רשימת קניות: 10 רכישות פוטנציאליות בשוק ההיי-טק

פייפר ג'פרי: 48 חברות הטכנולוגיה המובילות מחזיקות במצטבר 240 מיליארד דולר בקופה - מצב של "עודף מזומן עד לחוסר יעילות" ■ הפתרון: הצעות יצירתיות לשימוש אסטרטגי בכסף

חודשי הקיץ הם תקופה שקטה יחסית, והירידה באקשן מורגשת היטב בוול סטריט. משום כך, וכן על רקע התמורות בעולם הטכנולוגי, הצליחו בנקאי ההשקעות בפייפר ג'פרי לחשוב על אפשרויות יצירתיות במיוחד למיזוגים ורכישות, והם משרטטים בדוח חדש עשר רכישות פוטנציאליות בשוק ההיי-טק.

להצעות המיזוגים שלהם נתנו הבנקאים את הכותרת: "גאונות או שיגעון?" אך הכול יחסי - מה שנראה שיגעון כעת יכול להתברר כמציאות, ויוכיחו זאת מיזוגים שהתרחשו בשנתיים האחרונות בעולם הטכנולוגי כמו רכישת סאן על-ידי אורקל או מקאפי על-ידי אינטל.

מה שמתדלק את בורסת ההימורים על העסקאות הבאות היא העובדה שענקיות הטכנולוגיה צברו כמות עצומה של מזומן - 240 מיליארד דולר מפוזרים על הקופות של 48 חברות ההיי-טק המובילות במדד S&P 500.

פייסבוק - רכישה של מיליארדים?

"בהשוואה לשאר התעשיות", מציינים בפייפר ג'פרי, "התחום הטכנולוגי סובל בבירור מעודף מזומן עד לרמה של חוסר יעילות". הם מאמינים שהקרקע בשלה כעת להעביר את הכסף לשימוש אסטרטגי ולבצע רכישות.

תהליך מקביל שמתרחש הוא שהשווקים מתבגרים, והחברות הוותיקות מתקשות לעמוד בקצבי הצמיחה ההיסטוריים שאפיינו אותן. כך שרכישות גדולות של חברות צעירות יחסית, שפועלות בשווקים צומחים במהירות, יכולות להיות פתרון מוצלח - גם אם אינן הגיוניות ברגע הראשון.

התהליכים היום מהירים יותר: החברות הצעירות והמצליחות, כגון פייסבוק, זינגה וטוויטר, הגיעו לבגרות מהר יותר מאשר ענקיות ההיי-טק של המאה הקודמת, ולכן הן בתורן עשויות לבצע רכישות בולטות כדי למצוא הזדמנויות חדשות.

כשזו תפאורת הרקע, מספקים בפייפר ג'פרי רעיון יצירתי במיוחד, במסגרתו תרכוש פייסבוק את salesforce.com, ספקית תוכנת ניהול קשרי הלקוחות (CRM), ששווה היום כ-19.2 מיליארד דולר.

לכאורה, החיבור בין החברות נראה מנותק מהמציאות; סלספורס היא ספקית תוכנה לפי דרישה (SaaS) שנמצאת עמוק במגזר הארגוני, לעומת פייסבוק שקיימת רק במגזר הצרכני. אבל, לפייסבוק יש מה להרוויח מהרכישה: זרם הכנסות יציב, המוני לקוחות במרחב הארגוני שבו אינה קיימת כמעט, ותשתיות טכנולוגיות משופרות.

אחת המגמות שמשפיעה על זווית הראייה של החברות הגדולות היא הפוטנציאל שיש בחדירה לשוק חדש עם פתרון מקצה לקצה - כלומר, מוצר שמגיע מחברה שמספקת בעבורו את רכיבי החומרה, התוכנה ולעתים גם שירותים.

מודל אפשרי הוא אפל, שמספקת מוצרים כוללים ואחידים והצליחה בשנים האחרונות לפרוץ בשוק הטלפוניה עם האייפון ובשוק המחשוב האישי עם המק-אייר והאייפד.

כך, לדברי פייפר ג'פרי, גם אינטל עשויה להעמיק את חדירתה לתחום התוכנה והשירותים - מה שלא מפתיע לאחר רכישות שביצעה חברת האבטחה מקאפי וספקית התוכנה למערכות האלקטרוניקה ווינד ריבר.

"המחשב האישי הפך לפחות רלבנטי באופן משמעותי", טוענים בבית ההשקעות, ושולחים את אינטל לחפש את הדרך לעולם המחשוב החדש עם רכישת ספקית המדיה הווירטואלית Netflix, שתעודד ספקי תוכן לעבוד איתה באמצעות ההגנה שיקבלו על-ידי תוכנות מקאפי.

אופציה אחרת עבור נטפליקס, שמשכירה דרך האינטרנט סרטים ותוכניות, נראית יותר בת-מימוש וגם הוזכרה לא פעם בעבר - רכישתה בידי גוגל. זאת, למרות שגוגל בוחנת בימים אלה רכישה אחרת בתחום זה, של שירות Hulu.

הצד הפרקטי: אורקל תקנה את ג'וניפר

לא רק רכישות יצירתיות מציעים בדוח, אלא גם שילובים הגיוניים, שייתכן שכבר בקרוב ייצאו לפועל. בפייפר ג'פרי מעלים את האפשרות שאורקל תרכוש את ספקית ציוד התקשורת ג'וניפר וכן שסיסקו עשויה לרכוש את החברות ריברבד ו-F5.

ההצעות האלו עומדות על הפרק כבר תקופה ארוכה ונראות מצוין על הנייר, אך עובדתית הן אינן מתרחשות. אורקל תצטרך לשדרג בקרוב את היכולות בתחום ציוד התקשורת, מה שהחל עם רכישת 10% ממלאנוקס הישראלית באוקטובר 2010, ולכן רכישות מסוג זה יכולות לשרת אותה.

סיסקו, הרוכשת הגדולה של שני העשורים האחרונים, התעלמה במשך התקופה האחרונה מרכישות של חברות בנישות האלו, שתורמות טכנולוגיה לייעול התקשורת בין מרכזי הנתונים הגדולים לארגונים - כיוון שרלבנטי לעידן מחשוב הענן.

F5 היא מתחרה ישירה ברדוור הישראלית, שמספקת פתרון לשיפור בביצועים של אפליקציות ברשתות ארגוניות.

יתכן שסיסקו - עם לחץ המשקיעים, הררי המזומן, והצורך להחזיר את הצמיחה במהירות - תבצע רכישה בתחום וגם האופציה של רדוור, שכבר עמדה בעבר על הפרק, עשויה להישקל.

תחום נוסף שבו מציעים האנליסטים חיבורים הוא קמעונות באינטרנט, והם מציינים חיבור מתבקש בין אתר הזמנת הטיסות אונליין Expedia, ל-OpenTable, שמספקת שירות הזמנות אונליין למסעדות.

בעולם הבידור הביתי, טוענים בבנק ההשקעות, ייתכן שספקית שירותי התוכן הבידורי Rovi, תרכוש את ספקית הטכנולוגיה להקלטת תוכניות טלוויזיה באמצעות ממירים, Tivo.

שתי רכישות נוספות שמוצעות בתחום הטלקום נראות בעייתיות, אך לא בגלל היעדר סינרגיה. הראשונה היא עסקה שבמסגרתה Digital Realty, שמספקת מבנים לתשתיות טכנולוגיות, תרכוש את ספקית שירותי מרכזי הנתונים Equinix. אמנם, שתי החברות משלימות האחת את השירותים של השנייה, אך המאזן של Digital Realty לא מצויד ביתרות מזומן (30 מיליון דולר) אבל כן מצויד בחוב (3 מיליארד דולר).

ההצעה השנייה היא רכישת ספקית שירותי התקשורת האלחוטית ספרינט על-ידי ענקית הטלקום CenturyLink.

גם כאן, הסינרגיה בין החברות קיימת והן יכולות לתרום אסטרטגית באופן ניכר אחת לשנייה. אולם המזומן בקופתה של CenturyLink הוא 300 מיליון דולר בלבד לאחר רכישת Qwest בסוף 2010 תמורת 12 מיליארד דולר.

קשה להאמין שבזמן הקרוב היא תמהר להיכנס להרפתקת-ענק נוספת, במיוחד כשזוכרים את כלל האצבע שלפיו רוב הרכישות נכשלות.

שידוכים שכאלה
 שידוכים שכאלה

עשר החברות עם כרית המזומנים הנוחה ביותר
 עשר החברות עם כרית המזומנים הנוחה ביותר