אובמה: חולשת כלכלת העולם תימשך עד לפתרון באירופה

"יוון היא הבעיה המיידית הגדולה ביותר... אך בעיה גדולה עוד יותר היא מה שמתרחש בספרד ואיטליה"

נשיא ארה"ב, ברק אובמה, חשף אתמול (ב') השקפה פסימית מאוד על כלכלת תבל, לפחות בטווח הקצר. בשיחה עם כתבים בוושינגטון אמר הנשיא, כי חולשת הכלכלה הגלובלית תימשך עד שיימצא פיתרון למשבר במרחב האירו. הוא הביע דאגה ממצבן של יוון, ספרד ואיטליה.

הוא ציין, שארה"ב פועלת יחד מדינות אירופה ומוסדות האיחוד האירופי במאמץ לגבש חבילות סיוע למדינות ארופיות שכלכלתן פגיעה.

"אני חושב, שנוסיף לראות חולשה בכלכלה העולמית כל עוד נמשך המשבר הזה (באירופה)", אמר אובמה. "זה יהיה נושא חשוב על סדר היום של פגישת G-20 שמתוכננת להיערך בנובמבר".

ארה"ב "מעורבת עמוקות" במגעים עם מדינות אירופה כדי למצוא מוצא מהמשבר במרחב האירו, אבל, בסופו של דבר, הכלכלות האירופיות הגדולות ייצטרכו לגבש עמדה משותפת כיצד לפתור את הבעיה".

"ברור שיוון היא הבעיה המיידית הגדולה ביותר, והיוונים נוקטים צעדים מסוימים כדי להאט את קצב התקדמות המשבר, אך הם לא מספיקים כדי לפתור אותו", אמר הנשיא. "בעיה גדולה יותר היא מה יקרה בספרד ובאיטליה, אם השווקים ימשיכו להתנפל על שתי הכלכלות הגדולות האלה".

אתמול נרשמו ירידות בבורסות האירופיות ואירו שצנח לרמתו הנמוכה ביותר מול היין על רקע שמועות שיוון לא תוכל להימלט מפשיטת רגל.

"לאשר את החוק מייד"

קודם לכן, התמקד אובמה בבעיות הכלכליות של ארצו. בנאום בבית הלבן, כשהוא מוקף בשוטרים, כבאים, מורים ועובדים אחרים, אמר הנשיא, כי הקונגרס חייב לאשר מיד את חוק העבודה, התכנית הכלכלית שהבית הלבן הניח על שולחן הקונגרס.

"בלי משחקים, בלי פוליטיקה, בלי דיחוי, הקונגרס חייב לאשר את החוק מיד", אמר אובמה. "זה החוק שיחזיר אנשים לעבודה ברחבי הארץ הזו. זה החוק שיסייע לכלכלה שלנו תקופה של משבר לאומי. זה חוק שמושתת על רעיונות של רפבוליקנים ודמוקרטים, וזה חוק שהקונגרס חייב לאשרו מיד".

הוא הוסיף: "החוק ימנע העלאות מסים למשפחות של המעמד הבינוני. אם הקונגרס לא יפעל, כמעט כל משפחה באמריקה תצטרך לשלם יותר מיסים וזה יהיה גול עצמי שהכלכלה שלנו פשוט אינה יכולה לרשות לעצמה לספוג. אז בואו נעביר את החוק הזה וניתן למשפחה ממועצת קיצוץ במס בשווי 1500 דולר".

בביקורת קשה על מחוקקים רפובליקנים אמר אובמה, שבוושינגטון יש אנשים שמעדיפים יתרון קצר טווח למפלגה שלהם על חשבון האומה. "למה שנעזור לאובמה כשמהלך כזה רק יזיק לנו, שואלים אנשים אלה", אמר הנשיא, ברמז ברור לרפובליקנים.

הוא הדגיש, כי הדבר היחיד שבולם את החוק הזה הוא משחקים פוליטיים. "במקום לדבר על יצירת מקומות עבודה חדשים, בואו באמת נעשה משהו כדי ליצור מקומות עבודה חדשים".

בחוזרו על המוטיב המרכזי של נאומו לפני הקונגרס, בשבוע שעבר, אמר אובמה: "לעם בארה"ב אין יכולת ליהנות מהמותרות של ציפיה לבחירות בעוד 14 חודשים. אנשים חיים משבוע לשבוע, מתלוש משכורת לתלוש משכורת".

זה היה בעליל נאום פופוליסטי. אובמה ציין מגזרים שונים - מורים, כבאים, שוטרים - והסביר כיצד כל מגזר יוכל להפיק תועלת מהחוק החדש: מורים שפוטרו יכולו לחזור למקומות העבודה שלהם, וחרב הפיטורים שמאיימת על עובדי ציבור אחרים - תוסר. הוא צפוי לשאת גרסאות שונות של הנאום בעצרות מתוכננות ברחבי ארה"ב בשבועות הבאים.

הלחץ המתמיד של הנשיא, שחוזר שוב ושוב על המנטרה החדשה שלו, "אשרו את החוק עכשיו", מעמיד את הרפובליקנים לפני דילמה קשה: מצד אחד, הם מודעים לנתוני הסקרים העדכניים שמציבים מחוקקים רפובליקניים בתחתית מידרג האהדה הציבורי. אמריקנים מביעים סלידה גוברת מההתנגדות האוטומטית של הרפובליקנים לכל צעד של אובמה, לרבות צעדים שהרפובליקנים עצמם תמכו בהם בעבר.

מצד אחר, המשמעות של שיתוף פעולה עם הבית הלבן פירושה חיזוק במעמדו של הנשיא, בשנת בחירות. בה בעת, גרעין התמיכה של המפלגה הרפובליקנית מתנגד לכל פשרה של נציגיו בקונגרס. בשלב זה, לפחות, הרפובליקנים לא דחו על הסף את התכנית החדשה של אובמה. באווירה ששוררת עתה בוושינגטון גם זה הישג.