בעוד מומחים מסביב לעולם מסכימים כמעט בפה אחד שיוון לא תעמוד בחובותיה, נשאלת השאלה: מה יקרה לאחר מכן?
המנהיגים היוונים נאבקים כדי להסכים על שורה של קיצוצים כואבים בתקציב, כולל פיטורים והעלאות מסים, במטרה לקבל את החלק השני של חבילת הסיוע מקרן המטבע הבינלאומית והבנק המרכזי באירופי בהיקף של 8 מיליארד אירו, כחלק מהתוכנית בהיקף כולל של 110 מיליארד אירו עליה הוחלט במאי 2010. כמו כן, יוון נמצאת כעת באמצע מיתון כבד, מה שגורם לה לצלול עמוק יותר לתוך הגירעון.
גם לאחר שביוון יסכימו על קיצוצים ויצליחו לאשר אותם בפרלמנט, המחוקקים של 17 מדינות אירופה נוספות צריכים לאשר את מתן החלק השני של החילוץ היקר העומד על 159 מיליארד אירו. רק בשבוע שעבר הפרלמנט האוסטרלי לא הצליח לעמוד בלוח הזמנים לאישור חלקה בסיוע, ושלח את הממדים באירופה ובוול סטריט לירידות שערים.
בינתיים, בשוק ממשיכים להמר על כך שיוון לא תצליח לעמוד בחובותיה, וכעת הם עומדים על כמעט 100% סיכוי לחדלות פירעון.
פשיטת רגל יוונית עלולה להביא משקיעים לברוח מהשווקים, במיוחד מאלו של מדינות נוספות באירופה שסובלות מחובות גדולים במיוחד שקיים סיכוי שלא יוכלו לעמוד בו. בין אותן מדינות: פורטוגל, אירלנד, איטליה וספרד. סוחרים כעת מעריכים כי קיים סיכוי של 28% עד 66% שאותן מדינות גם כן יפשטו את הרגל.
בעוד ליוון יש חוב חיצוני של 300 מיליארד אירו (411 מיליארד דולר), שמוחזק ברובו על-ידי בנקים אירופיים, שילוב של כל החובות של המדינות בסיכון מגיע ל-2.8 טריליון אירו (3.8 טריליון דולר).
מתוך המדינות שבסיכון, ספרד ואיטליה מדאיגות במיוחד את המשקיעים, מאחר ולאיחוד האירופי אין מספיק משאבים כלכליים כדי לחלץ אותן.
"האיחוד האירופי יכול לשרוד פשיטת רגל יוונית, וגם אם פורטוגל ואירלנד ייפלו", אמר ג'יי ברייסון, כלכלן בחברת Wells Fargo Securities. "אבל אם לוקחים בחשבון גם את ספרד ואיטליה, זה כבר הרבה יותר בעייתי, בקלות אפשר לרשום הפסדים של טריליון אירו. זה יהיה אסון".
בעוד מספר מומחים מקווים שלפשיטת רגל יוונית ידועה מראש לא תהיה השפעה משמעותית על השווקים - הקריסה של לימהן ברדרס ב-2008 הוכיח שאף אחד לא באמת יכול לחזות כיצד פשיטות רגל ישפיעו על המשקיעים והשווקים.
"אני לא יודע אם 'פשיטת רגל מבוקרת' היא אוקסימורון", אמר ג'ון מרקין מחברת American Enterprise Institute. "זה מצב שמאוד קשה לשלוט בו. הכלכלה הגלובלית יותר מוכנה לזה לעומת 2008, אז אפשר להניח שלא נגיע לתסריט הגרוע ביותר, אבל עדיין מדובר במצב רגיש מאוד".
גל של מדינות שיגיעו לחדלות פירעון יביא את גוש האירו למיתון כבר שיגיע גם לארה"ב, שגם ככה נמצאת בסיכון גבוה למיתון כפול. "למתח הכלכלי באירופה יש השפעה גם על כלכלות מחוץ לאירופה", כתבו היום (ב') כלכלני גולדמן זאקס. "הצמיחה האמריקנית יכולה להיפגע ב-3 דרכים: התנאים הכלכליים, חוסר יכולת לתת הלוואות וייצוא אמריקני חלש".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.