מחלוקת מהותית בין בנק ישראל לבין רשות ניירות ערך מעכבת עתה את גיבוש המסקנות הסופיות של ועדת הריכוזיות, כך נודע ל"גלובס".
המחלוקת מתרכזת סביב השאלה אם הוועדה צריכה לטפל בפירמידות במשק באופן פרטני, או שמא המנדט שלה רחב יותר, והיא צריכה לתת את הדעת גם על סוגיית הפער בין הון לשליטה, קרי, גם במקרים שבהם בעל השליטה בחברה מחזיק בה באמצעות הון בהיקף קטן.
ל"גלובס" נודע כי בנק ישראל, בראשות הנגיד סטנלי פישר, דוגל בעמדה המצמצמת, כך גם יו"ר המועצה הלאומית לכלכלה, יוג'ין קנדל. לעומת זאת, יו"ר הרשות, שמואל האוזר, מבקש לאמץ את הגרסה המרחיבה יותר, והוא זוכה לתמיכה מהמומחה החיצוני שנרתם לוועדה, לוסיאן בבצ'וק.
"אין מי שיקנה"
עוד נודע ל"גלובס" כי גם לגבי הטיפול בפירמידות התגלעו מחלוקות בין בנק ישראל לבין הרשות: האוזר סבור כי הדרך להתמודד איתן טמון בפתרונות בתחום הממשל התאגידי. מנגד, בבנק ישראל טוענים כי כלי כזה אינו מספיק ויש לנקוט בשינויי חקיקה, בעיקר של מיסוי.
בתוך כך מתברר כי המשבר הפיננסי המתקרב מתחיל לתת את אותותיו במסקנות הוועדה, שקמה בתקופה כלכלית אחרת. זו הסיבה שבנושא המהותי השני - חובת ההפרדה בין נכסים פיננסים לנכסים ריאליים - ההמלצות צפויות להיות מתונות.
הסיבה הראשונה היא כי אין קונים. מקורב לוועדה מסר כי "המקרה של כלל ביטוח, והאירועים האחרונים עם פרמיירה מאוד נוכחים בדיוני הוועדה. אין מי שיקנה ואי אפשר לחייב למכור בהנחה של עשרות אחוזים בגלל סיבות רגולטוריות. זה לא יעמוד במבחן בג"ץ".
כפי שנחשף ב"גלובס" לפני מספר שבועות, בכל הקשור להפרדה בין החזקות פיננסיות לריאליות, חברי הוועדה יגישו מסקנות פרטניות ואף שמיות. קרי, שהם ביצעו ניתוח פרטני לגבי כל קבוצה וקבוצה, תוך בדיקה באיזה שוק היא פועלת וכיצד היא פוגעת בתחרותיות.
המחויבות של שני
עוד נודע ל"גלובס" כי הוועדה מתכוונת להגיש המלצות גם בנושא שכר הבכירים במשק, ובכך "לסיים את עבודת ועדת נאמן", תוך חיזוק מסקנותיה שהתמסמסו כליל.
חיים שני, מנכ"ל האוצר הפורש, חדל מלתפקד כמנכ"ל האוצר והוא עסוק כולו בגיבוש המסקנות. שני נותר לבד כיו"ר הוועדה, אחרי שאייל גבאי, מנכ"ל משרד ראש הממשלה לשעבר, שממשיך את פעילותו בוועדת טרכטנברג, הפסיק לכהן כיו"ר הוועדה השני. גבאי גם לא יחתום על מסקנות הוועדה.
לפי הערכות, שני, שחש מחויבות גדולה כלפי הוועדה, ימשיך לכהן כיו"ר, גם אחרי הגשת מסקנות הביניים ועזיבתו הסופית את משרד האוצר.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.