יעקב אנגל היה מהראשונים לסמן את תמ"א 38 כפוטנציאל עסקי, אך בניגוד לחברות שנכנסו לתחום מאפס, אנגל התחיל בנקודה שונה: ב-2009 רכש אנגל את נכסי 'א.דורי התחדשות עירונית', שכללו התקשרויות עם עשרות בניינים המיועדים לחיזוק. נכון להיום לחברה כ-40 פרויקטים במרכז, בשלבי היתר והגשה לקראת ההיתר, והיא ממשיכה לחפש בניינים לפרויקטים נוספים.
לעומת חברות אחרות המתקשות להרחיב את עסקיהן, בשל המימון הנדרש - ובתמ"א 38 התמורה מגיעה רק בשלב מאוחר, לאנגל, ולחברתו "אנגלאינווסט" יש הון עצמי שמקורו במכירת חברת לגנא הולדינגס לשעיה בוימלגרין ב-2006 בעבור 400 מיליון שקל. כך יכולה החברה להרשות לעצמה לטפל בעשרות נכסים מבלי לראות עדיין הכנסות.
"את הכסף בתמ"א 38 רואים רק בסוף, והנזילות נותנת יתרון משמעותי על פני כל האחרים" אומר עופר אנגל (25), הבן של, שמוביל את פעילות החברה כמנהל פיתוח עסקי. "יש לנו בניינים בהרצליה, הוד השרון, תל אביב, גבעתיים, רמת השרון, רעננה, כפר סבא, יהוד, חולון ובת ים והמתקדם ביותר הוא ברחוב תלפיות ברמת גן".
- מה עוצר את ההתקדמות בפרויקטים האחרים?
"יש שני גורמים משמעותיים בתמ"א - הדיירים והעיריות. הדייר הישראלי חכם, הוא מכיר את הנושא, פותח אינטרנט, קורא, רואה שלט על בניין ויודע ללכת לשאול את הדיירים מה הם מקבלים במסגרת התמ"א ולשאול את היזם. חשוב שתהיה תמורה זהה לכל הדיירים בכל הבניינים. בנוגע לרשויות, פעם הייתי אומר שתל אביב היא העירייה שמעודדת הכי פחות את התמ"א אבל את מקומה תפסה לאחרונה רמת השרון. מחלקת התכנון לא נותנת הקלות ולכן אין בה עסקאות. רמת גן וראשל"צ, לעומתה, מעודדות, ולכן הפרויקטים מתקדמים. כך או כך הפרוצדורה עדיין מסובכת, ההוצאות גבוהות, שעות עבודה של עורכי הדין יקרות יותר מבפרויקט אחר וכך הטיפול בדיירים, במימון ובמשכנתאות".
- האם יש התעניינות בתמ"א מצד הבנקים?
"האמת היא שיש עדיין בעיית מימון לפרויקטים בתמ"א 38. הבנקים לא מתלהבים, כי בהתחלה היזמים מכרו להם חלומות. אם קרנות ייכנסו למימון ואפילו מימון ממשלתי, זה יוכל לקדם. תוצאות קשיי המימון נראות בשטח - עד היום לא חוזקו הרבה מבנים. אפשרות נוספת לדחיפת התחום היא כניסת החברות העירוניות לתהליך".
- אתה, כמו כולם, במרכז. אין סיכוי לתמ"א בפריפריה?
"הפריפריה אינה מקשה אחת: בבאר שבע יש סיכוי לתמ"א, בתנאי שהעירייה תאפשר תוספת בנייה משמעותית. אני מוכן לחזק 10 מבנים בבית שאן עכשיו, אם יתנו לי להעביר את זכויות הבנייה למרכז. זה תמריץ שיגביר את קצב החיזוק בערים שאין בהן כדאיות כלכלית. שום דרך אחרת לא תעבוד. בסוף, הדיירים ידרשו לשלם בעצמם על החיזוק ודווקא שם גרה האוכלוסייה שלא יכולה לשלם".
- השוק מתקרר, אתה לא חושש שהאטה תגיע גם אליכם?
"אני לא צופה שהשוק ירד, אולי הוא לא יעלה. פיזרנו סיכון: יש לנו פוטנציאל לכ-240 דירות, פרושות על הרבה ערים: בת"א אין סיכון וכך גם בערים הצמודות אליה. בתמ"א יש הרבה מקרים שהורים בבניין הישן קונים את הדירה החדשה שנבנית מכח התמ"א לעצמם, ואז הילדים עוברים לדירה הישנה. אנחנו תמיד נותנים לדיירים בבניין את הזכות הראשונה לקנות את הדירות. אני מקווה שתוך שנה נתחיל להרוויח מהפרויקטים".
- איך זה לעבוד עם אבא?
"אני לומד ממנו, והכרתי צד שלא הכרתי בבית. הוא מעורב באופן מלא בעסק, לא יום יום אבל אפשר להגיד שאני מעדכן אותו מה קורה ברמה דו שבועית".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.