בסוף השבוע צץ מחדש וביתר שאת הקרע בין ארה"ב לגוש האירו.
שר האוצר האמריקני טימותי גייטנר מגיע לפסגת G-7, דוחק בשרי גוש האירו לנקוט פעולות מיידיות ואלו מצידם לא נשארים חייבים ושואלים, בלי בושה, בשביל מה הגיע לשם והאם אין לו בעיות משלו לפתור בבית.
אילו רק היה אפשר להביא לשולחן דיונים את מילטון פרידמן - חסיד המדיניות המוניטארית ואת ג'ון קיינס - חסיד המדיניות הפיסקאלית, על מנת שיעדכנו את המודלים שלהם ויוסיפו להם את המשתנים החדשים שכל כך סיבכו את הכלכלנים ומקבלי ההחלטות בשנים האחרונות, אולי היה נמצא הפתרון להצלת הכלכלה העולמית מהמשבר הנוסף, החמור מקודמו שהתחולל ב-2008, המאיים עליה.
היות והעולם נהפך לכפר גלובלי, כולנו ממשיכים לסבול מבעיות ארה"ב כמו גם מבעיות גוש האירו. אני סבור שהבעיות של גוש האירו חמורות יותר ומעיקות יותר בטווח הקצר ולא לחינם התייחס אתמול הנגיד סטנלי פישר לבעיות אלו כאיום ולא לבעיות בארה"ב.
אני מקווה שיחזור על דבריו בנאומו בוועידת קרן המטבע הבינלאומית השבוע ושתלמידו בן ברננקי, יו"ר הפד, יקשיב לדברים.
על מנת לייצר מקומות עבודה ולהקטין את שיעור האבטלה, צריך ליישם את תכניתו של אובמה כפי שהציגה לפני כשבוע וזה אומר מעבר ממדיניות מוניטארית למדיניות פיסקאלית ונטישת התיזה המגוחכת לטעמי שהחלשת הדולר היא הפתרון לבעיותיה של ארה"ב.
בכך ישיגו האמריקנים ארבע מטרות:
-
יצירת מקומות עבודה
-
עצירת מכונות ההדפסה שהפנו כסף למשחקי הבנקים להשקעות ולניפוח בועות
-
התחזקות הדולר ושמירה על מעמדו כמטבע המוביל
-
ירידת מפלס הלחץ בגוש האירו, בשווייץ וביפן שנוסף על בעיותיהן הכלכליות והפיננסיות מבית, סובלות כולן ממטבע חזק מדי.
כמובן שאת בעיות גוש האירו זה לא יפתור. כאן המצב חמור הרבה יותר.
כמו ב-2008 מתעקש נגיד הבנק המרכזי האירופי, טרישה, להילחם באינפלציה לפני הכול, גם אם היא לא ממש קיימת ונוקט למעשה מדיניות מוניטארית מצמצמת בהעלותו את הרבית. זה לא ממש עוזר לשיפור נתוני האבטלה במדינות רבות בגוש. בנוסף חוששים קברניטי הגוש מלבצע ניתוח כואב להסרת גידולים שנראים ממאירים כדוגמת יוון.
גם אם אין מנוס מלהכריז על יוון כחדלת פירעון, מנהיגי הגוש מסרבים לעשות זאת מחשש שהדבר יגלוש למדינות אחרות בגוש וגם ישכנע את המדינות המהססות לסייע היום שאל להן להתערב בנעשה. גם בתוך הגוש גוברת המחלוקת והחלטות נדחות ולא מתקבלות למרות המצב הקריטי.
מועמדים לאשפוז
ולבסוף אי אפשר להתעלם מהמחאה החברתית - מה הקשר בין גליה מאור,יצק רוסטובסקי(שר האוצר הפולני) ומייקל בלומברג (ראש העיר ניו-יורק)?
שלושתם אומרים השבוע דברים שאילו מישהו היה מעז לאומרם לפני שנתיים היו מאשפזים אותו. ההקשרים אמנם שונים אולם התוצאה אותה תוצאה. בישראל זה יוקר המחייה, בארה"ב האבטלה הגבוהה ובאירופה קריסה של המערכת הפיננסית שתוביל לפירוק גוש האירו ולערעור היציבות והתוצאה של כל אלו אחת - אלימות.
יוסי פרנק- יועץ פיננסי ומנכ"ל אנרג'י פייננס
Rika40@012.net.il
אשמח להמשיך את הדיון עמכם במשך כל השבוע.בטור דעות תחת הכותרת "המדוברות ביותר" תוכלו בדרך כלל להמשיך לתקשר עימי
החומר הכלול בסקירה זו ואפשרויות הפעולה המתוארות בה מובאים לצורך מידע כללי בלבד ואין לראות בהם משום המלצה ו/או ייעוץ לגבי כדאיות ההשקעה במניות/מט"ח ו/או מכשירים פיננסיים נשוא סקירה זו בפרט או בתחום הנגזרים בכלל. סקירה זו אינה מהווה תחליף לייעוץ ספציפי המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם וכל העושה בה שימוש עושה זאת על דעתו ועל אחריותו בלבד.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.