אי אפשר להתעלם מנתוני האבטלה העגומים בארה"ב שפורסמו בסוף השבוע. גם אחרי תוכניות פיסקליות ומוניטריות רבות, לא הצליח המשק האמריקאי לייצר אפילו משרה אחת בודדת.
ברקע ממשיכות הודעות החברות על פיטורים, והאחרונה לדווח הייתה חברת האחזקות הפיננסית בנק אוף אמריקה שהודיעה על פיטורי כ-30,000 עובדים. סקרי הפופולריות של ברק אובמה, נשיא ארצות הברית, מראים שכגודל הציפייה כך גודל האכזבה. ציבור הבוחרים של אובמה, שבחר בו בשיא המשבר, ציפה כי הנשיא הדמוקרטי יוציא את כלכלת ארה"ב מהבוץ העמוק שהשאיר לו הנשיא הרפובליקני - ג'ורג' בוש, אך בפועל הכלכלה לא מצליחה להתאושש.
בניסיון להוציא את שוק התעסוקה (ואולי גם את הנדל"ן) מהקיפאון, ינאם אובמה מול שני בתי הקונגרס בנאום מיוחד ביום חמישי. זהו נאום יוצא דופן מכיוון שבד"כ הנשיא נואם מול שני בתי הנבחרים רק אחת לשנה בנאום הכלכלי לאומה בתחילת השנה. ונאום המיוחד הפעם רק מגדיל את הציפיות.
לאובמה אין ברירה, הוא יודע שבמצב הכלכלי הנוכחי כששיעור האבטלה לא יורד ומשך האבטלה הממוצע הוא כחצי שנה, הוא לא ייבחר לקדנציה נוספת. מהבחינה הזו, נאומו הקרוב הוא בבחינת "להיות או לחדול".
אם אובמה לא יציג תוכנית אמיתית, כנראה שהאמון בו ייפגע, והירידות בשווקים ימשיכו. כמובן, שגם אם אובמה יציג תוכנית אמיתית, אין זה אומר כי הוא יצליח להעביר אותה בפרלמנט שנשלט על ידי יריביו הרפובליקאים. וכך ייתכן שגם אם אובמה יציג תוכנית , תחזור על עצמה הפארסה של משבר החוב, ואובמה כלל לא יצליח להוציא אותה לפועל.
אבל ישנה נקודת אור: ההיסטוריה דווקא תומכת באובמה. שוק ההון האמריקני הוליד מושג חדש לז'רגון המדובר בו: "Presidential Election Cycle" - "מחזור קדנציה נשיאותי". המונח הזה משליך את המונח "מחזור עסקים" (המייצג צמיחה ומיתון) על הקדנציה הנשיאותית.
הרעיון פשוט: הנשיא רוצה להיבחר שוב. ומכיוון שהנשיא רוצה להיבחר שוב, הוא מקיים כלכלת בחירות תומכת שוק בשנה השלישית והרביעית לקדנציה שלו. אמנם הרעיון פשוט, אבל הניתוח ההיסטורי פשוט מדהים.
בין השנים 1946 עד 2009, כ-62% מכל הצמיחה האמריקאית התרחשה בחצי השני של הקדנציה הנשיאותית. אז אם הכלכלה הריאלית מראה צמיחה גבוהה יותר בחצי השני של הנשיאות, הרי ששוק המניות צריך להתנהג בהתאם.
בהקשר הזה הנתונים מדהימים: מאז 1900, הראה מדד הדאו ג'ונס ביצועים עודפים בשנה השלישית לכהונת הנשיא:
- 5.5% בשנה הראשונה (בממוצע)
- 3.7% בשנה השנייה (בממוצע)
- 12.6% בשנה השלישית לקדנציה (בממוצע)
- 7.5% בממוצע בשנה הרביעית.
ניתן לראות שבשנתיים האחרונות לקדנציה, השוק עולה כמעט פי שתיים מהחצי הראשון.
במדד S&P500 התמונה דומה: מאז 1931 ועד 2007, השוק ירד רק פעמיים בשנה השלישית לנשיאות - בזמן השפל הגדול ומלחמת העולם השניה
-
מאז 1939, השוק עלה בכל שנת נשיאות שלישית. זה לא אומר שהשוק לא היה שלילי במהלך השנה. למען הדיוק, בכל שבע התצפיות האחרונות, ירד השוק במהלך השנה השלישית, אך סיים את השנה חיובית.
-
גם בקדנציה האומללה של ג'ורג' בוש (2007), סיים השוק בעליות של כ- 3.5%.
-
ב-2003 למשל ירד השוק 9% במהלך השנה, אך סיים אותה בתשואה חיובית של 27%(יש לציין שאיני סבור שזה מה שיקרה השנה).
אובמה וברננקי נואמים ביום חמישי, והנאומים שלהם יושפעו לבטח מנתוני המאקרו החלשים ותגובת השווקים. לאובמה אין ברירה, הוא חייב להציג תוכנית כלכלית שתחזיר את האמון בו ובכלכלה. אם אובמה יצליח להעביר מסר אמיתי שיזכה בתשואת השווקים, הרי שנזכה לראות שנה נוספת של אפקט "מחזור העסקים הנשיאותי".
אם אובמה לא יצליח להחזיר את תחושת הביטחון, הרי שייתכן שהקדנציה שלו תיזכר כאחת היחידות בה השוק ירד בשנה השלישית, ממש כמו בשפל הגדול.
חיים נתן הוא ראש צוות מאקרו במנורה מבטחים קרנות נאמנות בע"מ (להלן: "מנורה קרנות"), בעל רישיון מנהל תיקים ובעל זיקה מכוח תפקידו לנכסים פיננסיים. מנורה קרנות ו/או חברות אחרות בקבוצה עשויים להיות בעלות עניין אישי בני"ע מכוח כך שהן מחזיקות ו/או עלולות להחזיק ו/או לבצע פעילות בני"ע עבור עצמן ו/או עבור לקוחותיהן ו/או במסגרת אחרת. אין לראות באמור לעיל עבודת אנליזה של ני"ע ו/או הצעה של הנכסים ו/או הזמנה לרכשם ו/או ייעוץ בדבר כדאיות ההשקעה בהם ו/או כהצעה או כשידול, במישרין ו/או בעקיפין, לקנות ו/או למכור את הנכסים, בשום אופן צורה ו/או דרך. שיווק ההשקעות לעיל אינו מהווה תחליף לשיווק המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.