העליות החדות בוול סטריט קוזזו בנעילה; המדדים עלו כ-1%

שמועה כי יוון לא תזכה לתוכנית חילוץ שנייה ■ המדדים המרכזיים נהנו מעליות של עד 3% אולם לאחר דיווח כי הסקטור הפרטי לא מאשר את תוכנית החילוץ השנייה של יוון, קוזזו העליות ■ מנגד, בשורה חיובית: יוון אישרה נטל מס הנחוץ לה כדי לעמוד ביעדי הצנע

דרמה במסחר בוול סטריט לקראת הנעילה: המסחר התנהל לאורך כל היום (ג') בעליות שערים חדות של עד 3%, אשר קוזזו במפתיע בחצי השעה האחרונה לסיום המסחר - כאשר המשקיעים הגיבו בבהלה לדיווח מרשת CNBC כי הסקטור הפרטי לא הסכים להשתתף, בשיעור מספק, בתוכנית החילוץ השנייה של יוון (פירוט בהמשך). בסיום המסחר, ננעל מדד ה-S&P500 בעליות של 1.07%, כאשר הנאסד"ק עלה ב-1.2% והדאו ג'ונס ב-1.33%.

עד זמן הדיווח המאכזב המדובר, המדדים המרכזיים בארה"ב קיבלו דחיפה חזקה מהמגמה החיובית שניכרה היום בבורסות אירופה ואסיה, כאשר חדשות חיוביות באשר ליוון ממשיכות לזרום לאורך כל המסחר. בתוך כך, התקוות לגבי נקיטת פעולה אפשרית של בכירי אירופה במטרה להיאבק במשבר החוב באירופה, מעודדות את המשקיעים בשווקים הגלובליים. אולם, סוגיית המשבר ממשיכה להלהיט את הרוחות, כאשר היום נפגש ר"מ עם קנצלרית גרמניה, כדי לדון באפשרויות לטיפול במשבר היווני, לאחר שהפרלמנט היווני אישר החלת מס שקריטית להמשך קבלת הסיוע הכספי של יוון. נתוני מאקרו חשובים צפויים להתפרסם היום ולהשפיע על כיוון המסחר, אשר בראשם מדד קייס-שילר, שהפתיע לחיוב כשעלה 1% בחודש יולי.

"נעשה יותר ויותר ברור שאירופה צריכה לעשות משהו לגבי המשבר", אמר ג'יימס דוניגן (James Dunigan), אנליסט ב-PNC Wealth. "אם נוכל לברוח מהקצה עליו אנחנו עומדים ולהימנע ממיתון, אין ספק שנוכל למצוא ערך בשוק המניות".

כאמור, בסיום המסחר קוזזו העליות החדות מהן נהנו המדדים המרכזיים לאורך יום המסחר, לאחר דיווח CNBC כי הסקטור הפרטי לא מסכים להשתתף בשיעור הנדרש, בתוכנית החילוץ השנייה של יוון.

במה מדובר? במסגרת ההצעה הגרמנית-צרפתית מלפני מספר שבועות, גובשה ליוון תוכנית חילוץ שנייה בהיקף 159 מיליארד אירו, אשר 109 אירו מתוכם כוללים "גלגול אג"ח" על ידי המוסדיים והסקטור הפרטי, המחזיקים בנכסים היווניים. למעשה מדובר במחזור חוב, אשר דרש על פי מתווה התוכנית הסכמה של 75% מהנושים - הסכמה שעל פי הדיווח השטחי של CNBC, עדיין לא התקבלה במסגרת המו"מ בין ממשלת יוון לבעלי האג"ח.

וול סטריט? אירופה במוקד

כאמור, בשווקים הגלובליים ניכר היום באופן כללי סנטימנט חיובי עם עליות בבורסות אסיה ועליות חדות מאוד באירופה, בהובלת סקטור הפיננסים. כזכור, אופטימיות זהירה באירופה דחפה אמש גם את המדדים בוול סטריט והמסחר ננעל בעליות חדות, מה שהוביל את מדד הדאו ג'ונס לעלייה של מעל 11 אלף נקודות, לראשונה מזה שלושה ימים. דיווחים על ציטוט של בכיר בבנק המרכזי של אירופה כי הבנק צפוי לנקוט בקרוב בצעדים נוספים על מנת להציל לבלום את הקריסה בכלכלה האירופאית, ייתכן אף להתערב בשוק האג"ח בכלכלות דוגמת איטליה וספרד (כפי שעשה מספר פעמים בשבועות האחרונים), תורמים כנראה גם כן לעליות היום.

על פי הדיווחים, בין הפתרונות שמוצעים - מתן הלוואה לבנקים הגדולים באירופה למשך 12 חודשים, וזאת על מנת לעזור לבנקים שנתקלים בקשיי אשראי ונזילות להמשיך לתפקד באופן רגיל. הנהלת הבנק צפוייה להתכנס ב-6 באוקטובר על מנת לדון בצעדים אפשריים להצלת הכלכלה האירופית. בתוך כך, הודיע היום שר האוצר היפני כי ממשלתו עשוייה להתערב בשוק האג"ח האירופי ולרכוש אג"ח ממשלתיות, במידה ותיווכח כי קיים מנגנון פעיל ועובד לטיפול בתרחיש של חדלות פירעון של מדינות היבשת, בדגש על יוון. (לסיפור המלא)

מרקל: "גרמניה תסייע ליוון"

במוקד תשומת הלב העולמית, משבר החוב באירופה בכלל וביוון בפרט: היום נפגשו קנצלרית גרמניה, אנגלה מרקל וראש ממשלת יוון, ג'ורג' פאפנדריאו, בברלין במטרה לדון במאמציה של יוון לחתוך באופן ניכר את הגירעון התקציבי ובכך להבטיח את החלק הבא בסיוע של האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית. "ללא כל ספק, המוקד הוא אירופה והשאלה הגדולה היא האם יוון מסוגלת לחזור למסלול עם תוכנית הצנע ולהעביר את שינויים במס", אמר גורדן למברט, סוחר ב- Spreadex Ltd.

במהלך הפגישה היום, אמרה מרקל כי היא "בטוחה שגרמניה תתמוך ביוון" וכן כי היא "מעוניינת שיוון תישאר בגוש האירו", כך נמסר בדיווחים בתקשורת הזרה. מנגד, אמר ר"מ יוון כי הוא "מוכן להוביל את יוון לעבר יציבות פיננסית, כדי לעמוד ביעדים שהוצבו לה על ידי האיחוד האירופי, קרן המטבע הבינלאומית והבנק המרכזי האירופי". (לסיפור המלא)

הפרלמנט היווני אישר נטל מס קריטי

ועוד קצת יוון - בשורה חיובית מרכזית יצאה מכיוונה הערב: ראש ממשלת יוון, גיאורג פפנדריאו, עבר היום בהצלחה מבחן חשוב עבור ממשלתו בפרלמנט היווני - כאשר השיג את הרוב הנדרש להחלה של מס רכוש שנוי במחלוקת. אישור נטל המס הנוסף, כידוע, נחוץ לממשלה היוונית כדי לעמוד ביעדי הצנע שהציבו לה האיחוד האירופי וקרן המטבע הבינלאומית - וזאת, כדי שיוון תוכל לקבל סיוע פיננסי נוסף.

משמעות אישור נטל המס - יוון מתקרבת לתרחיש בו תצליח לאזן את תקציבה עד סוף שנת 2011, בהתאם לדרישות ה"טרויקה" - כינוי משותף לנציגי קרן המטבע, האיחוד האירופי והבנק המרכזי האירופי - הבוחנת את עמידתה של יוון ביעדי הפיסקאליים. זאת, כדי שתוכל לקבל את הנתח הכספי הבא במסגרת תוכנית החילוץ המקורית שלה - בהיקף של 8 מיליארד אירו (מתוך 110 מיליארד אירו בסך הכל). (לסיפור המלא)

רוביני: "ארה"ב עלולה להיכנס למיתון"

אולם, למרות החדשות החיוביות יחסית מכיוונה של אירופה, מזהיר היום (שוב) פרופ' לכלכלה נוריאל רוביני שארה"ב עלולה להיכנס למיתון נוסף: "השאלה היא אם המיתון יהיה שגרתי או חריף?", אמר רוביני בפאנל אנליסטים שערך "בלומברג". "אוזלת התחמושת לקובעי המדיניות במערכת הפיננסית".

לדבריו, "הסימנים הכלליים לא השתפרו בצורה ניכרת מאז דוח התעסוקה המאכזב של חודש אוגוסט", שהצביע כידוע על אפס משרות חדשות שנוצרו בארה"ב. לדבריו של רוביני, למשבר החוב באירופה עלולות להיות השלכות "חמורות יותר מאלה של משבר 2008" והתמוטטות בנק ההשקעות ליהמן ברדרס. (לסיפור המלא)

מדד קייס שילר מתאושש

בזירת המאקרו, ניכרים סימני התאוששות בשוק הדיור האמריקני: מדד קייס שילר, הבודק את מחירי הדירות ב-20 ערים בארה"ב, עלה ב-0.9% בחודש יולי. נציין כי מדובר בעלייה, זה החודש הרביעי ברציפות. המדד ירד בשיעור שנתי ב-4.1%, מדובר בירידה מתונה יותר ביחס לציפיות המוקדמות שעמדו על ירידה של 4.4%. נזכיר כי בחודש הקודם נרשמה ירידה של 4.5% במחירי הדירות בשיעור שנתי.

עוד בזירת המאקרו, מדד אמון הצרכנים שפורסם היום בשעה 17:00, מצביע שוב על נתון חלש. מדד אמון הצרכנים עלה בחודש ספטמבר לרמה של 45.4 בהשוואה ל-45.2 בחודש אוגוסט, אך עדיין מצביע על סנטימנט לא אופטימי בקרב האמריקנים. נזכיר כי בחודש אוגוסט רשם מדד זה רמת שפל שלא נרשמה מאז אפריל 2009. סוגיית המחלוקת סביב החוב האמריקני העיקה על מדד אמון הצרכנים שרשם ירידה בחודשים האחרונים. מדד אמון הצרכנים החזוי עמד על 46.1 נקודות, הצפי היה לעלייה חדה יותר.

מניות הבנקים במוקד

קליקסופטוור ריכזה עניין ועולה בשיעור חד לאחר שדיווחה כי חברת חשמל מובילה מצפון אמריקה בחרה בחברה לייעול התפעול ושירות הלקוחות.

מניות הבנקים כמידי יום בלטו ככל שמשבר החוב באירופה ממשיך לרכז את תשומת הלב העומית. מניות הבנקים ריכזט עניין היום על רקע העליות במגזר הפיננסי באירופה, נציין את מורגן סטנלי , בנק אוף אמריקה , מריל לינץ', גולדמן סאקס וסיטיגרופ .

ברקשייר הת'אווי , שבשליטת וורן באפט, המשיכה לרכז עניין לאחר שזינקה אמש על רקע קניית מניות בפרמייה של עד 10%. (לסיפור המלא)

טבע כלכלני מורגן סטנלי עדכנו היום את סקירתם והעריכו שענקית הגנריקה הישראלית תציג הכנסות של 5.3 מיליארד דולר ורווח למניה של 1.57 דולר ברבעון הרביעי של 2011, לעומת תחזית קודמת שלהם להכנסות של כ-5.5 מיליארד דולר ורווח של 1.7 דולר למניה. העדכון בא על רקע הערכות הכלכלנים כי טבע לא תשתף פעולה עם רנבקסי בהשקת גרסה גנרית לתרופת הליפיטור (תרופה של פייזר לטיפול בכולסטרול), וחוסר ודאות לגבי תזמון ההשקה של הגרסה הגנרית לתרופת הלובנוקס.

עוד נציין כי הערב הודיעה חברת פייזר כי הגישה תביעת פטנט נגד טבע, במטרה למנוע מהאחרונה לשווק גרסה גנרית לתרופת הויאגרה - המכניסות בתרופות פייזר - בשטחי רוסיה. זאת, לאחר שפייזר זכתה בתביעה דומה נגד טבע באוגוסט האחרון, שנגעה לשיווק הויאגרה בארה"ב.

אמזון ריכזה עניין על רקע דיווח כי היא עתידה לחשוף את מכשיר הטאבלט הראשון שלה ביום ד' הקרוב, במסגרת מהלך להרחבת עסקיה.

למרות השריפה שפרצה באחד ממפעליה, זכתה אפל להמלצה חמה מבית ההשקעות Sterne Agee, אשר אישרר לחברה המלצת "קנייה" והציב לה מחיר יעד של 500 דולר - המשקף פרמיה של 22.5% על מחיר מניה של 408.7 דולר, לפי רף הנעילה אמש בוול סטריט.

[לטבלת ישראליות בעולם][לארביטראז]