עו"ד שלמה נס, המפרק הזמני של חברת אגרקסקו שקרסה, צפוי היה להמליץ היום (ד') לבית המשפט המחוזי בתל-אביב לבחור בהצעתו של מגדל הפרחים גדעון ביקל לרכישת פעילות ונכסי חברת היצוא החקלאי כ"עסק חי".
הצעתו של ביקל דומה להצעה מתחרה שהגיש עופר גלבוע, מבעלי השליטה בחברת ק.א.ל (קווי אוויר למטען), אך עובדי אגרקסקו תמכו בהצעתו של ביקל וככל הנראה הכריעו את הכף.
הצעת "קבוצת ביקל יצוא וסחר", המוגשת בשותפות עם החברה הציבורית אוריין של חן למדן וחברת Classic Japan Ltd (יבואנית פרחים ביפן), כוללת תשלום מזומן של 16.1 מיליון שקל ותמורה עתידית שתיגזר ממכירות אגרקסקו, ולפיכך עשויה להגיע לתמורה כוללת של עד 40 מיליון שקל.
עופר גלבוע הציע אף הוא סכום כולל של עד 40 מיליון שקל תמורת אגרקסקו - 12 מיליון שקל במזומן, והיתרה מותנית במכירות עתידיות. נזכיר כי בינואר 2010 נקבה הערכת שווי שביצע משרד רואי החשבון קסלמן וקסלמן PWC לאגרקסקו לצורך הפרטה מתוכננת ב-600 מיליון שקל (109 מיליון אירו), נכון ליום 30 ביוני 2009.
בפנייה לבית המשפט נכתב כי "יש ליתן משקל מכריע לזהות המציע, ליכולתו לקומם את החברה מהמצב אליו נקלעה להבראה והצלחה בעתיד וכן למתווה הצעתו. בשל כך נועצו המפרקים הזמניים עם נציגי הבנקים ונציגי העובדים, ולאחר קבלת עמדתם ושקלול מלוא הנתונים, סבורים המפרקים הזמניים כי נכון להכריז על הצעת ביקל כהצעה הזוכה".
עובדי החברה, באמצעות ועד העובדים, הודיעו כי העדפתם היא שהצעת ביקל תוכרז כהצעה הזוכה.
שאול צבעוני, יו"ר ועד העובדים באגרקסקו, אמר היום ל"גלובס" כי "שתי ההצעות דומות, סביב כ-40 מיליון שקל במצטבר. לנו חשוב שהמעסיק החדש יתחייב לנהל משא-ומתן להסכם קיבוצי על-פי עקרונות מוסכמים, ושיישמרו זכויות העובדים".
מבחינת העובדים, בכל תרחיש אפשרי מדובר בסוף עצוב: אם היום מעסיקה החברה 332 עובדים בישראל ועוד 180 ברחבי העולם, הרי שעל-פי הערכות הבעלים החדש ישאיר 50-70 עובדים בלבד.
ה"מורד" באגרקסקו קונה אותה
אגרקסקו, חברה בשליטת המדינה המייצאת מוצרי חקלאות תחת המותגים Carmel ו-Alesia, נקלעה למשבר, ואת שנת 2010 סיימה בהפסד כבד של 33 מיליון אירו. היקף חובותיה הוא כ-110 מיליון אירו, מתוכם חובות של 30 מיליון אירו (כ-150 מיליון שקל) לגופים מוסדיים שרכשו את אג"ח החברה.
בסוף חודש יוני אישר בית המשפט המחוזי בתל-אביב הקפאת הליכים שהוארכה מספר פעמים, כדי לאפשר לנאמן עו"ד נס למצוא רוכש לחברה. משנכשל הניסיון, החליטה השופטת ורדה אלשיך להכניס את החברה לפירוק. המשמעות מבחינת הנושים הלא מובטחים, ובראשם מחזיקי האג"ח, הייתה שהם לא יזכו לראות את כספם בחזרה.
חברת פרחי ביקל הוקמה בשנת 1976 ועוסקת בייצור ויצוא של פרחים וצמחי נוי שונים. בבעלות החברה חווה לגידול פרחים ובית אריזה מרכזי ליד מושב בית-חנן בשטח של 225 דונם, וסניף בהולנד. בעבר החזיק ביקל בבורסת פרחים בבלגיה, אך בשנת 2004 סגר אותה במטרה להקים פרויקט נדל"ן.
ביקל סוגר מעגל במהלכו זה, כיוון שהוא נחשב ל"מורד הגדול" באגרקסקו, שהתחיל לייצא עצמאית וסחף אחריו בהמשך חקלאים נוספים.
ביקל סיפר היום ל"גלובס" כי "אגרקסקו הייתה מונופול, ורציתי לייצא פרחי גיפסנית שעליהן עשיתי עבודת מאסטר באוניברסיטה, אך המדינה לא איפשרה לי. אמרו לי 'אתה יכול לייצא רק דרך אגרקסקו'. הגשתי בג"ץ נגד שר החקלאות, אגרקסקו ומועצת הפרחים, וזכיתי על סמך חופש העיסוק. מאז התרחבתי ליצוא של תוצרת חקלאית טרייה, תבלינים, פירות וירקות".
ביקל ביצע גם מספר עסקאות נדל"ן גדולות, והיום הוא גם בעליו של קניון הדרים בנתניה.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.