המסחר בבורסת תל-אביב התנהל היום (א') במגמה שלילית עם ירידות חדות, שהחלו למן הפתיחה לאחר "פתיחה אנגלית". בדומה ליום א' בשבוע שעבר, גם היום הירידות התחזקו בשעה האחרונה של המסחר, ככל הנראה על רקע פעילות של תעודות הסל הממונפות. מחזור המסחר נותר נמוך יחסית והסתכם בכ-1.1 מיליארד שקל.
הצניחות בת"א נרשמו על רקע ירידות השערים החדות שחתמו את המסחר באירופה ובוול סטריט בסוף השבוע על רקע החששות מחדלות פירעון של יוון ומדינות נוספות בגוש האירו. המשקיעים בארץ הגיבו היום לראשונה לנאום אובמה בלילה שבין יום חמישי לשישי, ולהעלאת דירוג האשראי של מדינת ישראל לרמה של A+ מדירוג קודם של A עם תחזית "יציבה" על-ידי חברת S&P. כמו כן, המשבר ביחסי ישראל-טורקיה ממשיך גם השבוע לרכז עניין רב ולהשפיע על הסנטימנט בשוק.
כאמור, הירידות החדות שהשתקפו בפתיחה הביאו להפעלת מנגנון "פתיחה אנגלית" היום. לפי כללי הנהלת הבורסה, במידה ובשלב הטרום מסחר המעו"ף יורד (או עולה) ב-2.5% ויותר, פתיחת המסחר תתעכב ב-3-5 דקות. אם גם לאחר הדחייה הראשונה שער המעו"ף יורד או עולה ב-2.5% מופעל עוד מנגנון "ניתוק זרם" שדוחה את הפתיחה בעוד 3-5 דקות, ואם לאחר מכן נרשמת ירידה של 5%-12% פתיחת המסחר נדחית ב-45-50 דקות. לאחר הפתיחה, אם במהלך המסחר המעו"ף צונח ב-8% מופעל מנגנון "ניתוק זרם" והמסחר נעצר ל-45 דקות, ואם שער המדד צונח ב-12% המסחר מופסק לחלוטין לאותו יום.
"בטווח הקצר ימשיך המסחר בבורסה בת"א להתאפיין בתנודתיות גבוהה, על רקע מגמת המסחר מעבר לים", כתבו כלכלני בנק לאומי בסקירת סוף השבוע והזכירו כי יש לקחת בחשבון גם את הסיכונים היחודיים לשוק המקומי הנובעים מהרגישות לשינויים בסביבה הגיאו-פוליטית ואת ההשפעות האפשריות לפעולות המחאה.
קובי נימקובסקי, מנכ"ל אלומות בית השקעות, אומר ל"גלובס" היום כי "השיפור בדירוג ישראל אמור לחזק את השקל בצורה משמעותית אולם נוכח המצב הגיאופוליטי בו אנו עומדים כ-10 ימים לפני ההכרזה על מדינה פלסטינאית, אשר עשויה לגרום לחרם עולמי על חברות ישראליות בינלאומיות, בטווח הקצר צפויה תנודתיות רבה בשערי החליפין. סביר כי התוכנית של אובמה תתרום לצמיחתה של ארה"ב בשנה הבאה ואף עשויה לגרום לירידה בשיעור האבטלה בארה"ב שעומד היום על 9.1%, אולם שוכחים כי התוכנית טרם עברה את אישור הקונגרס ומכיוון שאנחנו עומדים בפני שנת בחירות ספק גדול אם הקונגרס יתמוך בתכנית".
"במקביל לנאום אובאמה, המדדים בארה"ב ירדו בחדות בסופ"ש עקב התפטרותו של בכיר בבנק המרכזי האירופאי, יורגן סטארק. התשואות בארה"ב ירדו לשפל היסטורי של 1.93%, מדד המעוף משלים ירידה של 23% מתחילת השנה ולדעתנו, חרף רצף ההודעות השליליות, בראיה לטווח ארוך ובשל חוסר אלטרנטיבות, הכסף ילך לשוק המניות ולכן אנו חושבים שברמות האלו כדאי להגדיל חשיפה לשוק המניות ע"י רכישת מדדים".
"באפיק הסולידי, העלאת הדירוג של המדינה, גורמת גם להעלאה ישירה בדירוג העולמי של איגרות החוב הקונצרניות בישראל ולאור המרווחים שנפתחו באיגרות החוב הקונצרניות עקב הירידות באפיק הקונצרני ועליות האפיק הממשלתי, כדאי להתחיל להעביר חלק מהכספים הנמצאים באג"ח מדינה לאג"ח קונצרני עם דגש על מדד תל בונד 20, שם הדירוג הממוצע עומד על AA- והמרווח מאיגרות החוב הממשלתיות עומד על 2.92%", אומר נימקובסקי.
מגמה שלילית גם בתעשיית הקרנות מתחילת החודש, לצד העצבנות והתנודתיות בשווקים שניכרים בבורסה ומובילים ירידות החדות, נמשכת מגמת הפדיונות מקרנות הנאמנות המסורתיות. בסך הכל נרשמו פדיונות של כ-800 מיליון שקל בשבוע הראשון של חודש ספטמבר, כך על פי נתוני מיטב המסכמים את ביצועי תעשיית הקרנות בשבוע הראשון של חודש ספטמבר. מדובר בזינוק של פי שניים בקצב הפדיונות לעומת חודש אוגוסט.
המהומות מול שגרירות ישראל במצרים גם הן משפיעות היום על הסנטימנט בשוק לאחר שאלפי מצרים ניסו להיכנס לשגרירות הישראלית בקהיר. שגריר ישראל במצרים, יצחק לבנון, בני משפחתו וצוות השגרירות הועברו בשיירה לנמל התעופה של מצרים תחת אבטחה כבדה מאוד, שם הם הועברו לטרמינל נפרד הרחק משאר הנוסעים. בהוראת ראש הממשלה, מטוס של חיל האוויר הוטס לקהיר והעביר את השגריר וצוותו לפנות בוקר לנתב"ג בטיסה מיוחדת. סגן השגריר נישאר בינתיים במצרים.
עולים ל-(A+)
המשקיעים, כאמור, מגיבים לראשונה להעלאת דירוג האשראי לאג"ח של ממשלת ישראל לרמה של A+ מדירוג קודם של A עם תחזית "יציבה", על-ידי חברת S&P, אשר רק לאחרונה הורידה את דירוג האג"ח של ממשלת ארה"ב. ב-S&P ציינו כי "העלאת הדירוג משקפת את המדיניות המאקרו-הכלכלית האחראית שבה נקטה ישראל בתקופת המשבר העולמי, ואת הצמיחה הגבוהה במשק".
בנוסף, S&P הדגישה לחיוב את "המדיניות התקציבית האחראית, התומכת בהורדת יחס חוב-תוצר ואת ההכנסות הצפויות מהמיסים על תגליות הגז שיתמכו במגמות אלו גם בעתיד". חברת הדירוג מציינת כי היא מסתמכת על ההנחה שהמחאה החברתית בישראל לא תשפיע על המשך הורדת החוב הציבורי. לדבריה, המחאה החברתית לא צפויה להשפיע על המדיניות הכלכלית האחראית להורדת יחס חוב-תוצר והמשך השמירה על המשמעת התקציבית.
שר האוצר התייחס היום להעלאת דירוג האשראי של ישראל ואמר "מתנת החג מ-S&P זה לא מזניק את הכלכלה אבל זו הבעת אמון בלתי רגילה בכלכלת ישראל ובמשמעת התקציבית של הממשלה".
"העלאת הדירוג של ישראל נכונה ותיתן רוח גבית קלה לשוק המקומי, אבל בסופו של דבר הבורסה בישראל מגיבה בעיקר לשווקים בעולם", אמר חיים ישראל, מנהל מחלקת המחקר של מריל לינץ', בראיון ל"גלובס". ישראל, שנכח בפורום CFO ששנפתח היום באילת, מסביר כי למרות העלאת הדירוג, הוא לא צופה עלייה בהשקעות זרים בישראל, ומזהיר כי ההתפתחויות הגיאו-פוליטיות "עלולות לקזז את הסנטימנט החיובי כתוצאה מהורדת הדירוג". (לסיפור המלא)
אובמה וברננקי ממשיכים לנסות
בלילה שבין יום חמישי ליום שישי נשיא ארה"ב ברק אובמה הציג תוכנית כלכלית חדשה בארה"ב בהיקף של 450 מיליארד דולר, לצמצום האבטלה ולדחיפת הצמיחה במשק האמריקני. עיקרי התוכנית כוללים קיצוצים במסים, סיוע לרשויות ברמת המדינות, בניית תשתיות, מתן פיצויי אבטלה ועידוד יצירת משרות.
יו"ר הפדרל ריזרב בן ברננקי נאם גם הוא ביום ה' ושוב לא התייחס לתוכנית הקלה כמותית שלישית (QE3), ורק אמר כי ציפיות האינפלציה בארה"ב "נשארות יציבות". עם זאת, יו"ר ה'פד' העביר מסר מרגיע באומרו כי הבנק המרכזי פתוח לסיוע לשווקים, וגם כי אין להורדת הדירוג של ארה"ב על-ידי S&P השפעה מרחיקת לכת.
עיני המשקיעים בארץ נשואות גם לאירופה לאור החששות הגוברות מהתרחבות משבר החוב בגוש. במוקד, פגישת ועידת ה-G-7 בה התחייבו שרי האוצר של הכלכלות החזקות בעולם ונגידי הבנקים המרכזיים לתמוך בסקטור הפיננסי. "ננקוט בכל האמצעים הנדרשים כדי להבטיח את עמידותו של הסקטור הפיננסי והשווקים ברחבי הגוש", אמרו חברי הוועדה בתום הפגישה. "דאגות בנוגע לקצב החלמת הכלכלה ממחישים את הצורך למאמץ עולמי כדי להבטיח צמיחה חזקה, קבועה ומאוזנת".
מאקרו: פרוטוקולים של דיוני הריבית ומדד המחירים לחודש אוגוסט
עוד ישפיע על הסנטימנט בשווקים במהלך השבוע, נתוני המאקרו הרבים. ביום א' הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה תפרסם את מדד המחירים בסחר בחוץ. יום לאחר מכן, בנק ישראל יפרסם את הפרוטוקולים מדיוני החלטת הריבית האחרונה שצפויים לתת אור על ההחלטה להותיר את הריבית על כנה בשיעור של 3.25%. באותו יום יפורסם גם מדד אמון הצרכנים לחודש אוגוסט.
ביום ד' יפורסם מאזן התשלומים לרבעון השני, וביום ה' יפורסמו מספר המשרות הפנויות במשק בחודש אוגוסט, כמו גם מדד המחירים לצרכן שצפוי לרכז עניין רב.
אידיבי מכחישה דיווחים על הלוואות; ירידות חדות בסקטור הגז הטבעי
כיל ריכזה עניין לאחר שדיווחה לבורסה על המשך המשא ומתן מול האוצר בסוגיית מפעלי ים המלח. כיל בירכה על האצת המו"מ ומאמינה כי ניתן להגיע להסכמה, כולל בנוגע לחלקה של מפעלי ים המלח במימון פתרון 'הקציר'.
על רקע נפילות חדות במניות ובאגרות החוב מקבוצת IDB (ובכללן כור ודסק"ש ) הוציאה קבוצת אידיבי אחזקות בצהריים דיווח חריג לבורסה ובו תוקפת הקבוצה פרסומים בתקשורת מהיום הנוגעים לקבוצה. הפרסומים נגעו לשיעור הגידול בריבית על ההלוואה שהעניק בנק הפועלים לקבוצת IDB ולהיקף החוב של החברות בקבוצה לבנק הפועלים . נוחי דנקנר הוא בעל השליטה בקבוצת IDB.
ירידות בולטות נרשמו היום בסקטור הגז הטבעי והנפט על רקע הבעיות המתמשכות בפרוייקט "לוויתן" והמתיחות מול טורקיה. נציין את רציו , אבנר דלק קידוחים יהש .
פלוריסטם ריכזה עניין רב לאחר שבבית ההשקעות אופנהיימר מוסיפים להיות שוריים על המניה. זאת לאחר שהצהירה על הצלחה בטיפול תאי גזע בבעלי חיים. בבית ההשקעות מצמידים למניית החברה המלצת "תשואת יתר" עם מחיר יעד של 5 דולר, המשקף פרמיה של 107% על מחיר הנעילה של המניה בוול סטריט.
טבע רשמה ירידה חדה לאחר שבית משפט פדרלי בארה"ב קבע כי חברת התרופות הישראלית הפרה את הפטנט על התרופה נגד גלאוקומה שפיתחה חברת אלרגן (Allergan), "לומיגן".
הוט ריכזה עניין לאחר שפורסם ב"גלובס" כי מתקיימים דיונים עם מירס על מתווה חדש שהציע בעל השליטה בהוט, פטריק דרהי, לעסקה השנויה במחלוקת. על פי המתווה המקורי, אמורה הוט לשלם לדרהי מיליארד שקל במזומן תמורת הבעלות המלאה במירס (1.3 מיליארד שקל בניכוי חובות), אך לפי המתווה החדש תיחתך התמורה המיידית בחצי.
[לאתר המעו"ף][לאתר האג"ח][לפורטל הפיננסי]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.