רכבת ההרים בשוקי המניות בעולם השפיעו גם היום (ה') באופן ישיר על המסחר בבורסה של תל אביב, כאשר בסיום סגרו מרבית המדדים בירידות שערים, אך מדד המעו"ף הצליח לסגור בעלייה קלה. נציין כי גם היום המשיכו מניות רבות המוחזקות על ידי הטייקונים הישראלים לרשום ירידות חדות, בעוד שהתשואות על האג"ח שלהן מזנקות לרמות שיא - זאת על רקע החששות ההולכים וגוברים כי החברות לא יצליחו לעמוד בהתחייבויותיהן.
בסיכום שבועי: נפל מדד המעו"ף בכ-10%, מדד הבנקים צנח ב-13%, מדד מניות הנפט-גז איבד 12.8% ומדד מניות התקשורת צנח ב-14.5%.
בין המניות שרשמו השבוע ירידות חדות נציין את: דסק"ש שצנחה ב-39%, קבוצת דלק שנפלה ב-22% ומניית פרטנר שאיבדה 20% משוויה.
בעולם היתה זו שוב צרפת שטילטלה את השווקים, כאשר פורסמו דיווחים ב"ניו יורק טיימס" כי בנק באסיה עצר את קווי האשראי למספר בנקים צרפתיים ובנקים נוספים צפויים להצטרף אליו. נציין כי לקראת סגירת המסחר בת"א התמתנו מאד הירידות בעולם ובשוק המקומי לאחר שדווח כי רשות ני"ע האירופית שוקלת למנוע באופן זמני מכירות בשורט של מניות ביבשת. וכן לאחר שפורסם נתון חיובי בארה"ב שהצביע על שיפור בשוק התעסוקה. והחוזים בוול סטריט חזרו לטריטוריה החיובית.
קובי נימקובסקי, מנכ"ל אלומות בית השקעות, אומר בשיחה עם "גלובס" כי הודעת הפד מיום שלישי נתנה תשובות לשאלות שריחפו בציפייה דרוכה על רצפת הוול סטריט לגבי דעתו על מצב הכלכלה ודרכי הטיפול. בהודעה נכתב כי הצמיחה מתחילת השנה "נמוכה משמעותית" מהציפיות, שוק העבודה לא מתאושש והצריכה הפרטית תקועה. בתגובה, הפד החליט להשאיר את הריבית על 0-0.25%. עד מתי? "לפחות עד אמצע 2013 ".
"יש כאן אמירה חזקה מאוד שבמצב הנוכחי אין לצפות לצמיחה ואין סיכוני אינפלציה בשנתיים הקרובות ולפיכך ימשיך הפד לחלק "כסף חינם" עד ששוק התעסוקה יתאושש. לאור הדברים הנ"ל, התשואות בארה"ב ירדו לשפל היסטורי וכעת ברור כי בטווח הארוך, בשל חוסר אלטרנטיבות, הכסף ילך לשוק המניות. לעומת זאת, בט"ק בשל החדשות השליליות המגיעות מכיוון אירופה, ארה"ב ואף המחאה בישראל, אנו מאמינים כי כל עוד הצמיחה בארה"ב לא תתאושש והפד לא יציג תוכנית אחראית ומפורטת לטיפול בבעיית החוב והגרעון, השווקים יסבלו מהמשבר הפיננסי והתנודתיות בשווקים עשויה להביא למשבר עולמי. למרות ההזדמנויות שנוצרו בשוק והמכפיל הנמוך בו נסחר מדד המעוף לדעתנו מסוכן מדי להיות חשוף לשוק המניות כרגע ואנו ממליצים להגדיל את רכיב אג"ח המדינה הארוכות בתיק ע"ח מניות".
מדדי המניות המובילים בוול סטריט ננעלו כאמור אתמול בירידות חדות של עד 4.6% כאשר מדד הדאו ג'ונס שוב רשם תנודתיות רבה וננעל מתחת ל-11,000 נק'. את הירידות הובילו המניות הבנקאות, בעוד המשקיעים ברחו לשוק האג"ח, שם צנחה התשואה על האג"ח ל-10 שנים לשפל רב שנתי של 2.13%. המשקיעים הגיבו אתמול להשלכות הודעת הריבית של יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי, שהכריז שלשום כי הריבית צפויה להישאר ברמה אפסית עד 2013, וכן ציין "צעדים מוניטריים" נוספים בהם ינקוט הבנק, ובכך רמז על האפשרות להשקת תוכנית רכישות שלישית, בסוף החודש.
"רווחי הבנקים עלולים להיפגע בחודשים הקרובים על רקע ההתכווצות בריביות הנובעת מהקריסה בתשואות על אגרות החוב אשר מצמצמות את מרווחי הריבית, המהווים מרכיב חשוב ברווחיהם", כך מעריכים היום כלכלני דויטשה בנק. כאשר הפדראל ריזרב מתכוון להותיר את הריבית ברמתה האפסית לפחות עד אמצע 2013 - "הבנקים יצטרכו להתמודד עם סביבת ריבית נמוכה לזמן ארוך יותר ממה שציפו עד כה. רבים מהאנליסטים כבר שיקללו במודלים שלהם ציפיות להתרחבות המרווחים על רקע הציפיה להעלאת הריבית וגידול בהיקפי ההלוואות. אך כעת נראה כי יהיה צורך בעידכון של הערכות אלו, אם הראלי שנרשם לאחרונה במחירי האג"ח הממשלתיות יימשך".
בינתיים, בכירים באוצר התכנסו אמש בתגובה למפולות בשווקים מסביב לעולם: שר האוצר, יובל שטייניץ, יו"ר הרשות לניירות ערך, שמואל האוזר, ונציגים מבנק ישראל התכנסו אמש (ד') על מנת לדון על ההתפתחויות האחרונות בשווקים ובכלכלה הגלובלית. במהלך הישיבה צויין כי בימים האחרונים נרשמה נהירה לאג"ח ממשלתיות שנתפסות כנכס פיננסי בטוח יותר על רקע העצבנות בשווקים שבהחלט מעידה על מצב מאקרו לא חיובי בכלכלה העולמית.
ירידות חדות באלביט הדמיה ואפריקה
מניות של חברות ההחזקות ריכזו גם היום עניין רב. נציין את אלביט הדמיה , סקיילקס דלק קבוצה . ירידות חדות נרשמו במניות אפריקה ומנופים .
אפריקה דיווחה היום על קשיים בביצוע עיסקת "לאונרדו 88" במנהטן, שאם תושלם צפויה אפריקה לקבל לידיה תזרים חופשי בסך כולל של כ-47 מיליון דולר.
חברת כור דיווחה אמש לבורסה כי הגיעה להסכמות עם בנק הפועלים בעניין חישוב יחס שווי שוק לחוב, אשר נכון להיום עומד על כ-1.49 ומבהירה כי עד כה לא נמצאה החברה בהפרה של יחס זה וכי היא עומדת בתנאי הסדר המימון מול הבנק.
טבע , טאואר ופרטנר איבדו גובה עקב פערים שליליים מול ניו-יורק. מנגד, פריגו ומלאנוקס עלו עקב פערים חיוביים.
חברת סקיילקס שבאמצעותה שולט אילן בן דוב בחברת פרטנר פירסמה היום הבהרה ולפיה החברה תוכל להחזיר את החובות למרות הירידות בפרטנר. זאת, על רקע הודעתה של פרטנר אתמול, עם פירסום דוחותיה, כי היא מפסיקה לחלק דיבידנדים. "לדיבידנד מפרטנר יש חשיבות רבה לסקיילקס - אך החברה תדע לשרת את חוב. יש לנו מזומנים בהיקף 620 מיליון שקל בקופה ובנוסף מניות בלתי משועבדות של פרטנר בהיקף של כמיליארד שקל".
חברת טאו תשואות, גם היא בשליטת אילן בן דב, שוקלת מחדש את הצעת הסדר החוב שלה למחזיקי האג"ח, נוכח המפולת בשווקים והצניחה במניית פרטנר. כך הודיעה החברה בדיווח לבורסה, דיווח שיצא בסביבות אחת בלילה. הסיבה לבחינה מחדש של ההצעה נובעת מהצניחה של 9% במניית פרטנר אתמול, בעקבות הדוחות החלשים שפרסמה החברה. הנפילה במניה גררה ירידות חדות גם במניות סאני וסקיילקס.
[לאתר המעו"ף][לאתר האג"ח][לאתר קרנות]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.