מחקר: רק 7% מההון הושקע בחברות שמגייסות לראשונה

לפי מחקר חדש, זהו השיעור הנמוך ביותר מאז שנת 2005 ■ המחקר מראה כי בחצי השנה הראשונה של 2011 יש מחסור משמעותי בהון לסטארט-אפים ותנאי השקעה הוקשחו

אפשר להפסיק לדבר על תרחישים שליליים בהיי-טק הישראלי, בעיקר משום שנראה שזה כבר לא תרחישים אלא המציאות.

מחקר חדש מאשש את התחושה לגבי מחסור בהון פנוי להשקעה בחברות חדשות. לפי המחקר, במחצית הראשונה של 2011 רק 7% מכלל ההשקעות בחברות סטארט-אפ בישראל נעשו בחברות שמגייסות הון לראשונה. זהו השיעור הנמוך ביותר מאז שנת 2005, השנה הראשונה שבה הסקר נערך. השיא הרשום הוא של המחצית הראשונה של 2008 אז 36% מכלל ההשקעות נעשו בחברות חדשות.

המשמעות היא שרוב היזמים לא יוכלו להקים חברות חדשות במימון של משקיעי הון סיכון או אנג'לים, משום שהכסף שהם מחפשים לא יימצא בקרוב. המחקר ערך השוואה לבירת הסטארט-אפים, סיליקון ואלי, והעלה ששם שיעור ההשקעה בחברות חדשות בששת החודשים הראשונים של 2011 הוא 18%.

המשקיעים מגדרים סיכונים

המחקר בחן את התנאים המשפטיים של כל עסקאות ההשקעות שנעשו בששת החודשים הראשונים של השנה, ונערך על-ידי משרד עורכי הדין שבלת ושות' בשיתוף חברת עורכי הדין פנוויק אנד ווסט אמריקנית.

ליאור אבירם, ממשרד שבלת ושות' טוען שהתעשייה, כמו הממשלה, נמצאת בהכחשה: "אנחנו במשבר ענק ונראה שלא מפנימים את זה. המחסור בהון הורג את התעשייה הזאת, וחייבים למצוא את הדרך להחזיר את הכסף לישראל. אולי אפילו תוכניות יוזמה מחודשות, פחות מזה לא יספיק היום".

בנוסף, המחקר מראה כי בששת החודשים הראשונים של 2011, גם החברות שגייסו הון חוו הקשחה בתנאי ההשקעה, שבעיקר משקפים את חרדת המשקיעים ואת הצורך שלהם לגדר סיכונים. לפני פחות משנה, במחקר שסיכם את שנת 2010, נצפתה בברור הקלה בתנאי ההשקעה.

"המשקיעים דורשים הגנות פיננסיות שונות כי זה משקף את הסיכון הגבוה", אומר עו"ד לימור פלד, עורכת המחקר, "הם דורשים הגנות כמו קביעת שיעור ההחזר על ההשקעה במקרה של אקזיט, או דרישה לשימוש בזכות פדיון, שמשמעו לפדות את השקעתם גם במקרה שאין אקזיט. למעשה המשקיעים בחברות בעצם מתארגנים למצב שלא יהיה אקזיט".

בשנים קודמות השקיעו יותר בחברות צעירות
 בשנים קודמות השקיעו יותר בחברות צעירות