לאחר נאומו הלוחמני של נשיא ארה"ב, ברק אובמה, בפני שני בתי הקונגרס הלילה (ו'), ממהרים האנליסטים הזרים לנתח את הצהרותיו. אובמה, כזכור, פרש תכנית כלכלית שאפתנית לצמצום האבטלה ולדחיפת הצמיחה במשק האמריקני בהיקף של 450 מיליארד דולר. (נאום אובמה - לכתבה)
על פי התגובות, נראה כי מרבית האנליסטים מעריכים כי הצעדים בהם אובמה מתכוון לנקוט, לא יסבו אפקט של "טלטלה וזעזוע" כפי שאובמה ציין שיעשו בנאומו, אולם כנראה שיספיקו כדי להוביל לשינוי - ולא מינורי - במצבה של כלכלת ארה"ב המקרטעת.
"מה שנראה בסופו של דבר, זה שאין שום פיתרון קסם שניתן לשלוף - לא הנשיא ולא אף אחד אחר יכול להציע איזשהו פיתרון מופלא שיאיץ את שוק התעסוקה ויוריד את האבטלה לרמה של 5% עד השנה הבאה", אמר ג'ואל פרקן (Joel Prakken), יו"ר בית ההשקעות מאקרו-אקונומיקס.
"ההתאוששות צריכה להגיע גם מהסקטור הפרטי, ולטובת העניין צריך להתייחס גם להמשך ההתפתחות של המשבר הדיור", הסביר פרקן.
עיקר עלות תוכנית אובמה: הארכת הקיצוץ במס
בנאומו, קרא אובמה תיגר על התנגדות הרפובליקנים לבטל הטבות מס לבעלי הכנסות גבוהות תוך הפקרת עובדי ציבור וקרא למחוקקים לאשר "מיד" את תכניתו כי לאזרחים רבים, ש"חיים מתלוש משכורת לתלוש משכורת", אין אמצעים להמתין 14 חודשים נוספים, עד לבחירות לנשיאות בנובמבר 2012.
בנאומו תיאר אובמה את חבילת ההצעות שלו לאישוש הכלכלה כ"חוק מקומות העבודה". היא מורכבת מיוזמות שאנליסטים מתארים כ"מתונות" ושרובן זכו בעבר בתמיכה של מחוקקים רפובליקניים ודמוקרטיים. עלות היזמות כאמור נאמדת ב-447 מיליארד דולר: קיצוצים במיסים, סיוע לרשויות ברמת המדינות, בניית תשתיות, מתן פיצויי אבטלה ועידוד יצירת משרות. כמעט מחצית מהסכום, 240 מיליארד דולר, תביא מהארכת קיצוץ במס מעסיקים ומס הכנסה שמוטל על שכירים.
"הארכת הקיצוצים במיסים היא ההצעה שיש לה את הסיכוי הגבוה ביותר לעבור בקונגרס, כיוון שלרפובליקנים יהיה קשה מאד להתנגד להצעה בתחום הזה, במסגרת המדיניות שלהם", אמר פאול אסוורת' (Paul Ashworth), אנליסט בקפיטל-אקונומיקס.
אולם, למרות הצהרותיו של אובמה והנחישות אשר גילה, מתקשים אנליסטים ומשקיעים רבים לנתח את המצב לאשורו, ולקבוע אם אכן הצעדים אשר יינקטו יובילו בסופו של דבר להתאוששות הכלכלה האמריקנית: "האם יהיה מדובר בעוד פיתרון קטן ולא מועיל לבעיות שלנו? קשה לומר כעת", אמר רוברט וויליאמס (Robert Williams), אנליסט ב-Urban Brookings.
"ההאטה הכלכלית האחרונה הייתה הארוכה והקשה ביותר שחווינו מאז 1930 ואנחנו עדיין לא מבינים לגמרי את השלכותיה. מה שאנחנו יודעים, זה שהצעדים בהם נקטנו ב-2009 לא היו מספיק דרמטיים", סיכם וויליאמס.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.