חוצפה: בעלי דירות מחייבים שוכרים לוותר על הישגי המחאה

שוכרי דירות רבים מדווחים כי הם מתבקשים לחתום על סעיף הקובע כי החלטות שיתקבלו כתוצאה ממחאת הדיור לא יחולו על חוזי השכירות שלהם ■ המטרה: "להקדים תרופה למכה"

כנראה שאין גבול לחוצפה: בעלי דירות רבים, החוששים כי גל המחאה החברתית יביא לשינוי לרעה במצבם, מוסיפים לחוזי שכר הדירה הסטנדרטיים סעיפים הקובעים כי החלטות שיתקבלו כתוצאה ממחאת האוהלים לא יחולו על חוזי השכירות שלהם - כך נודע ל"גלובס".

עו"ד כרמל פומרנץ, מיוזמות "אוהל המידע המשפטי", שהוקם באחרונה בלב מאהל המחאה בשדרות רוטשילד במטרה לספק מידע לאזרחים בנוגע לזכויותיהם הסוציאליות והחברתיות, מספרת כי מדובר בתופעה של ממש.

לדבריה, בימים האחרונים פנו לאוהל המידע המשפטי אנשים רבים, שביקשו להתייעץ לגבי חוזי שכירות שאליהם מוסיפים בעלי הבית שלהם התניות שמביעות חשש מתוצאות המחאה, בניסיון "להקדים תרופה למכה".

לסגור פרצות

"לפני כמה ימים, למשל, הגיע אליי בחור צעיר ששוכר דירה בתל-אביב. בעל הבית שלו ביקש לחדש את חוזה השכירות איתו ולהוסיף לו התניה, שנוסחה על-ידי עורך דין, לפיה כל החלטת ממשלה שתתקבל כתוצאה ממחאת הדיור לא תחול על החוזה", מספרת פומרנץ.

"מקרה אחר היה של צעיר שסיפר כי הוא חתם על חוזה שכירות באמצעות אבא שלו, מכיוון ששהה בחו"ל, וכשחזר לארץ, ביקש ממנו בעל הבית לחתום על החוזה מחדש בתירוצים שונים, כשבפועל מטרתו הייתה להוסיף לחוזה סעיף שיימנע את שינויו בעקבות המחאה החברתית".

"אוהל המידע המשפטי" הוקם בשבוע שעבר על-ידי קבוצה של עורכי דין מתנדבים, והוא מאויש מדי יום בשעות אחר-הצהריים.

לדברי עו"ד פומרנץ, הפונים מתחלקים ל-3 קבוצות: אנשים עם שאלות באשר לזכויות הקשורות למחאה החברתית - למשל בנוגע לחופש הביטוי, לשון הרע, רישיון להפגין, מעצרים, תנאים מגבילים, כתבי אישום וכדומה; הקבוצה השנייה היא של בקשת מידע בתחום הביטחון הסוציאלי - כמו לזכויות ביטוח לאומי, זכאות לדיור ציבורי, סל קליטה וסיוע בשכר דירה; הסוג השלישי של השאלות הוא של אנשים שבאים לקבל עצה בנושאים כמו שכירות דירות, זכויות עובדים או תביעות כלפי העירייה.

בנוסף על אספקת המידע לציבור, מדי ערב נערכת באוהל הרצאה בנושא משפטי הקשור למחאה. הערב (ג'), למשל, ירצה באוהל המשפטי ד"ר אמיר פז-פוקס בנושא "עובדי הקבלן החדשים: עובדים סוציאליים, רופאים, מורים".

עו"ד פומרנץ מציינת כי בשבוע הבא מקווים יוזמי אוהל המידע המשפטי להתרחב למאהלים נוספים בדרום תל-אביב.