פרסום דוחות הרבעון השני לשנת 2011 שהגיע לסיומו בשבוע שעבר, חיזק את חששות המשקיעים ביחס להאטה המסתמנת בפעילות העסקית, כשגם ראשי החברות הגדולות התבטאו ברוח זו.
השקפה דומה ביטאו בסוף השבוע גם כלכלני בנק הפועלים, שציינו כי "תמונת המצב העולה מהנתונים הכלכליים בישראל נראית שלילית במידת מה, כשהדבר נכון הן במישור המאקרו כלכלי, והן במישור המיקרו". כפי שפורסם ב"גלובס", ברבעון החולף נשחק הרווח הנקי המצרפי של 25 החברות המרכיבות את מדד המעו"ף בכ-21%.
איתות נוסף בנוגע לכיוון השלילי אליו צועדות חלק גדול מהחברות הבורסאיות - שטרם קיבל מספיק תשומת לב - הוא ההתרחבות במספר הדוחות הכספיים שלהם מצורפת הערת "עסק חי"| בסקירת רואי החשבון לדוחות. מדובר בהערה שכשמה כן היא: צירופה מעיד על חשש מיכולתה של החברה להמשיך ולפעול כעסק חי בעתיד. הערה שכזו מהווה תמרור אזהרה למשקיעים בחברה, בקשר ליכולתה להתמודד עם התחייבויותיה העתידיות בשל מצבה הפיננסי הקשה.
מבדיקת הדוחות הכספיים שפורסמו בשבוע שעבר עולה כי הערות שכאלה - פעם בעיקר מנת חלקן של חברות קיקיוניות בעלות פעילות עלומה - מעטרות כיום עשרות דוחות כספיים לסיכום הרבעון השני והמחצית הראשונה של 2011, כשלקטגוריה זו מצטרפים בשנה האחרונה כמה מבעלי ההון המרכזיים במשק.
המצטרפת האחרונה למועדון החברות המפוקפק היא דלק נדל"ן של יצחק תשובה, שכפי שנחשף ב"גלובס" עוד טרם פרסום הדוחות, זכתה בסוף השבוע להערת "עסק חי" בדוחותיה.
ואכן, גם מי שאינו רואה חשבון בהכשרתו יכול להבין כי עם היקף התחייבויות של יותר מ-2 מיליארד שקל למחזיקי האג"ח, הפסד חצי שנתי של 475 מיליון שקל, וגירעון של 1.6 מיליארד שקל בהון העצמי, הספקות הנוגעים להמשך קיומה של דלק נדל"ן הם כמעט בגדר מובן מאליו.
חברה נוספת שהערת "עסק חי" מתנוססת מעל דוחותיה היא חברת ההשקעות טאו תשואות של אילן בן דב, שבדומה לדלק נדל"ן פועלת להשגת הסדר חוב עם מחזיקי האג"ח שלה. לטאו, שהפסידה בשנים האחרונות מאות מיליוני שקלים בהשקעות כושלות, גירעון של 409 מיליון שקל בהון העצמי, לצד התחייבויות אג"ח בהיקף של 509 מיליון שקל.
גם קמן אחזקות של רוני אלרואי, חתנו של תשובה הצטרפה לאחרונה למועדון. קמן נקלעה למלחמת הישרדות עסקית עקב השקעות שלא צלחו בתחומי התעשייה המסורתית, ובחודשים האחרונים היא גיבשה תוכנית הבראה, עקב הידרדרותה להפסדים כבדים, שהעבירו אותה לגירעון של 52 מיליון שקל.
תוכנית זו, הכוללת בין היתר גם מימושים ומהלכי התייעלות, לא עשתה מספיק רושם על רואי החשבון שלה ממשרד קסלמן וקסלמן. אלה מפנים את תשומת לב המשקיעים להפסדי החברה, אי העמידה שלה באמות מידה והתניות פיננסיות ועמידה בהתחייבויות - איתותים שונים המעלים "ספקות משמעותיים באשר להמשך קיומה של החברה כעסק חי". חברות נוספות שהערת רואי החשבון מתנוססת בדוחותיהן ואשר בעבר ידעו לגייס מאות מיליוני שקלים ממחזיקי האג"ח על בסיס המוניטין שצברו בעלי השליטה בהן, הן דוראה של בצלאל איגר, אינספייר של אבי ורטהיים ומטיס קפיטל של מוני הראל.
"מצבור של סימני אזהרה"
המכנה המשותף לחברות שהידרדרו לרשימה הוא קושי לעמוד בהחזרי התחייבויות האג"ח הענקיות שגייסו בשנות הגאות טרם המשבר הפיננסי העולמי. סך ההתחייבויות הללו (ראו טבלה) עומד על כ-4.5 מיליארד שקל, כאשר כמחצית מהן הן של דלק נדל"ן לבדה.
"ברגע שהמצב הכלכלי מדרדר, מצב העסקים מחמיר. כאשר ההתחייבויות של החברות נשארות באותו סדר גודל ושווי הנכסים יורד, זו בדרך כלל הסיבה להופעתה של הערת 'עסק חי'", מסביר רו"ח מיקי בלומנטל, שותף מנהל בפירמת פאהן קנה ושות' Grant Thornton.
לדברי בלומנטל, "הערת 'עסק חי' לא אומרת שהחברה הגיעה לסוף דרכה, אלא שקיימים ספקות מהותיים שייתכן שהיא לא תוכל להמשיך ולהתקיים בעתיד. תקופת הרלוונטיות של ההערה היא 12 חודשים". בלומנטל מציין כי "אין רף טכני לצירוף הערת 'עסק חי'. יש מצבור של עובדות וסימני אזהרה שאם הם נפגשים אפשר לדעת שיש התקדמות לטריטוריה של הערה כזו".
בין הסימנים מזכיר בלומנטל גירעון בהון העצמי והחוזר, תזרים מזומנים שלילי ומגוון יחסים פיננסיים אחרים המצביעים על קשיים פיננסיים. לדבריו, "אף אחד מהם לבד, וגם לא כולם יחד, מעידים בהכרח על הצורך בהערת 'עסק חי'. צריך להיות זהיר שלא להיגרר לצרף הערה כזו רק בגלל סימני האזהרה, משום שבהרבה מקרים יש גורמים המפצים על כך.
"אנחנו, כרואי חשבון, מנהלים דו שיח עם החברה כדי להבין אם יש בה בעיה. אנחנו רואים איך מתנהלות ישיבות הדירקטוריון, קוראים פרוטוקולים ורואים את הדינמיקה העסקית. אחרי שאיתרנו שיש בעיה, צריך לבחון אם היא אמיתית או שיש לכך הסברים מפצים".
יניב בן ברוך, שותף ומנהל המחלקה המקצועית בפאהן קנה, אומר כי "בעולם אידיאלי אין לחברות השפעה על רואי החשבון, אבל ברגע שסוגיית "עסק חי" עומדת על הפרק, מתקיימות שיחות עם ההנהלה שמנסה לתת נסיבות מקלות לכך שלא צריך לצרף הערה זו.
"בהרבה מקרים, בהנפקות אג"ח שבוצעו בעבר חברות העניקו אמות מידה פיננסיות ערטילאיות שבין היתר מדברות על כך שלא תחול הרעה משמעותית במצב עסקי החברה. אם רואי החשבון יצרפו הערת 'עסק חי', למחזיקי האג"ח יהיה במקרה כזה אילן גבוה להיתלות בו, בטענה שנוצרה הרעה במצב".
החברות עם הערת עסק חי
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.