גרמניה מתנגדת לאג"ח אירו: "לא תהיה תשואה אחידה"

שר האוצר הגרמני וולפגנג שוובלה מתנגד להנפקה "כל עוד אין לנו מדיניות פיננסית קולקטיבית" ■ מרקל: "אג"ח מסוג זה יוביל אותנו לאיחוד של חובות ולא לאיחוד של יציבות"

גרמניה דחתה בשבת ושוב הערב (א') בתקיפות קריאות חוזרות להנפקת אג"ח נקובות אירו (אירובונדס) על-ידי מדינות מרחב האירו בתוספת מינוי שר אוצר משותף לכולן, בנימוק שזה היה אפשרי רק אם המדיניות הפיסקלית הייתה כבר משותפת.

מרקל, קנצלרית גרמניה מתכוונת לסגור את הדלת על רעיון האירו בונדס כאמצעי לפיתרון משבר החובות ביבשת, ואמרה הערב כי היא "לא תיתן לשווקים הפיננסיים להכתיב את המדיניות. אג"ח אירו ידרוש מהנהגת האיחוד האירופי לבצע שנויים ש"ימשכו שנים" ויהיו מנוגדים לחוקה הגרמנית, לדבריה. "אג"ח אירו הם בדיוק התשובה הלא נכונה למשבר הקשה בו אנו מצויים" אמרה הקנצלרית בראיון לרשת ZDF הגרמנית והדגישה "אג"ח מסוג זה יוביל אותנו לאיחוד של חובות ולא לאיחוד של יציבות. על כל מדינה לבצע את הצעדים הנדרשים על מנת להקטין את חובותיה".

גם שר האוצר הגרמני, וולפגנג שוובלה שדיבר ב"יום פתוח" של משרדו נקט בקו זהה לזה של מרקל והביע את התנגדותו להנפקת אג"ח אירו: "כל עוד אין לנו מדיניות פיננסית קולקטיבית, לא ייתכן שתהיה לנו גם ריבית (תשואה) אחידה. התשואות השונות של האג"ח הריבוניות הן התמריץ לניהול מדיניות כלכלית סולידית או ענישה אם אתה מנהל מדיניות לא ראויה, לכן, השאלה היא איך מצליחים לקדם השתלבות פוליטית צעד אחרי צעד. איננו יכולים להאחיד את שערי הריבית", אמר שוובלה, בהתייחס להצעות שמרחב האירו ינפיק אירובונדס.

גרמניה מובילה את ההתנגדות להנפקת אג"ח כאלה ולהרחבת קרן החילוץ האירופית למדינות בקשיים כדי להרגיע את המימושים החוזרים ונשנים בשוקי החוב ובמניות הבנקים במדינות עמוסות החובות במרחב האירו.

כמה זה יעלה לגרמניה?

השבועון "דר שפיגל" דיווח בגיליונו החדש על תחשיב של האוצר הגרמני שמראה שהנפקת אירובונדס תעלה לאוצר הגרמני מיליארדי אירו בשנה.

ברלין נתונה לביקורת גם בגלל ההצעות שלה לפתרון המשבר במרחב האירו, שכוללות מס על עסקאות פיננסיות שהקנצלרית אנגלה מרקל ונשיא צרפת ניקולא סרקוזי אמרו בשבוע שעבר שהם יציעו ליתר מדינות מרחב האירו.

שוובלה אמור להיוועד מחרתיים (ג') עם עמיתו, שר האוצר הצרפתי פרנסואה ברואן, לדיון בהצעות השונות, בהן ההצעה למסות עסקאות פיננסיות.

אנדריאס שמיץ, נשיא התאחדות הבנקים הגרמנים BdB, שחבריה יושפעו ישירות ממס כזה, אמר שהמס יהיה לא אפקטיבי ולא ימנע משברים פיננסיים, מאחר שסוחרים מקצועיים פשוט יסחרו מחוץ לאירופה. "ההכנסה ממס כזה פשוט לא תהיה", הוא אמר לשבועון "בילד אם זונטאג". מצדדי המס מצפים לגייס ממנו 30-50 מיליארד אירו בשנה.