חתמים ומוסדיים: ת"א היא אלטרנטיבה להנפקות היי-טק

הבורסה בת"א ממשיכה לנסות לגשר בין המשקיעים המוסדיים לחברות ההיי-טק ■ עמדת החתמים והמוסדיים ברורה: "חשוב להביא לת"א חברות במחירים שיאפשרו למוסדיים להרוויח"

הדיון סביב הכנסת המשקיעים המוסדיים משוק ההון המקומי לעולם ההיי-טק נמשך כבר שנים ארוכות. הסטטיסטיקה מראה נתון עצוב לפיו רק 1%-2% מסך ההון המנוהל על-ידי המוסדיים הישראלים מופנה להשקעות אלטרנטיביות, כלומר קרנות פרייבט אקוויטי שחלקן נמנות עם ההון סיכון המקומי. מדי פעם עולה יוזמה לעודד את המוסדיים לקחת סיכון עם הקרנות, ובתחילת השנה גם משרד האוצר התגייס למטרה עם תוכנית יתרון יחסי. מאמצים אחרים נעשים בנוגע להשקעות בחברות סטארט-אפ שפונות לבורסה באחד העם.

ניסיון נוסף לקדם השקעות של המוסדיים הישראלים בחברות היי-טק מקומיות נעשה היום בכנס שערכה הבורסה. היסטוריית ההנפקות מארבע השנים האחרונות לא הייתה מרשימה במיוחד, בלשון עדינה.

החברה האחרונה שניסתה לגייס כמה עשרות מיליוני דולרים בבורסה הייתה מודו של דב מורן. זה היה הניסיון האחרון של החברה להינצל מפשיטת רגל, אך המוסדיים סירבו להשתתף והחברה קרסה.

איכות החברות שעומדות בפני המשקיעים, הייתה סוגיה מרכזית שהפריעה לנציגי החתמים בפאנל. "יש חשיבות עצומה להביא להנפקה בת"א חברות ראויות, במחירים שיאפשרו למוסדיים להרוויח", אמר עופר גרינבאום, מנכ"ל לאומי פרטנרס חתמים, "חשוב שלא יפסידו על החברות האלה את המכנסיים. נסתפק אפילו בכך שלא יפסידו. אם ימשיכו להביא לת"א חברות שעומדות לפני פשיטת רגל, אנחנו לא נתמוך בזה".

הטענות של גרינבאום מוצדקות, אבל בין השורות יש פער עצום בגישה של נציגי השוק המקומי לבין בעלי המניות של חברות הסטארט-אפ, במקרים רבים קרנות ההון סיכון.

כדי להבין את גודל הפער אפשר להיעזר בסיפור שתיאר יורם טיץ, שותף מנהל בארנסט אנד יאנג, שהשתתף בפאנל. מתברר שספקית הרכיבים לרשתות תקשורת אופטיות CyOptics, שקלה לפני כמה חודשים הנפקה בת"א לפי שווי של 100 מיליון דולר. אך לאחר שהוערכה בשווי של 300 מיליון דולר בוול סטריט, היה ברור באיזו פלטפורמה יבחרו בעלי המניות, שבראשם JVP (45%). באוגוסט היא הגישה תשקיף לגיוס של עד 100 מיליון דולר בנאסד"ק.

כנציג הקרנות השתתף בפאנל, אדי שלו, שותף מנהל בקרן ג'נסיס, שטען כי, "הנפקה בנאסד"ק עבור חברות קטנות יחסית התרחקה לבלי שוב, חד משמעית. לכן משקיע הון סיכון מעדיף למכור. הבורסה בת"א יכולה להיות אלטרנטיבה מעניינת להשגת מימון להמשך פעילות החברה".

השאלה היא כיצד דואגים למחירים שיאפשרו למוסדיים להרוויח, ובו בזמן יאפשרו לקרנות וליזמים להכניס לבורסה חברות שיכולות לצמוח ולהיות גדולות. נושא הכרחי הוא אספקת מחקר זמין למשקיעים שיסייע לקבל החלטות.

פתרון אפשרי אחר הוא לאתר מתווכים שמקובלים על שני הצדדים, ואלה יובילו חברה להנפקה. בפאנל עלה שמו של גיורא ירון, כיום יו"ר ומנכ"ל איתמר מדיקל, כדוגמה למתווך כזה.

בשורה התחתונה, כנראה שמהפאנל לא תצא בשורה. "אני לא חושב שאתם מצפים שאנחנו פשוט נקצה כסף", אמר בפאנל ניר מורוז, מנהל השקעות העמיתים בקבוצת כלל ביטוח, "החתמים והבורסה עובדים על כך שיגיעו אלינו חברות ראויות, וזה מה שבאמת יניע את השוק".