קר בחממות: השקעות קרנות ההון סיכון ממשיכות להתכווץ

סקר חדש: האנג'לים הופכים למשקיעים הבולטים בחברות חממה מנהלי החממות: למנות שר לענייני היי-טק

מנהלי החממות הטכנולוגיות בישראל צופים ירידה חדה בשיעור ההשקעות של קרנות ההון סיכון בחברות בוגרות חממה.

כך עולה מסקר משותף לפורום החממות ולפירמת רואי החשבון פאהן קנה גרנט ת'ורנטון. הסקר משקף את המגמה, שגוברת בעשור האחרון, שהופכת את גיוס ההון עבור חברות צעירות למשימה כמעט בלתי אפשרית.

בשני העשורים האחרונים הקרנות היו הכתובת הראשונה לחברות בוגרות חממה שזקוקות להשקעה ראשונית.

היזמים טיפחו את הרעיון ואת החברה בחממה עד שמוצר ראשוני היה מוכן לשוק, ואז הקרנות פתחו את הכיסים והשקיעו. הסקר מלמד על שינוי מהותי בתהליך הזה.

הסקר נערך ברבעון השלישי של השנה, והשתתפו בו מנהלי החממות הטכנולוגיות בישראל.

71% ממשתתפי הסקר צופים שהמשקיעים הדומיננטיים בהשקעות בחברות בוגרות חממה יהיו אנג'לים; 29% מהם צופים כי המשקיעים הדומיננטיים בחברות אלו יהיו משקיעים זרים ומוסדיים.

ניתן להסיק באופן מובהק שהנשאלים מצפים שהאנג'לים יתפסו את מקומן של קרנות ההון סיכון, שכבר לא יהיו המשקיעות הדומיננטיות בחברות בוגרות חממה.

הסקר בחן את חלקם היחסי של המשקיעים בחברות בוגרות חממה משנת 2008. התוצאות משקפות התחזקות ברורה של האנג'לים על חשבון הקרנות.

על-פי הסקר, בשנים 2008-2009 החלוקה הייתה שווה - שליש אנג'לים, שליש קרנות הון סיכון ושליש משקיעים מוסדיים או משקיעים זרים.

לעומת זאת, ב-2010 וברבעון הראשון של 2011 רק 25% מההשקעות בחברות חממה הגיעו מקרנות בישראל, 52% מסך ההשקעות באותו הזמן הגיע מאנג'לים, ו-23% מגורמים אחרים.

ברבעון הראשון של 2011 נרשמה ירידה נוספת, ורק 29% מההשקעות הגיעו מגורמים אחרים. חלקם של האנג'לים היה עדיין הגדול ביותר - 46%.

הכיסים פחות עמוקים

השינוי הזה מפנה את תשומת הלב להבדל בין סוגי ההשקעות. בעוד קרנות הן גוף מאורגן, אנג'לים הם אנשים פרטיים והכיסים שלהם פחות עמוקים.

"קרנות הון הסיכון הולכות וסוגרות את ברזי ההשקעות החדשות", אמר איל ליפשיץ, יו"ר פורום החממות הטכנולוגיות ושותף בקרן פרגרין, "כבר תקופה ארוכה חברות מתקשות להמשיך מעבר לשלב החממה. כשל השוק הזה יוצר מצב שבו יזמים מוותרים על מיזמים חדשים".

לדברי ליפשיץ, ישראל מאבדת מקור יצירה עיקרי, שבזכותו התקיימה פה תעשייה מובילה.

הפסימיות של ליפשיץ אינה מקרית. 67% ממנהלי החממות צופים שהיקף האקזיטים של חברות חממה צפוי להישאר ללא שינוי או לרדת, ורק שליש מהם צופים עלייה במכירת או בהנפקת חברות בוגרות חממה.

לפי מנהלי החממות, הממשלה צריכה להתערב במשבר ולמנות שר לענייני היי-טק.

אילנית הלפרין, שותפה ומנהלת תחום ההיי-טק בפאהן קנה גרנט ת'ורנטון: "הקרנות לא מצליחות לגייס קרנות חדשות, ולכן המצב לא הולך להשתפר. על המדינה להציע פתרון מערכתי לכשל השוק".

יותר אנגלים פחות אקזיטים
 יותר אנגלים פחות אקזיטים