כידוע, פרסום דוחות כספיים הוא כאב ראש אחד גדול לניהול תיק ההשקעות. מרגע תחילתה של עונת הדוחות, המניות בתיק יוצאות משליטה. המילים "הפתעה", "אכזבה" ו"ציפיות" משתלטות על הכותרות, וכל יום מייצר התרגשות של זוכה לוטו או דיכאון של מהמר מפסיד בקזינו.
השאלה היא מה עושים. נכון למועד כתיבת טור זה, לא היו לנו יותר מדי הפתעות שליליות (דגש על "מדי"). אפילו BRCM שבסיבוב הדוחות האחרון הלמה בנו, פיצתה בסיבוב הנוכחי. אבל, דוחות הם עניין רבעוני, וכאשר מנהלים תיק של 50 מניות - זה עניין שבשגרה. לפיכך, בשביל לא לתת לדוחות להוציא אותנו משיווי משקל, יש לגבש מערכת כללים. זכרו, שמספיקה מניה אחת שמוציאה אתכם משיווי משקל כדי להסיט את כל תשומת הלב מניהול התיק בכללותו אל אותה מניה. כאשר מדובר במניה שיורדת, תחושת הדיכאון יכולה להיות משתקת.
להלן מערכת הכללים שמסייעת בדרך כלל, למרות שלכל כלל יש יוצא מן הכלל. אחרת לא היינו צריכים מנהלי השקעות...
כשהמניה עולה חדות אחרי דוח
הדילמה: האם למכור ביום העלייה. ישנם מספר קריטריונים להחלטה, שהיא בסופו של דבר חיבור של כולם (לא תמיד קל לחבר):
מה הייתה הציפייה מהמניה? אם הציפיה הייתה שתעלה 90% ואחרי הדוח היא עולה 20%, לא נמהר למכור אותה. אם מראש מדובר במניה כבדה שעלייה של 20% בשנה היא הישג נאה עבורה, והיא נותנת לנו את זה ביום אחד, נשקול בחיוב את מכירתה.
מה תבנית העלייה החדה? אם העלייה היא בתבנית של פער מחיר (קפיצה חדה בפתיחת המסחר), אזי פער המחיר משמש כוח משיכה שישאב אליו את המניה (מי שזוכר - AVAV), וראוי לשקול את מכירתה. אם העלייה היא רציפה לאורך יום המסחר, יש סיכוי טוב יותר שהיא בת-קיימא.
מה משקל המניה בתיק? אם משקל המניה בתיק גבוה (עובדה שמשמחת ביום העלייה), ראוי להקטין את הפוזיציה ולא להסתכן בכך שירידה חדה בימי המסחר העוקבים תשפיע במידה משמעותית על תשואת התיק. אם משקל המניה בתיק קטן, הסיכון של ירידה קטן בהתאם.
מה הניתוח הכלכלי של הדוח? אמנם מנתח טכני אני, אבל כידוע נהנה לקבל תובנות כלכליות. למשל, במקרה של AVAV, האנליסטית שלנו שרית גולנדר קדרי הביעה את דעתה, לפיה העלייה מיצתה את הפוטנציאל הגלום בדוח (האחרון). מידע כזה עוזר להכריע את הכף, בייחוד כאשר יש התלבטות טכנית.
שורה תחתונה: עלייה בפער מחיר במניה שמשקלה בתיק גבוה, ושממצית את הדוח - מכירה. עלייה רציפה במניה שמשקלה לא גבוה ושהפוטנציאל הכלכלי עוד לפניה - לא נמכור. כל מה שבין שתי האפשרויות כפוף למשקל שאנו נותנים לכל אחד מהפרמטרים. מכיוון שפעמים רבות עלייה חדה מובילה לתיקון למטה, מכירה חלקית יכולה להיות ברירת המחדל.
מכירת מניה שיורדת חדות אחרי דוח
בדרך כלל, ירידה חדה אחרי דוח מוציאה את המניה משיווי משקל טכני. מגמת העלייה בה נמצאה נשברת, ולכן קשה מאוד לקבל החלטה המבוססת על הניתוח הטכני. במקרים רבים הירידה החדה היא בתצורת פער מחיר יורד, כך שפקודת הגנה לא הייתה מועילה. מי שמאמין שהשוק הוא יעיל והמחיר משקף מידע קיים, לא יראה בירידה חדה יתרון. בשביל לקנות אחרי ירידה חדה צריך לשאול: מה היתרון היחסי שלי - האם רוגע ושלווה? סבלנות? הבנה טובה יותר של עסקי החברה?
היה והירידה החדה מגבירה את העניין שלך במניה, ניתן להיעזר בניתוח הטכני בשביל לתזמן קנייה. בדרך כלל, מניה לא קופצת למעלה מיד אחרי ירידה חדה, אלא אם עיקר הסיבה לירידה היא מערכות מסחר ממוחשבות, וביום שאחרי באים קונים אנושיים שקופצים על המציאה. ניתן לחפש באמצעות כלי הניתוח הטכני, רובם משיטת הנרות היפניים, נקודות שיווי משקל, תבניות של שינוי מגמה, ואז לקנות. לא תמיד זה עוזר לתזמון אופטימלי (רכישה קרוב למחיר הנמוך האפשרי), אבל זה עוזר להסתברות להרוויח.
לצערי, ירידת המניות בשבוע שעבר (הטור נכתב ביום שישי) סיפקה הרבה דילמות לניהול התיק. מכיוון שבדרך כלל המוטיבציה הכלכלית לא משתנה, על פי המודל שלנו אחרי החמצה של דוח אחד, מכירה בפאניקה אינה האסטרטגיה. לפעמים נמכור אחרי כמה ימים כשנראה שהמניה יכולה לרדת עוד (כשיש כבר מידע טכני רלוונטי), ולפעמים נקנה וננצל את המחיר להגדיל את הפוזיציה.
אחת הדילמות הפתוחות בזמן כתיבת טור זה היא PACB. זכרו דבר אחד, בימים של פאניקה בשווקים, כאשר כולם מוכרים כי קיבלו התראת מרג'ין, מניות כמו PACB לא מעניינות אף אחד. זה הזמן להרים אותן מהרצפה.
זיו סגל, A level 2 Chartered Market Technician. שותף-מייסד ואסטרטג השקעות ראשי בחברת Green Ocean. אין לראות בטור המלצה לרכישה/מכירה של ניירות ערך ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.