וול סטריט צפוייה לפתוח מחר (ב') את שבוע המסחר, ש(כמעט) כולו אירופה. לאחר הודעת הריבית וההצהרה המוניטארית של הפדרל ריזרב בשבוע שעבר, עיני המשקיעים נשואות בעיקר לעבר גוש האירו, שם הולכים ומתרגלים המשקיעים והאנליסטים למחשבה כי חדלות פירעון יווניות לא רק אפשרית, אלא אף סבירה ביותר, ועלולה להתרחש אף השבוע. השווקים הגלובליים ימתינו במתח עד יום ה' השבוע, אז יכריעו קרן המטבע והאיחוד האירופי בדבר מסירת סיוע פיננסי נוסף ליוון - אשר בהיעדרו, תיוותר ללא מזומנים ולא תותר לה ברירה אלא לפשוט רגל.
ובמסחר בארה"ב, בסיום שבוע המסחר החולף קיזזו מעט המדדים המרכזיים בוול סטריט את הירידות הגדולות - שכבר מגלמות טכנית שוק דובי. אולם, הנתונים ההיסטוריים מראים כי המשקיעים בארה"ב מפחדים, ומדד הדאו ג'ונס סיכם את השבוע הגרוע ביותר שחווה מאז אוקטובר 2008, עם ירידה של 6.4%. מדד ה-S&P איבד 6.6% השבוע ומדד הנאסד"ק רשם ירידה של 5.3% בסיכום שבועי. על רקע זאת, תשטוף זירת המאקרו את המסחר בנתונים משוק הדיור לאורך השבוע, יחד עם מדד אמון הצרכנים, נתוני הצריכה הפרטית, ולבסוף - נאום (נוסף) של יו"ר הפדרל ריזרב בן ברננקי (ביום ג'), לקראת אומדן צמיחת התמ"ג הרבעוני. כל אלה, יחד עם ההתפתחויות באירופה, צפויים להשפיע על סנטימנט המשקיעים שכנראה וישלחו את המדדים המרכזיים לעוד שבוע של מסחר עצבני ותנודתי.
במוקד המסחר, כאמור, חששות כבדים מהכרזה על חדלות פירעון ביוון - שעשוייה להוביל ל"אפקט דומינט" הרסני בשווקים, אשר יכלול מחיקות של מאות מיליארדי דולרים. יוון משוועת לסיוע פיננסי נוסף, המגיע לה במסגרת תוכנית החילוץ המקורית שלה - בהיקף של 8 מיליארד אירו. רק במידה ותקבל את הסיוע - אשר ההחלטה לגביו תתקבל סופית ביום ה' - תהא הממשלה מסוגלת לפרוע את חובותיה מול בעלי האג"ח היווניות, אולם גם אז - תיאלץ להתמודד עם לחץ זהה בדצמבר, אז תצטרך לשלם בשנית 5.8 מיליארד אירו לבעלי האג"ח שלה, כחלק מסך חובותיה בהיקף של 350 מיליארד אירו.
וכך, גם שר האוצר של ארה"ב, התבטא בחריפות באשר למשבר באירופה. "על מנהיגי אירופה למנוע תוהו ובוהו, קטסטרופה כלכלית", אמר טימותי גייתנר אתמול. הוא קרא למנהיגי אירופה לפעול מהר כדי למנוע משבר פיננסי עולמי חריף. "הסיכון הגדול ביותר היום לכלכלה העולמית הוא משבר החוב באירופה, על המנהיגים ליצור חומת אש נגד התפשטות המשבר", לדבריו.
פורום ה-G20: "נשמור על היציבות והביטחון"
אך לא רק אירופה: המשקיעים בארה"ב חוששים גם מהאטה בצמיחה המקומית ובעולם בכלל - כאשר שוק העבודה האמריקני המקרטע יחד עם החשש ממיתון בארה"ב תורמים ללחץ. בתוך כך, התכנסו בסוף השבוע האחרון מנהיגי ה-G20, אשר הצהירו כי ינקטו בצעדים "משמעותיים" כדי "לשמור על היציבות הכלכלית, להחזיר את הביטחון בשווקים לתמוך בצמיחה". עוד העלו מנהיגי הפורום את העלו את האפשרות לפעול להרחבת קרן הסיוע האירופאית (EFSF), בהיקף עדכני של 440 מיליארד אירו (595 מיליארד דולר).
באשר לשווקים הגלובליים בכלל, ראוי לציין כי מדד MSCI העולמי העוקב אחר ביצועי 24 הכלכלות המפותחות בעולם נפל בשבוע החולף ב-23% מהשיא האחרון שנרשם בשלהי אפריל. הצצה להיסטוריה מגלה שאם ניקח את 20 המפולות שאירעו בוול סטריט מאז שנת 1987, הרי שמדדי המניות בוול סטריט אמורים לרדת עוד כ-9% עד לתחתית, וזאת בהתחשב בממוצע סך הירידות בשווקים הדוביים. עם זאת, יש לציין כי בעוד שבחלק מהמפולות השוק "הסתפק" בירידה של כ-24%, הרי שבמשברים קשים יותר, כמו משבר האשראי ב-2008, המפולת הייתה חדה יותר והגיעה לכדי 60% ירידה.
מאקרו: אומדן התמ"ג, אמון הצרכנים ונתוני הצריכה הפרטית
■ בזירת המאקרו, יתפרסם ביום שני נתון מכירות הבתים החדשים, אשר צפוי לרדת ל-296 אלף בתים בשיעור שנתי בחודש ספטמבר, לעומת 298 אלף בתים חדשים בשיעור שנתי באוגוסט.
■ ביום שלישי, יתפרסם מדד אמון הצרכנים אשר צפוי לעלות ל-46.4 נקודות, לעומת רמה של 44.5 נקודות בחודש החולף.
■ ביום רביעי יתפרסמו מספר נתונים חשובים, ביניהם ההזמנות למוצרים בני-קיימא (שצפויות לרדת החודש ב-0.4%, לעומת עליה של 4.1% בחודש החולף), כמו גם נתון מלאי הנפט ומוצריו. ביום זה גם צפוי לנאום יו"ר ה'פד' בן ברננקי, באשר למצב כלכלת ארה"ב.
■ ביום חמישי, יתפרסמו גם התביעות השבועיות לדמי אבטלה, אשר צפויות לרדת ל-420 אלף תביעות, לעומת 423 אלף תביעות בשבוע החולף. הנתון החשוב ביותר שיתפרסם באותו היום הינו אומדן צמיחת התמ"ג הרבעוני, שצפוי לעמוד על 1.2% לרבעון, לעומת 1% ברבעון החולף.
■ ביום שישי, יתפרסמו נתוני הצריכה וההכנסה הפרטית החודשיים. בעוד שההכנסה הפרטית צפויה לעלות ב-0.1% צפוייה הצריכה לעלות ב-0.3%.
מניות הטכנולוגיה וסקטור הפיננסים במוקד
חברת יאהו תרכז עניין לאחר שהודיעה כי היא בודקת פניות המביעות רצון לרכישת החברה, כך מסרו גורמים רשמיים בחברה במכתב שנשלח לעובדי החברה. "החברה בוחנת שינוי אסטרטגי במטרה להחזיר את החברה למסלול של צמיחה והובלה בתחום העיסוק שלה", כך על פי מזכר שנשלח לעובדים. "בשלב זה, אנו לא יכולים למסור פרטים ספציפיים לגבי הבדיקה שעורכת החברה, אנו בשלב התחלתי מאוד של הערכות", על פי ההודעה שנכתבה ע"י דיוויד פילו וג'רי יאנג ויו"ר חבר הדירקטורים רוי בוסטוק.
בנק UBS ימשיך לרכז עניין לאחר שפורסם כי מנכ"ל הבנק אוסוולד גרובל, התפטר אתמול מתפקידו בעקבות פרשת המסחר הלא-מורשה של סוחר מניות בבנק, אשר הסב הפסד כספי של 2.3 מיליארד דולר לבנק. דירקטוריון UBS קיבל את התפטרות המנכ"ל ומינה במקום גרובל את סרג'יו ארמוטי, ראש חטיבת אירופה, המזרח התיכון ואפריקה בבנק.
חברת HP תמשוך תשומת לב לאחר שמג וויטמן, המנכ"ל הקודם של ענקית המסחר האינטרנטי eBay, החליפה כצפוי את ליאו אפות'קר בתפקיד המנכ"ל. החילופים מגיעים על רקע אכזבת חברי דירקטוריון HP מתפקודו של אפות'קר וההדרדרות בעסקיה של החברה על רקע התחרות המתגברת בתחום המחשבים.
יצרנית השבבים טאואר הודיעה אמש לבורסה בת"א כי קיבלה מכתב מבורסת הנאסד"ק באשר לאי-עמידתה של החברה בתנאי המסחר בבורסה, עקב ירידת מחיר מנייתה מתחת לרף המינימום של 1 דולר למניה (מחיר הנעילה של המניה בוול סטריט ביום ו' - 0.65 דולר). לבינתיים, תמשיך החברה להיסחר כשגרה בבורסת הנאסד"ק, תחת הסימול TSEM.
כמו כן, סקטור הפיננסים יוסיף לרכז עניין כמדי שבוע, בעיתות משבר אלה. בין היתר, נציין את בנק אוף אמריקה , מריל לינץ', גולדמן זאקס , וסיטיגרופ .
[לארביטראז][לטבלת ישראליות בעולם]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.