אנליסטים: "המפולת תימשך - לא לקנות מניות"

אנליסטים באירופה, שם ליבת המשבר הנוכחי, אינם אופטימיים למרות שהמניות נסחרות במכפילי רווח נמוכים ■ ריצ'רד בוו צופה פשיטת רגל של יוון בקרוב ■ כלכלן ב-BNP פאריבה: "אם מישהו יצמיד לי אקדח לראש ויגיד לי לבחור שוק אחד להשקיע בו, זה יהיה השוק בארה"ב"

עוד יום של ירידות שערים חדות בבורסות מסביב לעולם בצל חששות ממשבר החוב באירופה ובייחוד מפשיטת רגל של יוון בקרוב. בסוף השבוע דווח בבלומברג כי גרמניה מכינה תוכנית חירום לסיוע לבנקים במדינה אם יוון תפשוט את הרגל, מה שמעיד על כך שהגרמנים לא פוסלים אפשרות "לוותר" על יוון. אתמול דווח בבלומברג כי מודי'ס שוקלת להוריד את דירוג האשראי של הבנקים הגדולים בצרפת עוד השבוע, בשל חשיפתם הרבה ליוון.

כלכלנים בחו"ל מצוטטים היום (ב') ברשת CNBC כפסימיים במיוחד וממליצים לא לקנות מניות למרות שהן זולות, וזאת בשל ההערכה כי המפולת בשווקים תימשך נוכח החרפת משבר החוב באירופה.

בורסות אירופה נסחרות היום בירידות של עד 4% והחוזים העתידיים על מדדי המניות בוול סטריט יורדים בכ-1.8%. הירידות החדות שהחלו בשלהי אפריל הביאו את מדד S&P 500 להיסחר במכפיל של 13 בלבד על הרווח המצרפי של החברות במדד בשנה האחרונה. מדובר במכפיל הנמוך ביותר מאז החל הראלי הגדול בשווקים במארס 2009. אך למרות שהמניות זולות, כלכלנים טוענים כי אין זה הזמן לקנות.

"יש סיבה טובה מאוד לכך שהמניות נסחרות במכפילים נמוכים", אומר ל-CNBC אנדרו פריס, כלכלן בכיר בבנק הצרפתי BNP פאריבה. "המניות זולות כי המשקיעים מעריכים שרווחי החברות יירדו בשל ההרעה במצב הכלכלי בעולם".

פריס טוען כי אם בכל זאת יכריחו אותו לבחור להשקיע בשוק מניות אחד בעולם - יהיה זה השוק האמריקני: "אם מישהו יצמיד לי אקדח לראש ויגיד לי לבחור שוק אחד להשקיע בו, זה יהיה השוק בארה"ב".

הירידות החדות מכאיבות במיוחד לחברת הפיננסים סאות' אושן שמשקיעה במניות קטנות ובינוניות בהונג-קונג. החברה נכנסה להשקעה מאסיבית במניות בהונג-קונג בחודש אוגוסט, תוך תחושה כי הירידות קרובות לסיום ויש לנצלן. קרן "הונג-קונג פרטנרס" של החברה הניבה מתחילת השנה תשואה שלילית של 22%.

"אני מפחד פחד מוות ממה שקורה", אמר ל-CNBC נשיא החברה ברוק מקונל. עם זאת, הוא הדגיש כי הוא זוכר ירידות חריפות יותר במפולות 2008 ו-2000, כך שהוא מרגיש שהירידות הפעם קרובות לסיום. "בחודש שעבר התאדו 8 טריליון דולר מהשווקים. אנחנו קרובים לתחתית", הוסיף.

בתוך כך, האנליסט ריצ'רד בוו מחברת רוטשילד ני"ע מעריך שפשיטת רגל של יוון היא רק "עניין של זמן" כיוון שלהערכתו אין סיכוי שיוון תוכל לעמוד בהחזר חובותיה. לטענתו, המפולת הנוכחית תזכיר מאוד את מפולת 2008 לאחר קריסת ליהמן ברדרס.

"שום מדינה - אפילו לא גוש האירו - תרצה ליטול על עצמה את עול החובות של מדינות הפריפריה", אמר בוו ל-CNBC. "יהיה הסדר חוב במדינות הבעייתיות כי הן לא יוכלו להחזיר את החובות שלהן. הגדלת החובות אינה פתרון".