ברקע צניחה של עשרות אחוזים במניות הטייקונים בשבוע שעבר, קיימה הבוקר (א') ועדת הכלכלה דיון מיוחד בתרחיש של נפילת טייקון. אתר "גלובס" העביר את הדיון בשידור חי.
נזכיר כי מניות קבוצת דלק של יצחק תשובה, דסק"ש של נוחי דנקנר, פרטנר וסקיילקס של אילן בן דב היו בין המניות ש"חטפו" קשות במפולת של השבוע החולף, במסגרתה נפל מדד המעו"ף בכ-10%.
יו"ר הוועדה, ח"כ כרמל שאמה-הכהן (הליכוד), אמר לפני הדיון כי "מטרת הדיון היא לבחון את רמת הסיכון לנפילת טייקון, המשמעויות הנלוות לנפילה ומהי הפוזיציה של המדינה, על זרועותיה הרלוונטיות, במניעת או בהתרחשות אירוע מסוג זה. בזמן האחרון שמענו הרבה את המונח 'תספורת' באג"ח של חברות גדולות בישראל. ה'תספורת' הפכה כבר לגילוח מלא, ואנחנו כאן כדי לדון איך אפשר להימנע מזה", אמר שאמה.
ראשון דיבר עודד שריג, הממונה על שוק ההון באוצר: "אנחנו נוקטים צעדים עוד לפני שקורים משברים, ונקטנו צעדים רלוונטיים לדיון של היום. החיסכון הפנסיוני בישראל מנוהל באופן מקצועי וקפדני ואין סיבה לחשוש מאופן הניהול שלו".
"החשיפה של הפנסיה לטייקונים לא גבוהה"
לדברי שריג, "צעדים חפוזים של אגף שוק ההון עלולים לגרום לחיסכון של האזרחים להיפגע, וכך גם ברמת החיים ובפנסיה של הציבור. ראינו בשבוע שעבר פדיונות גבוהים שנגרמו בשל פאניקה - ומזה אנחנו רוצים להימנע. מצב שוק החיסכון הפנסיוני טוב יותר ממה שהיה פעם", אמר.
שריג אמר, כי "סך החשיפה של החיסכון הפנסיוני לחוב של הטייקונים הגדולים בישראל אינו גבוה, ואף מבוזר ומידתית, וליתר דיוק החשיפה לאג"ח של קבוצת IDB היא אפסית. היא מהווה בסך הכל כ-3.2% מהתיק הפנסיוני. כלומר, גם אם תהיה 'תספורת של 50%, שזו 'תספורת' גדולה, והיא תקרה במחצית מהחברות בקבוצה, שגם זה אירוע בלתי סביר בעליל, שכן הוא משקף קריסה של כלל המשק הישראלי, תוצאת תרחיש הקיצון של תהיה נזק של 0.8% בלבד לתיק החיסכון הפנסיוני. עם זאת ההשקעה מערבת סיכון כי בסופו של דבר הפנסיות שלנו מסופקות ע"י אנשים שעדיין עובדים בשביל לספק שירות למשק. האגף פועל באופן נמרץ ושוטף לפקח על השקעות אלו ותפקיד הכנסת הוא ברור - עליה לדאוג למצב המשק והכלכלה שבטווח הארוך הוא זה שישקף".
אור סופר, סגן המפקח על הבנקים, אמר בדיון כי "יש ריכוזיות בתיקי האשראי ומטפלים בזה. יש דרישות לבנקים בנושא של עמידה בסיכונים והם עומדים בדרישות האלה. כל הזמן מתבצעים מבחנים ובדיקות לגבי עמידה של הבנקים בסיכונים, כולל תרחישי קיצון". סופר נשאל לגבי איסור מכירה בחסר במניות הטייקונים האלה, כפי שעשו באירופה בימים האחרונים, ואמר כי זה פחות בתחום של הפיקוח על הבנקים.
לסיכום הדברים, היו"ר שאמה אמר כי "אנחנו רואים בתקופה האחרונה רגיעה במחירי הנדל"ן, ולצג המחאה הציבורית על הדיור ועל יוקר מחירי המזון - הרגולציה על הרשתות צפויה להיות קשיחה. החגיגה של כל אלו הולכת להסתיים - שכבות השומן שלהן הולכות לאעבור דיאטה לא פשוטה. אנחנו בכנסת נעקוב אחרי ההתפתחויות גם אם הכנסת בפגרה, וטוב לדעת שמערכות הבקרה שלנו נמצאות עם היד על הדופק".
בנוסף, שאמה התייחס לאיסור המכירה בחסר של מניות הטייקונים, ואמר כי אם הרגולטורים באירופה קיבלו החלטה על איסור מכירה בחסר בחלק מהמניות לתקופה מסוימת, אנחנו צריכים לדון למה אנחנו שונים מהם ולא עושים זאת גם אצלנו".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.