ערב הנאום הכלכלי לאומה שישא מחר (ה') נשיא ארה"ב, ברק אובמה, מבית-הנבחרים, מצביעים שני סקרים חדשים על הידרדרות נוספת במעמדו בעיני הבוחרים. גדל מספר האמריקנים שאיבדו אמון במנהיגותו הכלכלית וביכולתו ליצור מקומות עבודה חדשים, אם כי הרפובליקנים צנחו לשפל עמוק בהרבה מזה של הנשיא. נתוני הסקרים מגבירים את הלחץ על אובמה לזנוח את האסטרטגיה הפייסנית שלו כלפי הרפובליקנים ולהגביר את התקפותיו על המתמודדים המובילים במירוץ למועמדות המפלגה הרפובליקנית לנשיאות.
למעשה, נאום אובמה מחר יהיה לא רק מניפסטו כלכלי אלא גם מכשיר פוליטי להשקת הקאמבק שלו. עוזריו כבר אומרים שזה יהיה נאום מכונן, שינער מהנשיא את הדימוי של חלשלוש פסיבי, שמגיש את הלחי השניה למכיו. רמז לכך ניתן בנאום שנשא אובמה אתמול בדיטרויט ושבו קרא לרפבוליקנים להוכיח שהם מציבים את האומה לפני המפלגה.
סקר של "וול סטריט ג'רנל" ו-NBC, שנערך בין 27 ל-31 באוגוסט, מצא שרק 44% מהאמריקנים מרוצים מתפקודו הכללי של אובמה כנשיא, בעוד ש-51% מסתייגים מביצועיו הנשיאותיים. זו הפעם הראשונה בתקופת כהונתו שיותר ממחצית הנשאלים הביעו אי שביעות רצון מתפקודו. נתון אולי חשוב יותר: 73% מהאמריקנים סבורים שארה"ב מתקדמת במסלול שגוי. זאת רמת הפסימיות הגבוהה ביותר שרשם סקר זה מאז סוף 2008. 70% מהנשאלים אמרו, כי הכלכלה עדיין לא הגיעה לתחתית, כלומר שצפויות הידרדרויות נוספות.
בסימן מבשר רעות לסיכויי אובמה בבחירות לנשיאות, ב-2012, אמרו 44% מהנשאלים, כי קרוב לוודאי שהם יצביעו בעד מועמד רפובליקני כלשהו מאשר לאובמה. להשוואה: ביוני, אמרו 45%, כי יצביעו בעד אובמה ורק 40% ציינו שיצביעו בעד מועמד רפובליקני. מזווית אחרת: 40% אמרו, שבחירתו מחדש של אובמה תותיר אותם "פסימיים ומודאגים".
יחד עם זאת, כאשר הנשאלים התבקשו לענות כיצד יצביעו בהתמודדות בין אובמה לבין מועמד רפובליקני ספציפי, אובמה רשם תוצאות טובות יותר: בהתמודדות היפותטית בינו לבין ריק פרי, מושל טקסאס, המתמודד הרפובליקני המוביל בשלב זה, קיבל אובמה 47%, ופרי 42%. בהתמודדות היפותטית בין אובמה למיט רומני, שצועד אחרי פרי, 46% הצביעו בעד אובמה, 45% בעד רומני.
הציבור סולד אפילו יותר מהרפובליקנים
שיעור ההסתייגות מאובמה בקרב עובדי צווארון כחול הגיע ל-56%. הוא נחלש אפילו באחד מבסיסי התמיכה בו: חברי האיגודים המקצועיים שאינם מרוצים מתפקודו הגיע ל-49%, בהשוואה ל-45% שהביעו שביעות רצון.
בכל זאת, בידי אובמה נותרו קלף חזק אחד: למרות שנרשמה ירידה במספר האמריקנים שסבורים שיש לו "איכויות מנהיגות חזקות", 65% מתארים אותו כ"נעים הליכות וחביב".
גם סקר של "וושינגטון פוסט" ו-ABC מצביע על העמקת הפסימיות בקרב הבוחרים ושחיקה נוספת במעמדו של אובמה בעיני הציבור. 53% אמרו כי אינם מרצים מתפקודו הכללי של אובמה כנשיא, ו-62% הביעו הסתייגות מתפקודיו בכלכלה וביצירת מקומות עבודה חדשים. רק 20% אמרו, שארה"ב צועדת בכיוון הנכון. מאז תחילת השנה, נרשמה שחיקה בשיעור 11% בשביעות הרצון מתפקודו הכללי של אובמה כנשיא.
ועם זאת, הציבור סולד מהרפובליקנים בקונגרס הרבה יותר מאשר מאובמה: רק 28% מהאמריקנים תומכים במחוקקים הרפובליקניים, ו-68% מסתייגים מהם. אבל הסלידה הזו לא באה לידי ביטוי כאשר הוצגו לפני הנשאלים שאלות ספציפיות. למשל: רק 40% תומכים בעמדותיו של אובמה בסוגיה של יצירת מקומות עבודה חדשים.
ביל מקינטארף, רפובליקן שערך את הסקר של "וול סטריט ג'ורנל" ו-NBC (יחד עם הסוקר הדמוקרטי פיטר הארט), אומר, כי ההתמקחות בין הבית הלבן לקונגרס על תקרת החוב לא היתה סתם התנגחות פוליטית חולפת אלא אירוע טראומטי שייכנס להיסטוריה, כמו משבר בני הערובה האמריקניים באיראן, פלישת עיראק לכוויית, ההוריקאן קטרינה וקריסת השווקים הפיננסיים.
"אנו נכנסים עתה לשלב חדש בשיח הפוליטי האמריקני שהשתנה באופן שקשה לנבא את תוצאותיו וזה שינוי שלא יהיה ניתן לתקנו", אמר מקינטארף. "מבחינה היסטורית, סוג זה של זעם עמוק בקרב הבוחרים, תחושת אי-נוחות ופסימיות כלכלית מובילים לתוצאות פוליטיות שאי אפשר לנבאן".
פרשן ב"ג'רנל" אומר, כי הרפובליקנים אינם יכולים להיות יותר בטוחים מהרפובליקנים מה יהיה המחיר הפוליטי המדויק של פעולותיהם, ומבחינות מסוימות הם פגיעים יותר מהדמוקרטים בחזית תקרת החוב.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.