מנהל ההשקעות הראשי של דש: "המשבר לא נגמר"

יאיר שני טוען בראיון ל"גלובס" שהעולם הולך בטווח הקצר לעבר מיתון עם ריביות נמוכות, ומסביר כיצד תוכלו לעשות מזה כסף ■ "אנחנו בפרק ב' של משבר 2008, שעדיין לא נגמר"

מתחילת השנה צנח המעו"ף בכ-18% ומתחילת אוגוסט בלבד השיל המדד 8% מערכו. השבועיים האחרונים מצליחים לדחוס בלו"ז צפוף אירועים דרמטיים חובקי עולם - החל מהורדת הדירוג של ארה"ב, דרך הודעת הפדרל ריזרב על הותרת הריבית אפסית, משבר החובות הריבוניים באירופה, המחאה החברתית המקומית, והחשש כי חברות ההחזקה של הטייקונים הישראלים לא יעמדו בהתחייבויותיהן למשקיעים.

"אנחנו בפרק ב' של משבר 2008, המשבר עדיין לא נגמר", אומר יאיר שני, מנהל ההשקעות הראשי של דש ני"ע, בראיון ל"גלובס". שני, האחראי על ההשקעות של 65 מיליארד שקל המנוהלים בדש, סבור כי "הצמיחה בעולם בשנים הקרובות הולכת לרדת, וכך גם הריביות בעולם המערבי. לא יהיה מיתון ארוך טווח, אך עלתה הסבירות למיתון או האטה יותר עמוקה בטווח הקצר".

לפני כשבוע הכריז יו"ר הפד, בן ברננקי, כי הריבית בארה"ב תיוותר ברמתה האפסית עד אמצע 2013. שני סבור כי יש בהודעה זו מסר לחברות. "יש להן למעשה שנתיים של עלויות מימון נמוכות בגלל האינפלציה הנמוכה, מה שישפיע לטובה על רווחיהן ועל הגברה בגיוס עובדים". שני מעריך כי ארה"ב הולכת לצמיחה איטית בשנים הקרובות, בשל הקיצוצים הפיסקאליים המתקרבים והטיפול בחוב, אך מצבה טוב מזה באירופה, בעיקר בגלל הדולר החלש שתומך בה.

מאידך, שני סבור כי אירופה מתנהלת בצורה אחראית יותר מארה"ב מבחינה פיסקאלית. "גם באירופה הריבית לא תעלה, ואולי אף תרד. הבסיס של האיחוד יכול להתקיים רק אם לצד האיחוד המוניטארי, יהיה גם איחוד פיסקאלי, ערבות הדדית מלאה בין המדינות דרך הנפקת אג"ח אירו, או מעורבות גדולה יותר של גרמניה וצרפת".

המחאה והבורסה

המחאה החברתית ברחבי הארץ יצרה סיטואציה מורכבת בשוק, ושני מתייחס לכך. "יותר מסובך היום לתת מענה גדול לכל הדרישות - יש חשש שההכנסות ממסים בדרך לרדת בגלל הירידה בצמיחה. אולי אפילו יידרשו פה קיצוצים. אם זה יקרה, המדינה לא תהיה מסוגלת לספק מענה למחאה. נראה כי המחאה איבדה מומנטום בגלל המשבר, אולם יהיה לה אפקט גדול על האינפלציה, כי יהיה קשה להעלות מחירים. אני לא חושב שהאינפלציה תרד לאפס, משום שיש אינפלציה חיובית שטבועה במשק, אבל אנחנו בהחלט מתרחקים בצעדי ענק מהיעד העליון".

- איך כל זה ישפיע על תיק ההשקעות שלנו?

"מי שבונה תיק אג"ח ממשלתיות - בטווח של מעל שנה, צריך לתת עדיפות לאפיק השקלי בריבית קבועה. הייתי ממליץ על יחס של 65%-70% לאג"ח לא צמודות, והיתר באג"ח צמודות.

"כרגע יש את כל הסיבות להשקיע במח"מ של 5-6 שנים. הנקודה היחידה שיכולה ליצור בעיה בטווח הקצר, היא השפעת הכרזת מדינה פלסטינית בספטמבר, אך אני באמת לא יודע איך לתמחר את הסיכון הזה".

- האם ירידות השערים האחרונות בחו"ל ייצרו הזדמנויות?

"ירידת הריביות הצפויה בכמה מדינות בעולם, מספקת הזדמנות להשקיע, תוך גידור מטבעי, למשל באג"ח ממשלתית של אוסטרליה, איטליה, ספרד וברזיל. מי שיקנה אותן היום, ייהנה מפיזור. במקרה הטוב יהיו לו רווחי הון, ובמקרה הפחות טוב יהיו לו תשואות שוטפות.

"לגבי אג"ח קונצרניות, צריך לחלק אותן לחברות ממונפות ולא ממונפות. שוק האג"ח הקונצרניות הרלוונטי לישראלים, הוא בעיקר האמריקני. החברות שם חיזקו את יכולת שירות החוב, והן נותנות הגנות שלא קיימות בישראל למחזיקי אג"ח. דור המנהלים שלהן חווה משבר ונהיה שמרן, ובנוסף, הן נהנות מדולר חלש. היום ההשקעה הכי נכונה היא בתאגידים אמריקניים שפניהם ליצוא, אשר נהנים מהצמיחה במדינות כמו סין, הודו וברזיל".

בנוגע לשוק האג"ח הקונצרניות המקומי, שני סבור כי נכון להיום ישנן חברות גדולות שיכולות להגיע להסדרי חוב, אולם הירידות האחרונות יצרו הרבה הזדמנויות. "לפני כמה חודשים הייתה טענה שהתשואות לא משקפות את הסיכון בחברות ממונפות, ושאם קונים אג"ח של חברה ממונפת, בעצם משקיעים באג"ח בתחפושת של מניה - תשואות של 9%-10% אלו תשואות שמתחרות במניות".

שנים של תנודתיות

התמונה שמצייר שני בשוק המניות מורכבת - הצמיחה העולמית תהיה נמוכה יותר, והיא תתורגם לצמיחה נמוכה ברווחי החברות. "אם אנו אכן עומדים בפני תרחיש של מיתון עולמי, וזה לא התרחיש המרכזי שלי, לא צריך לשבת במניות. מי שיבחר להישאר במניות, שייקח בחשבון שהתנודתיות תימשך ברמה מאוד גבוהה בשנים הקרובות".

בהתאם הוא ממליץ על מניות של חברות גלובליות החשופות לשווקים מתפתחים, תזרימיות ובעלות שיעורי דיבידנד גבוהים. "סקטור הנדל"ן המניב בישראל הוא מעניין מאוד, וכך גם חברות התקשורת, שלמרות ירידה ברווחיהן, נסחרות במכפיל אטרקטיבי של 8-9. מניות הבנקים נסחרות במכפילים אטרקטיביים, אבל אי אפשר להימלט מהאיום של ירידה חדה ומהירה במחירי הנדל"ן, והקושי במיחזור חובות, בעיקר של הטייקונים".

שני ממליץ גם על חברות הטכנולוגיה הגדולות בעולם, עם נוכחות גלובלית. "צריכת מדיה ואלקטרוניקה היא כבר לא עניין מחזורי, ויש לה ביקוש אמיתי". על חברות הפארמה הוא אומר: "זהו אחד הסקטורים המוקצים בעולם, והגיע זמנו לתת תשואות עודפות, שכן אין סבירות שנראה שהציבור בעולם קונה פחות תרופות".

מנגד, שני מתריע מפני סקטור הפיננסים, מחברות הכימיה והדשנים. "בישראל הייתי מתרחק גם מסקטור הקמעונאות, אם כי שינוי סדרי העדיפויות והורדת מסים עקיפים, יוכלו לתרום לשיפור מצבו של הצרכן הישראלי, ואז חברות הקמעונאות דווקא יהפכו להמלצה".

- מהי המלצתך למשקיעים אוהבי סיכון?

"שוק מעניין ומסוכן מאוד, הוא רוסיה. זה שוק שתלוי בעיקר במחירי הגז והנפט. כל הסיכון במדינה הוא פוליטי, כי יחס החוב-תוצר שלה הוא רק 8% וגם אין גרעון. גם אג"ח אמריקניות HIGH YIELD נסחרות היום במרווח של 600 נקודות מעל האג"ח הממשלתיות, ומהוות הזדמנויות השקעה מעניינות".

* הכותב הוא סמנכ"ל ההשקעות בדש ניירות ערך והשקעות בע"מ, הנמנית על קבוצת דש איפקס הולדינגס בע"מ. יובהר כי לכותב ו/או למי מבין חברות קבוצת דש איפקס הולדינגס עשוי להיות עניין אישי ו/או החזקות בניירות ערך ו/או בנכסים פיננסיים ו/או באפיקי ההשקעה המוזכרים בכתבה. אין הכתוב מהווה ייעוץ/שיווק להשקעות והוא אינו בא להחליף את מתן ייעוץ/שיווק השקעות מקצועי המתחשב בנתוניו ובצרכיו המיוחדים של כל קורא.

האגח הקונצרניות המומלצות של דש
 האגח הקונצרניות המומלצות של דש

המניות המומלצות של דש
 המניות המומלצות של דש