המעו"ף איבד 0.7%

המחאה החברתית מתרחבת ■ התפטר מנכ"ל משרד האוצר ■ הושגה הסכמה עקרונית בנוגע להעלאת תקרת החוב בארה"ב ■ זיו סגל: "לא מן הנמנע שהמעו"ף ירד עד 1,167 נק'"

המחאה החברתית והירידות בוול סטריט ביום ו' הרתיעו את הסוחרים: יום המסחר הראשון של השבוע בבורסה של תל-אביב (א') התאפיין בירידות שערים, בהמשך למגמה השלילית שאפיינה את השבוע שעבר בשוק המקומי ואת סוף השבוע החולף בשווקים מעבר לים. בתחילת היום עוד נרשמו עליות קלות זאת, לאחר שהבוקר נודע כי הושגה הסכמה עקרונית על העלאת תקרת החוב בארה"ב (על כך בהמשך). אך מחאת המחירים ששוטפת את ישראל המשיכה לגבות מחיר מממשלת נתניהו: מנכ"ל האוצר חיים שני הודיע הבוקר על התפטרותו על רקע חילוקי דעות עם שר האוצר יובל שטייניץ. ל"גלובס" נודע כי שני החל לגבש בסוף השבוע תוכנית כלכלית חדשה בדומה ל"תוכנית הייצוב" של שנות ה-80, אולם שטייניץ התייחס בביטול ליוזמה של שני, מה שהיווה את "הקש ששבר את גב הגמל".

שוק ההון המקומי מושפע עם פתיחת שבוע המסחר מההחרפה במחאה הציבורית שהוציאה אמש לרחובות הערים הגדולות בארץ כ-150 אלף מפגינים שקראו לצדק חברתי ולהפלת הממשלה על רקע גל עליות המחירים. בינתיים מובילי מחאת האוהלים כינסו היום מסיבת עיתונאים ובה קראו "ביבי תתעשת ולא כל הציבור יצא לרחובות".

ראש הממשלה נתניהו הבטיח היום בפתיחת ישיבת הממשלה: "נקל על הנטל הכלכלי של אזרחי ישראל". בדיון שהתקיים מאוחר יותר היום בלשכת ראש הממשלה הנחה נתניהו את חברי הוועדה לבחינת הריכוזיות במשק להאיץ את השלמת הגשת המסקנות שתוכננה לחודש נובמבר ולהגישן בסוף אוגוסט.

במנותק מניסיונותיו של נתניהו לטפל בבערה ההולכת ומתפשטת, אמר היום דוברו, רוני סופר בתוכנית הבוקר של אורלי וגיא בערוץ 10: "המחאה מוגזמת - כל הארץ דירות יוקרה, מכוניות וטיסות לחו"ל. יש אנשים שלא גומרים את החודש? אולי צריך לסגור להם את קווי האשראי". לדבריו, "צריך לחזור לפרופורציות, כי המצב החברתי בישראל לא כל כך גרוע והמצב הכלכלי מצוין"

כאמור, הודיע היום מנכ"ל משרד האוצר, חיים שני על היתפטרותו, זאת לאחר ששטייניץ פנה לששינסקי שיעמוד בראש הוועדה לבחינת ההקלות למעמד הביניים. נציין כי ששינסקי אישר את דבר הפניה אליו, אך מסר כי הוא סירב לתפקיד. ל"גלובס" נודע כי שני החל לגבש "תוכנית ייצוב" כוללת למשק - כמו בשנות ה-80' - אך שטייניץ התייחס אליו בביטול. הערכות: משה טרי מועמד מוביל לתפקיד מנכ"ל האוצר הבא.

במסגרת הלחץ הכבד שמפעיל הציבור על הממשלה החליט היום שר האוצר כי מחיר הדלק יוקפא לחודש אחד בלבד. הדלק היה אמור להתייקר הלילה ב-31 אגורות לליטר בנזין 95 אוקטן ולשבור שיא - אך שטייניץ חתם על צו זמני להפחתת המס ב-30 אגורות.

גם מחאת הרופאים צוברת היום תאוצה ובשעות הצהריים חסמו אלפי רופאים את הכניסה לקריית הממשלה בירושלים.

ובינתיים גם הבנקים נכנסים לכווננות ספיגה לאחר שדווח על יוזמה למשיכת כספים המונית שהתארגנה בפייסבוק. לפיה ב-8 באוגוסט ימשוך כל אזרח סכום כסף "משמעותי" מחשבון העו"ש שלו,כאשר המטרה היא ללחוץ על הבנקים להוריד ריביות ולבטל עמלות.

נראה כי שוק הדיור בישראל מתקרר: הביקוש לדירות נפל לשפל שלא נראה מאז אוקטובר 2008. הלמ"ס פירסמה היום נתונים לפיהם מכירות דירות חדשות צנחו 18% ביוני, הביקוש נחתך 27%. במרכז הארץ נרשמה ירידה של 16% במכירות דירות חדשות ל-605 דירות, בת"א המכירות נותרו כמעט ללא שינוי על 170 דירות. צניחה של 50% נרשמה בחיפה.

מתגבשת הסכמה להעלאת תקרת החוב בארה"ב

הבוקר דווח כי הושגה הסכמה עקרונית על העלאת תקרת החוב בארה"ב. ההסכמה כוללת קיצוצים בהיקף של כ-1 טריליון דולר בתקציב והקמת ועדה מיוחדת שתמליץ על קיצוצים נוספים בתקציב או העלאות מסים שיחסכו עוד כ-1.8 טריליון דולר מהגרעון. פקיד בכיר בבית הלבן ציין עם זאת כי "עדיין לא הושג הסכם סופי בין הצדדים".

תקרת החוב של ארה"ב עומדת על 14.3 טריליון דולר וממשל אובמה מעוניין להגדיל אותה כיוון שהממשל הגיע לחוב זה. מה שבטוח הוא שכל העלאה של תקרת הגירעון תלווה בהתחייבות של הממשל לבצע קיצוצים בתקציב בשנים הקרובות, אך המחלוקת היא על היקף הקיצוצים וגודל העלאת תקרת הגירעון. הדמוקרטים מבקשים להגדיל את תקרת הגירעון ב-2.4 טריליון דולר. והרפובליקנים? ובכן, רק הלילה הם העבירו בבית הנבחרים הצעה להגדיל את תקרת הגירעון ב-900 מיליארד דולר בלבד; ההצעה נפלה בסנאט ע"י הדמוקרטים, אך היא משקפת את הפער בין הצדדים.

אם לא תושג הסכמה סופית בין הרפובליקנים והדמוקרטים, ביום ג' ייכנס הממשל האמריקני להשבתה כוללת: הממשל לא יוכל להנפיק עוד אג"ח ולהחזיר חובות למחזיקי האג"ח הקיימים, לא ישולמו משכורות לעובדי ציבור, לא יועברו כספים לחיילי מילואים ועוד. במילים אחרות, כלכלת ארה"ב תפשוט את הרגל, מה שישפיע כמובן גם על דירוג האשראי המושלם שלה (AAA).

ההשלכות על השווקים עלולות להיות הרות אסון; השבוע העריכו כלכלני קרדיט סוויס כי שוק המניות האמריקני עלול לקרוס ב-30% אם לא תעלה תקרת החוב. פעיל בכיר בשוק הישראלי אמר לנו השבוע כי תרחיש האימים הוא ש"מפולת 1987 תחזור על עצמה", אז צנחו מדדי המניות בוול סטריט ביותר מ-20% ביום אחד, במה שזכה לכינוי הלא-מחמיא: "יום שני השחור".

אך הלילה, כאמור, דווח בתקשורת האמריקנית כי הושגה הסכמה עקרונית בין הרפובליקנים והדמוקרטים, לפיה תקרת החוב תועלה בתמורה לקיצוצים והעלאות מסים של כמעט 3 טריליון דולר במצטבר. יש לציין כי מדובר בשלב מוקדם של הסכמות ועדיין אין הסכמה סופית על גובה העלאת תקרת הגירעון, כך שלא ניתן להכריז עדיין על סוף המשבר.

זיו סגל: "המעו"ף עלול לרדת ל-1,167 נקודות"

ובמעבר חד ל"ביצה המקומית", אצלנו בישראל צפוי שבוע כמעט נטול נתוני מאקרו, מלבד נתון מכירות דירות חדשות בחודש יוני שיפורסם ביום א'. נתון זה מקבל חשיבות יתרה נוכח צעדי הממשלה בחודשים האחרונים לקירור שוק הנדל"ן, ועל רקע מחאת האוהלים שצוברת תאוצה. בשוק מתייחסים כעת למחאה החברתית בסקפטיות, אך למחאה חשיבות כלכלית גדולה למשק הישראלי. במשרד האוצר גרסו ביום ה' כי היענות מלאה לדרישות המפגינים תעלה למשק 24 מיליארד שקל.

השוק המקומי מפגין לאחרונה סימני חולשה גם מבחינה טכנית; זיו סגל, המנתח הטכני של "גלובס", טוען כי "הקונים מתפוגגים" ומציין ש"המגמה היא מגמת ירידה". סגל מסמן את הנקודות בעלות החשיבות הטכנית במדד המעו"ף: "התנגדות קיימת בין 1,247 נקודות ל-1,253 נק'. מהלך מעל 1,253 נק' יחייב חשיבה מחודשת. מהלך מתחת ל-1,218 נק' ייחשב סימן דובי במיוחד. לא מן הנמנע שנראה ירידה עד 1,167 נקודות".

מניות במוקד: מכתשים אגן, מנורה מבטחים, טבע, כיל

חברת כור , הנמנית עם קבוצת IDB של נוחי דנקנר, דיווחה היום כי החברה הבת (כ-47%) מכתשים אגן צפויה לרשום ברבעון השני של 2011 עלייה משמעותית במכירות וברווחים לעומת התקופה המקבילה ב-2010.

מבין המניות הבולטות בשוק נציין את מנורה מבטחים , שנפלה ביותר מ-5% ביום ה', כאשר שעות לאחר מכן הגיעה הסיבה: רונן אביגדור, מנכ"ל מנורה מבטחים פיננסיים, נעצר בחשד לקבלת שוחד, מירמה, הפרת אמונים בתאגיד ועבירה של תרמית בניירות ערך. (לסיפור המלא - לחצו כאן)

במדד המעו"ף המשיכו לרכז עניין טבע וכיל , הראשונה בעקבות הדוחות הכספיים שפרסמה לפני מספר ימים והודעתה על השקת גרסה גנרית לגלולה למניעת הריון, והשנייה בעקבות ירידה של יותר מ-2% שנרשמ במניית פוטאש ביום ו' בוול סטריט. פוטאש מחזיקה בכמעט 14% מכיל ונחשבת למובילה בתחום האשלג.

בסקטור הגז, מניית אמפל הגיבה לפיגוע הנוסף - החמישי במספר מתחילת השנה - שאירע במסוף הגז בצפון סיני. מדובר בפיגוע השלישי בחודש האחרון, מה שמחריף את השיבוש באספקת הגז ממצרים לישראל. סוכנות AP דיווחה על הפיגוע ומסרה כי שלטונות מצרים אישרו את האירוע, אך חברת אמפל הוציאה דיווח לבורסה בו ציינה כי כוחות הביטחון המצריים סיכלו את הפיגוע.

חברת ביולייט דיווחה הבוקר כי דיליפ שנגבי, מבעלי ענקית התרופות ההודית סאן פארמה, השקיע בחברה 10.5 מיליון שקל באמצעות חברה פרטית בבעלותו. בתמורה להשקעה תנפיק ביולייט 30,000,000 מניות רגילות שיהוו לאחר הנפקתן, כ-11% ממניות החברה בדילול מלא.

אורמת טכנולוגיות, החברה הבת של אורמת , תפרסם את דוחותיה לרבעון השני ביום רביעי הקרוב. בפסגות מציינים כי תוצאות הרבעון צפויות להצביע על צמיחה קלה בהכנסות, גידול חד ברווח התפעולי ורווח נקי שולי. "עם זאת על רקע אי בהירות לגבי אופן ההכרה בהכנסה חד פעמית משמעותית, במגזר המוצרים, עלולות התוצאות בפועל לסטות משמעותית מהתחזית".

[לאתר המעו"ף][לאתר האג"ח][לאתר קרנות]