העליות באירופה התמתנו לקראת סיום; "רמות המחירים נוחות"

מניות הבנקאות הובילו העליות ביבשת ■ מרקל: "אג"ח אירו הן התשובה הלא נכונה למשבר הקשה בו אנו מצויים" ■ יפן שוקלת להתערב שוב בשוק המט"ח ■ בורסת הסחורות: הנפט והזהב עלו

המסחר בבורסות אירופה ננעל היום (ב') במגמה מעורבת עם נטייה לעליות שערים. בורסות היבשת התאוששו היום משפל של שנתיים, כאשר יום המסחר נפתח בירידות, אולם במהרה עברו השווקים המובילים ביבשת להיסחר בעליות שערים בהובלת מגזר הבנקאות שנחבט מאז יולי ורשם ירידות חדות במיוחד על רקע החששות מהחרפת משבר החובות. העליות היום הושפעו מהספקולציות בשוק כי יו"ר הפדרל ריזרב יאותת השבוע בג'קסון הול על צעדים חדשים לדירבון הכלכלה בארה"ב. נציין כי בגזרת הסחורות המשיך הזהב לשבור שיאים לאחר שנסחר היום לראשונה ברמה של מעל 1,900 דולר לאונקיה. מחירו של החוזה על הנפט עבר לעליות, למרות הציפיות כי נפילתו הקרובה של המשטר הרודני של קדאפי בלוב יוביל לירידת מחיר הנפט. נזכיר כי את השבוע הקודם סיימה אירופה בירידות חדות במיוחד שהסתכמו ב-8.6% במדד הדאקס - שפל של שנתיים.

ברקע למסחר באירופה נציין את הדרמה בלוב השכנה האפריקאית, שם הפילו המורדים את משטר קדאפי השתלטו על טריפולי ומנהלים קרב אחרון במעון העריץ. בניו של קדאפי, סייף אל-איסלאם ומוחמד - עצורים. (לסיפור המלא)

"בהתחשב במפולת של התקופה האחרונה, רמות המחירים בשוק נוחות להשקעה במובן מסוים", אמר פטר דיקסון (Peter Dixon), אנליסט בבנק השקעות בגרמניה. "לא ניתן לקבוע אם אנחנו בתחילתו של ראלי, או בדרך לתחתית נוספת".

גרמניה נגד אירובונדס

גרמניה דחתה בשבת ושוב אמש בתקיפות קריאות חוזרות להנפקת אג"ח נקובות אירו (אירובונדס) על-ידי מדינות מרחב האירו בתוספת מינוי שר אוצר משותף לכולן, בנימוק שזה היה אפשרי רק אם המדיניות הפיסקלית הייתה כבר משותפת.

אנגלה מרקל, קנצלרית גרמניה סבורה כי "אג"ח אירו הם בדיוק התשובה הלא נכונה למשבר הקשה בו אנו מצויים". הקנצלרית אמרה הדברים בראיון לרשת ZDF הגרמנית והדגישה "אג"ח מסוג זה יוביל אותנו לאיחוד של חובות ולא לאיחוד של יציבות. על כל מדינה לבצע את הצעדים הנדרשים על מנת להקטין את חובותיה".

גרמניה תצמצם הגירעון; איטליה עשויה להיכנס למיתון

בעוד בגרמניה, היום פירסם משרד האוצר הגרמני דיווח ולפין הגירעון התקציבי בשנת 2011 יסתכם ב-1.5% לעומת צפי קודם לגירעון של 2.5%. בזמן שמדינות האיחוד האירופי עושות מאמצים אדירים באמצעות תוכניות צנע נרחבות על מנת לאזן את תקציביהן, מובילה גרמניה את הפעילות הזו בין קבוצת המדינות, וזאת כאשר בשנת 2010 הסתכם הגירעון התקציבי שלה ב-3.3%, גבוה במקצת מתקרת החוב הרצויה באיחוד הארופי המוגדר כ-3%.

מנגד, באיטליה - הכלכלה השביעית בגודלה בעולם - מתגברות החששות מהאטת הצמיחה וכניסה למיתון, ברקע מימוש הרחבת צעדי צנע נוספים. זאת, לאחר שר"מ איטליה סילביו ברלוסקוני אישר בתחילת החודש הרחבת צעדי הצנע הממשלתיים בהיקף של 45 מיליארד אירו. (לסיפור המלא)

מניות הבנקים במוקד

מניות הבנקאות האירופיות בולטות בעליות, ביניהן נציין את מניית הבנק הצרפתי קרדי אגריקול , מניית הבנק הבריטי ברקליס וכן מניית קרדיט סוויס בו מושקעת גם כור הישראלית - נזכיר כי במידה ויפול מחיר המניה ל-18 פר"ש, ידרשו הבנקים המלווים לכור, סיטי מורגן סטנלי, מימוש כפוי.

מניית הרכב בגרמניה BMW AG היא בין המניות שרשמו ירידות חדות על רקע החששות מהאטה הכלכלית בעולם.

יצרנית הנפט הגדולה באיטליה, ENI SpA זינקה על רקע ההכרעה בלוב ונפילת משטרו של קדאפי. נזכיר כי החברה היא אחת מיצרניות הנפט הגדולות שפעלו בלוב, ונפגעו מהמרד האזרחי שפרץ שם לפני כחצי שנה. עתה חוזרים המשקיעים להאמין כי פעילות זו תחזור לתיקנה. גם יצרניות נפט נוספות כגון טוטאל ו-BP רשמו עליות מרשימות היום.

נעילה מעורבת באסיה

בורסות אסיה ננעלו הבוקר (ב') במגמה מעורבת עם נטייה לירידות שערים, בדומה לסיום המסחר בוול סטריט ביום שישי. סקטור האנרגיה הראה התאוששות. לאחר הדיווחים על נפילת שלטונו של מועמר קדאפי בלוב, האנליסטים צופים כי בעקבות הרגיעה בקונפליקט המתמשך בלוב, מחיר הנפט נמצא בדרכו מטה.

מדד המחירים לצרכן שפורסם היום בהונג קונג עלה לרמה של 7.9% בחודש יולי בהשוואה לרבעון המקביל אשתקד. כך דיווחה הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה בסין. מדד המחירים לצרכן עלה בשיעור חד בהשוואה לחודש הקודם, בעת שנרשם שיעור של 5.6%. למרות האצת האינפלציה ביולי, עדיין מדובר ברמה נמוכה מהתחזיות המוקדמות, הכלכלנים צפו קריאה של 8.2% במדד.

כמו בכל השווקים הגלובליים ממתינים גם באסיה לנאום המסורתי של יו"ר הפדרל ריזרב, בן ברננקי, בג'קסון הול. תקוות רבות תולים המשקיעים בעולם בנאום: ישנם אנליסטים בארה"ב המעריכים כי ברננקי ינסה לרכוש אג"ח ארוכות-טווח ובמקביל למכור אג"ח קצרות-טווח, ישנם אנליסטים הטוענים כי ברננקי ידבר על QE3, תוכנית נוספת לרכישת אג"ח ממשלתיות במאות מיליארדי דולרים.

אמש דווח כי יפן שוקלת להתערב שוב בשוק המט"ח: על פי הדיווח, אם הין ימשיך בדרכו מעלה, רשויות יפן יתערבו בשוק במטרה להחליש את המטבע ויבקשו את הבנתן ותמיכתן של המדינות למהלך. התנודתיות הגוברת בשווקים הגלובליים הקהתה את התיאבון לסיכון, וחידדה את הרצון לעבור לאפיקים בטוחים כמו המטבעות ובהם הין. מהלך זה דחף הדולר לשפל כנגד המטבע היפני. אם התחזקות הין תימשך, הבנק המרכזי ביפן עשוי להכריז גם על מדיניות של הקלה כמותית כדי לתמוך בממשלה במאמציה להחליש את הין, כך דיווחו מקורות המקורבים לבנק המרכזי.

Toyota Motor Corp , מניית הרכב המשיכה לרדת. כמו גם Mazda Motor Corp שאיבדה גובה.

[לבורסות בעולם][לטבלת ישראליות בעולם]