"גלובס" משרטט: מאזן הכוחות של עולם הסלולר החדש

כשגוגל ואפל רבות, מיקרוסופט יכולה להרוויח: רכישת הענק של גוגל את מוטורולה מוביליטי - כגודל האפשרויות, כך גם גודל הסכנות ■ גוגל תצטרך להוכיח יכולת אינטגרציה מרשימה - וזה לא יהיה פשוט

יום אחרי רעידת האדמה בשוק הסלולרי, עם רכישת הענק שביצעה גוגל, של מוטורולה מוביליטי תמורת 12.5 מיליארד דולר במזומן, אפשר לבדוק אם וכיצד ישתנה שוק הטלפונים הסלולריים ומאזן הכוחות שמאפיין אותו היום. כגודל האפשרויות, כך גם גודל הסכנות, שכן רכישות צנועות בהרבה כבר גררו את הרוכשת כלפי מטה בעבר.

זו הרכישה הגדולה ביותר שביצעה גוגל בכל תולדותיה (לפניה החזיקה בתואר רכישת דאבל קליק תמורת 3.1 מיליארד דולר), ולכן, אחרי שגוגל עמדה באתגרים טכנולוגיים ועסקיים, היא תצטרך להוכיח גם יכולת אינטגרציה מרשימה - וזה לא יהיה פשוט. הדנ"א של החברות שונה וכך גם התרבות הארגונית והביצועים הכספיים.

גוגל מגלה תקופה ארוכה עניין בעולם הטלפונים הניידים. סימן לכך קיבלנו גם בישראל, כאשר החברה, שבניהול לארי פייג', רכשה מכינוס נכסים את הפטנטים של חברת הסטארט-אפ מודו, שנוסדה על-ידי דב מורן, תמורת 17 מיליון שקל.

לצד זה, ניסתה גוגל בעבר גם למכור את הטלפון Nexus One וכן סיפקה פלטפורמה שלמה לפעילות באמצעות התקנים ניידים. רכישת מוטורולה, שמייצרת טלפונים ניידים, התקנים בידור ביתיים וטאבלטים, היא שינוי עבור החברה, ותסייע לה להציג פתרון קצה-אל-קצה ממש כפי שמתחרתה המרה אפל עושה.

3.6 מיליארד דולר - זו עלות פורטפוליו הפטנטים לפי הערכות בית ההשקעות קרדיט סוויס, וכל היתר הם רק דברים שגוגל לא הייתה חייבת. פורטפוליו זה הוא אחד העשירים בתעשייה, כיאה לחברה ותיקה כמוה. גוגל תקבל 17 אלף פטנטים ועוד 7,500 שכבר הוגשו לאישור - כולם בתחום המחשוב והתקשורת.

זוהי הרכישה הגדולה ביותר שבוצעה מעולם כדי להשיג יתרון מסוים בקרבות פטנטים סלולריים, אם כי הסכומים הללו נמצאים במגמת עלייה: ביולי רכשו את הפטנטים של נורטל תמורת 4.5 מיליארד דולר החברות אפל, EMC, אריקסון, מיקרוסופט, RIM, וסוני. ההפסד של גוגל בקרב זה היה גם מה שדחף אותה לעבות את הגב המשפטי שלה.

הקרבות המשפטיים סביב עולם הסלולר יצאו בשנתיים האחרונות מכל פרופורציה - כולם תובעים את כולם: מוטורולה את אפל, מיקרוסופט את מטורולה, אורקל את גוגל, אפל את סמסונג, נוקיה יוצאת נגד אפל, ויש וריאציות רבות נוספות.

ככל שמערכת ההפעלה של גוגל, אנדרואיד, שאמורה לשמש את ראש החץ של החברה בחדירה למרחבי הצמיחה החדשים על גבי הטלפונים והמחשבים האישיים הצליחה יותר, כך עמדו מולה יותר אתגרים משפטיים.

רמז למהלך של גוגל עם רכישת מוטורולה, שכונה על-ידי בנק ההשקעות ברקליס כ"הגנתי, אך מתבקש", אפשר לקבל מרכישת 6,000 הפטנטים של נורטל: ברשימת הרוכשות לא היה אף נציג מהמערכת האקולוגית שתומכת במערכת האנדרואיד. הרכישה של מוטורולה לא תהפוך את התביעות כנגד גוגל לבלתי אפשרויות, אך תחזק את ענקית האינטרנט בתחמושת להתמודדות נגדית.

907 מיליון דולר. זהו היקף המכירות בתחום התקני האלקטרוניקה הביתית של מוטורולה ברבעון האחרון. סך הכול מכרה מוטורולה בהיקף של 3.3 מיליארד דולר ברבעון האחרון, כך ש-27% מתוך המכירות מקורם בממירים, בטלפונים ניידים, במודמים ובנתבים אלחוטיים. להערכת מריל לינץ', כל אלו עשויים להיות כעת מגויסים לטובת הצטיידות אחרת לגמרי של גוגל - מלחמה במרחב הבידור הביתי עם גוגל TV.

מוטורולה תספק לאנשי גוגל מגרש משחקים חדש. אם עד כה היא נאלצה להסתפק באירוח של התכנים על גבי פלטפורמות תוכנה וחומרה אחרות, הרי שכעת החברה תהיה בעלת הבית.

בכך, המודל שלה יהפוך דומה יותר לזה של אפל - שליטה מקצה לקצה במה שהיא מספקת. גוגל תוכל כעת לנצל את הידע של אנשי מוטורולה כדי לנסות ולהביא חדשנות נוספת משלה לעולם הזה.

7.6% זהו שיעור החדירה המוערך של מערכת ההפעלה Windows Phone מבית מיקרוסופט למערכות הטלפונים החכמים, כך לפי נתוני גרטנר ל-2012.

באופן אירוני, דווקא מיקרוסופט עשויה להית אחת המרוויחות הישירות. הרכישה מחדדת את התחושה כי בשוק המובייל קיימת ההתמודדות בין שתי ענקיות: אפל וגוגל, עם מערכות ההפעלה iOS והאנדרואיד, בהתאמה.

מוטורולה, אחת המאמצות המובילות של האנדרואיד, מחזיקה בנתח שוק של 9% מכלל החברות שמריצות את המערכת על מכשיריהן. השאר - ובראשן סמסונג ו-HTC - הן פוטנציאל לצד שלישי, במקרה זה - מיקרוסופט. הרכישה עוררה הערכות כאילו השידוך מהחודשים האחרונים בין מיקרוסופט לבין נוקיה עשוי להביא לרכישתה של חברת הטלפוניה השוודית על-ידי ענקית התוכנה.

בכל הקשור לרכישה שסיבתה חיזוק המעמד בקרבות פטנטים, הרי שבקרדיט סוויס סבורים שנוקיה ו-RIM, יצרנית הבלקברי שמצבה התדרדר לאחרונה, אינן מטרות לרכישה.

20,000 עובדים. זהו היקף כוח האדם שמועסק במוטורולה מוביליטי, מה שיגרום לגוגל להעסיק כמעט 50 אלף איש. מוטורולה אינה חברת סטארט-אפ וכבר מזמן אינה חברת היי-טק סטנדרטית.

מאז שנות ה-20 של המאה הקודמת, עת הוקמה החברה, העולם העסקי השתנה רבות, ולא בטוח עד כמה מוטורולה, שלא הוכיחה את עצמה בשנים האחרונות, אימצה לעצמה קודי התנהגות וניהול עובדים של המאה החדשה.

אז מה יוצא מזה בדוחות? לפי מריל לינץ', יסתכמו הכנסות גוגל החדשה ב-51 מיליארד דולר לשנה, אולם הרווחיות התפעולית תרד ל-35% בלבד.

גוגל, שיש לה 39 מיליארד דולר בקופה ערב הרכישה, לא מתרגשת מהוצאה בסדר גודל שכזה - בוודאי שלא בהינתן פוטנציאל הגידול שעומד על הפרק.

אבל בשלב הזה יש לא מעט סיבות לכישלון המהלך, שעשוי להתברר כגיבנת חומרה (שכוללת מערך ייצור והפצה לא רווחי במיוחד) על גבה של חברת התוכנה והאינטרנט קלת הרגליים, שהגיעה בזכות התמקדות בתחומים אלה לשווי שוק של 180 מיליארד דולר.

22
 22

22
 22