אל מול "קיר הפחד": האם זה הזמן להשקיע באירופה?

כי כשכל האחרים פוחדים להשקיע בה, הליכה כעת נגד הזרם עשויה להניב תשואות מעוררות תאבון ואפילו ביטחון מפתיע

"אירופה הרוסה, תקנו אירופה!" - זהו, לכל הפחות, המסר של המשקיע הכי חכם שאני מכיר, כריספין אודי, מנהל קרן גידור מלונדון.

"זה ודאי מבלבל לפגוש מישהו שמאמין שהמשבר בדרך, אבל גם שמח לקנות מניות לפניו", כתב אודי באחת מסקירותיו האחרונות למשקיעים. "ההיגיון שלי אומר שהדאגות קיימות כבר המון זמן, הסיבות כל כך ברורות והתמחורים כה זולים, שזהו מקרה של 'לקנות מוקדם, לפני העלייה שתבוא אחרי המשבר'. מבחינתי, המשבר מייצג פתרון ומחירים גבוהים יותר".

ומהו הפתרון שהוא מדבר עליו? חידוש ההון של הבנקים. זה יהיה חייב לקרות. התחזית הגיאופוליטית לכל העולם, מודה אודי, "היא גרועה בצורה חסרת תקנה". אבל ברמת המחירים הנוכחית, המשקיעים לא רק "מקבלים תמורה על סבלנותם בדמות תשואות דיבידנד גבוהות", אלא המניות "מגלמות גם שוליים גבוהים מאוד של ביטחון".

כמה זולות המניות? באירופה, אומר אודי, הן מניבות דיבידנדים של 5%-6%, ולרבות מהן יש תשואות רווח של 20%-33% - ובמילותיו "אטרקטיביות בצורה שמעלה ריר".

אודי הוא אגדה בלונדון - גאון חביב שעושה את הכסף שלו מהשקעות שכל האחרים פוחדים לגעת בהן. למשקיעים שלא שמעו עליו כדאי לעקוב אחריו. קרן הגידור העיקרית שלו הושקה ב-1992 והפכה את משקיעיה לאנשים עשירים; 1,000 דולר ראשוניים שהושקעו בה שווים היום 9,800 דולר; אותה השקעה באינדקס המניות העולמי של FactSet הייתה מניבה רק 4,300 דולר, ואילו הושקעה בתעודת הסל המאוזנת של Vanguard בארה"ב (מניות ואג"ח), הייתה מניבה 3,800 דולר.

צריך להיות מודעים לכך שלאודי יש הרגל של לקנות קצת מוקדם מדי. הוא המקבילה הבורסאית של גולש הרפתקן: הוא הולך למדרונות שאחרים פוחדים מהם, כמו מניות של בנקים בריטיים ואמריקניים בימים אלו. הסקירה האחרונה שלו נכתבה לפני כמה שבועות, ומאז כידוע השווקים המשיכו לצלול, כשבמערב אירופה ירדו מאז שוקי המניות בעוד 15%.

השווקים לא מחכים להתבהרות המצב

אבל אירופה היא כיום מקרה מובהק של הליכה חיובית נגד הזרם: כל האחרים פוחדים להשקיע בה. תארו לכם מנהל תיקים שמנסה לשכנע את ועדת ההשקעות שלו להכניס כעת כסף לאירופה. דמיינו יועץ פיננסי שמנסה לשכנע את גברת ג'ונס האמריקנית להשקיע באירופה.

המשקיעים באופן טבעי מעדיפים להמתין שהמשבר יסתיים, אבל השווקים לא תמיד נענים לרחשי ליבנו ונשארים זולים עד שהשמיים מתבהרים. הם יצורים שמביטים קדימה.

קשה לחזות את העתיד, אבל קל לראות את התמחורים בהווה. אינדקס ה-FactSet מראה שהשווקים במערב אירופה נסחרים כיום באופן קולקטיבי במכפיל של 9 לרווח החזוי, עם תשואת דיבידנד של 4.2% - רמה שלא ראינו בדור האחרון (להוציא את שיא המפולת של 2008-2009). ספרד מניבה דיבידנד של 6%, איטליה של 5.6%, ואפילו גרמניה מניבה 4%.

מבחינת המשקיע האמריקני, אופציה פשוטה וזולה היא תעודת הסל Vanguard MSCI Europe (סימול VGX), שדמי הניהול שלה עומדים על 0.14% בלבד.

נימוק נוסף לזכות היבשת הוא, שירידה של האירו תסייע להרבה חברות יצוא אירופיות.

אודי מאמין שכלכלת ארה"ב תצבור תאוצה ברבעון הרביעי, וכותב כי "אנו נכנסים לתקופה בה השווקים לא יוכלו לקבל חדלות פירעון יוונית והכלכלה האמריקנית תתחזק. המניות המחזוריות, שעברו מימושים כבדים, יעלו, והבנקים, שהובילו את השוק בדרך למטה, יצטרפו אליהן".

נחיה ונראה. הוא לא תמיד צודק, אבל בדרך כלל כן.

*** כל הזכויות שמורות ל-marketwatch.com 2011