נעילה חיובית של עד 0.55% בוול סטריט; אמון הצרכנים נפל

הפרוטוקולים של הפדרל ריזרב מצביעים על מחלוקות רבות בין חברי ועידת השוק הפתוח לגבי עתיד כלכלת ארה"ב ■ "השוק עצבני בסוף אוגוסט, לא דרוש הרבה כדי לשוב למסחר תנודתי"

המסחר בוול סטריט ננעל היום (ג') בעליות שערים לאחר יום עמוס בנתוני מאקרו שהשפיעו על הסנטימנט בשוק והפרוטוקולים מהדיונים על הריבית בפדרל ריזרב שפורסמו לקראת נעילת המסחר והצביעו על מחלוקות רבות בין חברי ועידת השוק הפתוח (FOMC). כמו כן, במהלך היום פורסם מדד אמון הצרכנים שנפל באופן מפתיע ל-44.5 נקודות באוגוסט על רקע הדיונים על העלאת תקרת החוב ומדד קייס שילר אשר הציג עלייה של 1.1% ביולי. מעבר לים, המסחר בבורסות אסיה ננעלו במגמה מעורבת. בבורסת הסחורות, עלה מחיר הנפט ל-88.9 דולר לחבית - שיא של 3 שבועות, והזהב עלה ב-2.1% למחיר של 1,829 דולר לאונקייה.

"השווקים עצבניים לאחר התנודתיות הדרמטית שחלה בחודש אוגוסט, ולא דרוש יותר מדי כדי שהפגיעות בשוק תוביל להמשך התנודתיות", מזהיר ביל בליין (Bill Blain), אנליסט ב-Newedge Group. "הפאניקה ברקע המסחר, עשוייה להפוך את חודשי המסחר הבאים לרעים".

כאמור, הפרוטוקולים של ה'פד' הציגו על מחלוקות רבות בכמעט כל האלמנטים של כלכלת ארה"ב, מה שמצביע על חוסר הוודאות, גם אצל הבכירים, לגבי הכלכלה האמריקנית. רבים ב-FOMC טענו כי יש לנקוט באמצעים משמעותיים יותר לאור ההאטה בצמיחה האמריקנית אך הסתפקו בינתיים בהבטחה לשמור על שיעור הריבית בשיעור אפסי של 0%-0.25% לפחות עד אמצע 2013 והסכימו לשקול צעדים נוספים בפגישה הבאה ב-20 וב-21 בספטמבר.

במהלך הדיונים עלו מספר רב של הצעות במטרה להמריץ את הכלכלה, בין היתר עלתה ההצעה לבצע תוכנית הקלה כמותית נוספת (QE3), בעוד שרבים טענו כי הכלכלה החלשה דורשת צעד שכזה, עם זאת חלק מחברי הוועדה טענו שאין לבנק המרכזי את הכלים הנדרשים כדי לסייע לכלכלה.

נזכיר כי אמש ננעל המסחר בעליות שהובילו את מדד ה-S&P500 לשיא של ארבעה שבועות. מנגד, מחירי האג"ח הממשלתיות בארה"ב ירדו (ולפיכך, התשואות עלו). זאת, כאשר נראה כי המשקיעים מבכרים לצאת מהנכסים הבטוחים (ברקע הריבית האפסית בשוק האמריקני) ולהעביר את הכסף למניות - התשואה על האג"ח הממשלתיות ל-10 שנים קרובה בגיעה היום ל-2.1%. (לסיפור המלא)

אחרי ברננקי, מצפים לאובמה

ועוד בשוק המקומי, נשיא ארה"ב ברק אובמה צפוי לנאום ב-5 בספטמבר (לאחר יום הלייבור) ועל פי ההערכות בשוק, לפרוש תוכנית לאישוש שוק הנדל"ן, במטרה לנסות ולמתן את ירידת המחירים המתמשכת.

יו"ר הפד של שיקגו, צ'רלס איוואן, אמר היום כי "ה'פד' צריך לשקול תוכנית הקלה כמותית חדשה על רקע מצב התעסוקה במדינה. עלינו לעשות יותר. "ללא סיבוב נוסף של הקלה כמותית, המצב עלול להחמיר". (לסיפור המלא)

ומעבר לים, התנהל המסחר באירופה במגמה מעורבת עם נטייה לעליות שערים. נציין כי באירופה קיים איום חדש על כלכלות היבשת לקראת חודש ספטמבר, בו תתקיים הצבעה מכרעת בגרמניה - המנסה לגבש קואליציה להסכמה על המשך הסיוע לאירופה. גרמניה עלולה להיתקל במשבר קואליציוני, אם מרקל לא תצליח לגייס את תמיכת הקואליציה בהצבעה על אישור תוכנית הסיוע לאירופה.

נתונים חשובים בזירת המאקרו

בזירת המאקרו, התפרסם היום ב-16:00 (שעון ישראל) מדד קייס שילר, המהווה אינדיקטור למחירי הבתים ב-20 מחוזות מרכזיים בארה"ב, אשר הציג עלייה של 1.1% ביולי בהשוואה לחודש מאי. זאת, כאשר 19 מ-20 המחוזות הכלולים במדד הציגו עלייה במחירי הדיור, בחודש החולף. בשיעור שנתי, הראה המדד ביולי על ירידה של 4.5% במחירי הבתים, לעומת צפי בשוק כי יצביע על ירידה של 4.7% במחירי הדיור, בשיעור השנתי. כמו כן, עודכן הנתון השנתי עליו הצביע המדד לחודש יוני, שהצביע על ירידה של 4.6% בשיעור שנתי.

בשעה 17:00 פורסם מדד אמון הצרכנים שצנח מעבר לפי ל-44.5 נקודות בחודש אוגוסט, השיעור הנמוך ביותר מאז אפריל 2009. זאת, בעוד בשוק ציפו לירידה ל-52.2 נקודות לעומת רמה של 59.5 נקודות ביולי. המדד רשם ירידה בכל התחום העיקריים: העסקים, התעסוקה וההכנסה הפרטית. "גורם העיקרי שתרם לנפילה הוא הדיונים על תקרת החוב שהתנהלו באותה תקופה", אמר ליין פרנקו, יו"ר הוועדה של המדד.

"מדובר בנתונים חשובים במיוחד - עקב העובדה שהכלכלה האמריקנית נשענת בעיקר על הפעילות הצרכנית - אשר צפוייה גם היא לספוג האטה, יחד עם שאר נתוני המאקרו בתקופה הקרובה", מעריך סיימון דנהאן (Simon Denham), יו"ר בית ההשקעות קפיטל ספרידס. "כאשר שוק המניות צונח כפי שקרה בתקופה האחרונה, יש מעט מקום לומר שהמשקיעים מאמינים בכלכלה".

חדשות טובות לטבע ובנק אוף אמריקה

טבע ריכזה עניין לאחר שהודיעה אתמול כי בית המשפט הפדרלי בניו יורק, הצהיר על שורה של החלטות הנוגעות לפרשנות תביעות הפטנטים הקשורים לתרופת הקופקסון, ואשר בגין הפרתם תבעה טבע את החברות סנדוז (Sandoz), מומנטה (Momenta Pharmaceuticals) ומיילן / נטקו (Natco). בית המשפט אימץ את כל הפרשנויות הרלונטיות של טבע, ודחה את כל הפרשנויות של החברות האחרות. נוסף על כך, דחה בית המשפט את בקשתה של מיילן לפסיקה בהליך מקוצר, כי הפטנטים של טבע על תרופת הקופקסון, אינם תקפים בגין חוסר בהירות.

מניית בנק אוף אמריקה המשיכה לרכז עניין, ברקע ההודעה כי איל ההשקעות וורן באפט השקיע 5 מיליארד דולר בבנק. נזכיר כי תאגיד ברקשייר התוואיי , בשליטתו של באפט, ירכוש עד 50 אלף מניות בכורה של הבנק במחיר של 100 אלף דולר למניה, בהצעה פרטית.

חברת Universal Display (סימול: PANL) ריכזה עניין לאחר שנודע כי החברה חתמה על הסכם לשיתוף פעולה עסקי עם חברת פנסוניק (Panasonic ).

אפל המשיכהה לרכז עניין לאחר התפטרותו של המנכ"ל שלה, סטיב ג'ובס, לאחר יותר מעשור של עשייה. ההערכות הן כי לאחר התפטרותו של ג'ובס, צפוי המנכ"ל החדש, טים קוק (סמנכ"ל התפעול לשעבר של אפל), לנצל את היקף מוזמניה של אפל - כ-28 מיליארד דולר - כדי להאיץ את קצב רכישותיה של החברה.

[לארביטראז][לטבלת ישראליות בעולם]