הגנת ביטא

עם שוך הסערה בשווקים הפיננסיים, אנו מבצעים עדכון למודל קניון המניות, לראשונה מאז 2008 *המשמעות היא אצבע קלה יותר על הדק ההגנות על התיק, בשביל למזער נזקים

למרות שתיק קניון המניות מציג נכון למועד כתיבת הטור תשואה עודפת יפה בהשוואה למדד S&P500 (ועומד פחות או יותר ביעדיו - 1% בחודש או 6% מעל ה-S&P500, הגבוה מביניהם) גם מתחילת השנה הנוכחית, משהו לא עבד בגל הירידות האחרון. מחיקת התשואה הייתה חדה מדי ביחס לתפיסת התיק שלנו.

את המסקנות לגבי שינויים שצריך לעשות במודל, אני לא נוהג להסיק בזמן משבר. בעת כזו אני נצמד למודל ונלחם להשיג ניצחון. הדבר הכי גרוע לניהול השקעות הוא לנטוש את המודל בימיו הקשים. אולי אין מתכון להצלחה בניהול השקעות, אבל נטישת מודלים שעבדו בתקופה קשה היא מתכון בדוק לכישלון.

היום, כאשר הדבקות במודל חוזרת להוכיח את עצמה מעל פני השטח, הגיע זמן להכניס בו שינוי קטן. את השינוי הקודם עשיתי כאשר הבנתי ששוק המניות הולך להתרסק. מוזר ככל שזה נשמע, לפרויקט קניון המניות יצאנו ללא מדיניות הגנה, מתוך הערכה שהמודל ינצח את ה-S&P500 כפי שהוא. אבל, כשהבנתי שאם לא אגן על התיק יעברו שנים רבות עד שאראה ניצחון (וזה בכל זאת תיק פומבי בעיתון), החלטתי להוסיף את ממד ההגנות כפי שהוא מוכר לקוראי טור זה. העיקרון הוא למכור חוזים עתידיים על מדד S&P500, בגובה התיק, כאשר הניתוח הטכני מלמד על מגמת ירידה צפויה. כך לא הפסדנו ב-2008!

אבל, ב-2011, אשר עד עתה לא הייתה קטלנית כמו 2008, מודל ההגנות או לכל הפחות הביצוע של המודל לא הניב תוצאה טובה, ואת רוב ירידות השערים חטפנו.

הביצוע הלקוי - בדיעבד, חשוב לציין - נובע מכך שהגדרת המגמה הכללית הייתה ונשארה מגמת עלייה, ומכך שימי ירידות השערים היו חדים ותנודתיים וקשה להצביע על נקודות פתיחת וסגירת ההגנות. ראוי לציין כי כאשר השווקים יורדים והכותרות מפחידות, הכי קל להחליט על פתיחת הגנות והכי קשה להסביר למה לא פותחים. אבל זכרו, שמטרתו של תיק המניות היא להרוויח כסף. כמו שקבוצת כדורגל שמפגרת 3:1 לא תנצח אם רק תגן, גם אנחנו לא ננצח אם לא נתקיף. דווקא כשכולם מייללים "הגנות, הגנות", זה הזמן לקחת את המניות החבוטות ולבנות על האנרגיה שלהן כשהמומנטום מתחדש. כתבתי על כך בשבועות האחרונים.

אז אמנם, אחד הקוראים הסביר לי כמה עצוב למשל שלא עשיתי הגנות ואיך הוא הרוויח משורטים על הבורסה. וקורא אחר כתב לי מייל זועף בו טען שאני בוורטיגו. ככל שאני מקבל מיילים דוקרים יותר, כך אני יודע שקרבה שעת ההתקפה.

הרע במיעוטו בתור התחלה

אבל, אחרי חשיבה ממושכת על המודל הוחלט על השינוי הבא. בנקודות בהן יהיה חשש, לא מובהק עדיין, לירידה, תיפתח הגנה חלקית שתביא את הביטא של התיק ל-1.0 פחות או יותר. מי שלא זוכר, ביטא מבטאת את תנודתיות התיק ביחס לשוק. הביטא של השוק מוגדרת כ-1.0, ותיק עם ביטא 1.2 (בערך התיק שלנו) משמעו שביום של עליות הוא אמור לעלות 20% יותר מהשוק וביום של ירידות הוא ירד יותר מהשוק. בדרך כלל המכה בירידות היא קשה יותר.

המשמעות של עדכון המודל היא שאם השוק ירד אחרי שפתחנו את הגנת הביטא, הירידה של התיק תהיה פחות או יותר כמו ירידת השוק ולא יותר מכך. כך אמנם נפסיד כסף, אבל לא את היתרון שצברנו בעמל רב בהשוואה לבנצ'מרק. כמובן שאם הירידה תהיה "סגורה" מהבחינה הטכנית, נפתח הגנה מלאה.

היה והשוק יעלה, הגנת הביטא תגרע מהתיק רק את התשואה העודפת עד שנסגור אותה. מכיוון שאנחנו נמצאים כל הזמן עם אצבע על הדופק, סביר שזה לא יימשך זמן רב.

מהיום, כאשר בעדכון הפעילות באתר "גלובס", מדור ניתוח טכני, תקראו שנפתחה הגנת ביטא, תדעו שהמודל בגרסתו המחודשת נכנס לפעולה.

זיו סגל, A level 2 Chartered Market Technician. שותף-מייסד ואסטרטג השקעות ראשי בחברת Green Ocean. אין לראות בטור המלצה לרכישה/מכירה של ניירות ערך ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.