בשבוע החולף סבלו האג"ח הקונצרניות ממפולת שלא נרשמה מאז משבר 2008. מה שהאיץ את הנפילות היה פדיונות בהיקף של מיליארדי שקלים בקרנות הנאמנות, שאילצו את מנהלי הקרנות לזרוק סחורה לשוק. מצב זה מוביל לפער משמעותי בתשואות שנוצר בין סדרות אג"ח שהונפקו טרם יישום תקנות ועדת חודק, לבין איגרות שהונפקו לאחר מכן, ונרכשו בעיקר על ידי קרנות הנאמנות. כך עולה מבדיקה שביצעו כלכלני פירמת הייעוץ הכלכלי גיזה-זינגר-אבן.
איציק זפט, מנהל מחקר ואנליזה בגיזה זינגר אבן, מציין כי "את סדרות האג"ח ש'אינן חודקיות' יכולים לקנות רק קרנות הנאמנות והציבור, שכן קופ"ג וקרנות הפנסיה כפופות לחודק ואינן יכולות לרכשן. לכן, כשיש פדיונות בקרנות, מנהליהן צריכים להיפטר מהסחורה, ומהצד השני לניירות אלה אין מספיק רוכשים, וראינו את זה בא לידי ביטוי בשבוע האחרון".
כך לדוגמה, סדרת אג"ח ב' של המשביר לצרכן שהונפקה ב-2007, רשמה מתחילת אוגוסט ירידה של כ-6%, לעומת ירידה של 3.5% בסדרת אג"ח א' של החברה, שהונפקה בתחילת 2011.
זפט מציין כי במהלך הרבעון השני נערכו הנפקות רבות שלא עמדו בתנאי ועדת חודק, ופדיונות גבוהים שנרשמו בקרנות הנאמנות כבר במהלך חודש יוני הובילו לצניחה חדה במיוחד במחירי אג"ח אלה. זאת, ככל הנראה לאור אי-השתתפותם של הגופים המוסדיים ברכישתם בשוק המשני. זפט מתייחס גם למצבן של סדרות האג"ח של חברות ההחזקה הגדולות, שבלטו במגמה השלילית, ואומר כי "אחד הדברים שאנחנו מזהים בשבוע האחרון הוא יציאה של משקיעים רבים מחברות החזקה. המשקיעים מעבירים את ההשקעה מחברות ההחזקה לחברות בנות שלהן".
עוד לדבריו, "באופן מובנה, רמת הסיכון בחברת החזקה הרחוקה מנכסיה, ושנסמכת על דיבידנדים מחברות הפורטפוליו, גבוהה משמעותית מהחברות שלמטה. על ציר הזמן אפשר לראות שרמת המינוף בחברות ההחזקה עלתה, ולכן רואים כעת תנועת משקיעים מהסדרות שלהן לחברות למטה".
דירוג נמוך - מרווח גבוה
לעומת זאת, זפט מציין כי "עד כה אנחנו לא רואים פגיעה קשה באג"ח של חברות המזון, התקשורת והקמעונאות, למרות שהן נמצאות בלב המחאה החברתית הגואה. מי שכן חוטף אלה הסדרות של חברות הנדל"ן היזמי, וזה עלול להיות בעייתי בעיקר בקרב חברות שיידרשו למחזר חובות בקרוב, שכן רמות התשואה הנוכחיות שם יקשו עליהן לעשות זאת".
גיזה בדקו גם את ביצועי סדרות האג"ח בתקופת הרבעון השני, ומהבדיקה עולה כי ככל שדירוג היה נמוך יותר, העלייה במרווחים ביניהן לבין הסדרות הממשלתיות הייתה חדה יותר. מתוך 458 סדרות אג"ח שנבדקו, 438 סדרות, המהוות כ-96%, הציגו עלייה במרווח ביחס לאג"ח הממשלתיות. זפט מציין כי "בשבוע האחרון ניתן לראות צמצום של מגמה זו, אבל עדיין לא בטוח שזהו אינדיקטור שאפשר להיתלות בו כמגמה. הימים האחרונים הם של אירועים קיצוניים, אז צריך להיזהר כשמנתחים אותם על ציר זמן".
מבדיקה שביצעה גיזה עולה, כי היקף גיוסי חברות התקשורת במחצית הראשונה של השנה הגיע ל-6.4 מיליארד שקל - כ-27% מסך גיוסי האג"ח בתקופה זו, שעמדו על כ-23.4 מיליארד שקל.
זפט מציין כי "כולם ידעו שהצרות בענף התקשורת מחכות מעבר לפינה. אבל הגיוסים שלהן הלכו מצוין, כי הם בוצעו בתקופה של גאות ובתקופה בה הדוחות הכספיים של החברות עדיין לא שיקפו את ההחלטות הרגולטוריות. כרגע, חברות התקשורת עצמן איתנות אמנם, אך כשעולים לחברות ההחזקה המצב נראה פחות טוב".
חודק
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.