משהו מרגיש מאד דומה: שווקי המניות צונחים, הכלכלה סובלת מהאטה, ופוליטיקאים בכל העולם מתכנסים בבהילות במטרה לנסות ולמצוא פתרונות למשבר. בקיצור, אזרחי העולם תוהים אם הם נמצאים בשחזור של המשבר הפיננסי של שנת 2008.
את התשובה לתהיה הזו מנסים כלכלנים ואנליסטים לפענח בדבקות בימים האחרונים. רבים טוענים כי הסיכון נמוך יותר כיום - לפחות בכל הקשור לסיכוי לפריצתו של משבר פיננסי גלובלי, באופן מיידי - בעיקר בגלל שהמערכת הפיננסית "בריאה" יותר היום, ויש פחות בעיות תשתיתיות "חבויות".
אולם, טוענים המומחים הפיננסים, עדיין יש סיבה לדאגה. במידה והמנהיגים בארה"ב ובאירופה לא ישכילו לנקוט בצעדים לעצירת הטלטלות העזות בשווקים, תוך טיפול בחוסר הוודאות הגובר - יש סיכוי טוב שהמצב אף יחמיר.
מה שבטוח, הבעיה המרכזית - כיום כמו גם לפני 3 שנים - היא נטל החוב: יותר מדי לווים פשוט לא מסוגלים להחזיר את הכסף שקיבלו. הבעיה היא שהפעם לא מדובר בנוטלי משכנתאות בארה"ב, אלא במדינות וממשלות.
"זה לא רק הנתונים - זה הפחד"
"בינתיים, המצב לא גרוע כמו ב-2008. אולם, ייתכן והמצב יורע מכיוון שסוגיית החובות של הממשלות בארה"ב ובאירופה מדאיגה ומקיפה יותר, ממשבר הלווים בארה"ב ב-2008", טוען דארל דופי (Darrell Duffie), פרופסור לכלכלה באוניברסיטת סטנפורד ומומחה בנקאות.
"הפחד בשווקים מזכיר את המשבר ב-2008", טוען מייקל הנסון (Michael Handon), אנליסט במריל לינץ'. "זה לא רק האינדיקטורים הפיננסים שמטרידים את כולם, זה חוסר הוודאות הגובר".
אחרים טוענים: "זה לא כמו ב-2008"
מנגד, רבים סוברים כי התקופה הנוכחית שונה לחלוטין מזמני המשבר לפני 3 שנים. "זה לגמרי אחרת", מסביר לארי קנטור (Larry Kantor), אנליסט בברקליס קפיטל. "אני לא חושב שאנחנו במשבר עכשיו, ומשבר החוב באירופה מטופל כמו שצריך".
"אני חושב שזה די שונה מאשר ב-2008", טוען ג'ון ריצ'ארדס (John Richards). "מדובר בתיקונים של שוקי המניות המבוססים על ההאטה בצמיחה בתקופה האחרונה. ב-2008 היה משבר מימון אמיתי, זה לא המצב כעת".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.