הדולר היציג התחזק, האירו נחלש; ממתינים להודעת הפד

הדולר היציג נקבע על 3.689 שקלים והאירו היציג ננעל ברמה של 5.03 שקלים ■ קרן המטבע הבינלאומית: כלכלת העולם תתרחב השנה ב-4% ובשיעור דומה גם ב-2012

המסחר בשוק המט"ח התנהל היום (ד') תוך התחזקות קלה של הדולר מול השקל והחלשות קלה של האירו, כשהסוחרים ממתינים להודעת הפדרל ריזרב הערב ולהתפתחויות באו"ם ובארץ. הדולר היציג ננעל בעלייה של 0.2% ברמה של 3.689 שקלים, והאירו היציג נחלש קלות לרמה של 5.0371 שקלים. בעולם נסחר הדולר ברמה של 1.364 דולרים לאירו וב-76.39 ין לדולר.

"הרמה הנוכחית של השקל מספקת אותנו. היה ליצואנים מאוד קשה להתמודד עם שקל חזק יותר בכ-5%-7% מול הדולר והפיחות האחרון עוזר להם וגם לכלכלה. אין לנו כוונה לנסות להביא להמשך פיחות המטבע", כך אמר אתמול שר האוצר יובל שטייניץ בראיון ל"בלומברג".

יוון וצרותיה המשיכו לרכז עניין רב, כמובן. בתום שיחות הוועידה השנייה של שר האוצר היווני, אוונגלוס וניזלוס, עם נציגים מקרן המטבע הבינלאומית (IMF) והבנק המרכזי האירופי, הוחלט אמש (ג') על דחיית קבלת ההחלטה בנוגע לחלק הבא בחבילת החילוץ ליוון בהיקף של 8 מיליארד אירו לתחילת אוקטובר, למרות שהייתה צפויה להתקבל עוד החודש. קופת המזומנים של יוון צפויה להתרוקן באמצע אוקטובר, כך שללא הכסף מקרן המטבע ומהבנק המרכזי באירופה, יוון תאלץ להכריז על חדלות פירעון - חשש שמלווה משקיעים מסביב לעולם כבר תקופה ארוכה.

קרן המטבע הבינלאומית פרסמה אתמול תחזית עדכנית לפיה כלכלת העולם תתרחב השנה ב-4% ובשיעור דומה גם ב-2012. התחזית לגבי המשק האמריקני עומדת כעת על צמיחה של 1.5% השנה לעומת 2.5% בתחזית הקודמת שפורסמה בחודש יוני.

בורסות אסיה ננעלו היום (ד') במגמה מעורבת ברקע המגמה השלילית שחתמה אמש את המסחר בוול סטריט. יוון עדיין במוקד, והפעילים ברחבי העולם יישאו עיניהם אל ועדת השוק הפתוח של הפדרל ריזרב, שהתכנסה אתמול למשך יומיים - התכנסות אחריה תכריז על החלטת הריבית וייתכן אף על צעדים נוספים לתמרוץ הכלכלה. ההודעה תצא היום בסביבות 21:15 שעון ישראל.

אתמול כאמור התכנס ה'פד' למשך יומיים, התכנסות אשר לאחריה תפורסם הודעת הריבית בארה"ב. בשוק מעריכים כי בנוסף לשיעור הריבית, בכירי ה'פד' יפרסמו סוף-סוף צעדים נוספים להאצת הכלכלה האמריקנית, אשר בניגוד לתוכניות התמרוץ המוניטריות הקודמות (QE1 ו-QE2) - בהן רכש הפד אג"ח וני"ע בהיקפים של מאות מיליארדי דולרים בכל תוכנית - הפעם לא צפוי הבנק המרכזי להגדיל את המאזן שלו, כלומר לרכוש אג"ח חדשות, אלא רק ישנה את תמהיל האג"ח אשר ברשותו.

"אנחנו רואים האטה משמעותית באירופה ובארה"ב", ציין מארק בורגס, מנהל ההשקעות הראשי ב-Threadneedle Investments. "אני חושב שהחדלות פירעון של יוון היא ודאית, אבל זה לא רלוונטי. השאלה הגדולה היא האם אירופה תוכל להתמודד עם המצב", הוסיף בורגס.