ביהמ"ש המחוזי בת"א דחה הבוקר (ב') את הכרעתו לגבי בעל השליטה החדש באגרקסקו בעקבות ההצעה החדשה שהוגשה אתמול. השופטת ורדה אלשיך הורתה למפרקים הזמניים ממשרד עו"ד שלמה נס להגיש עד יום רביעי (ה-5 באוקטובר) מתווה להגשת הצעה חדשה לשני המועמדים שנותרו על קו הסיום וההצעות המתוקנות יוגשו עד ליום שני הבא (ה-10 באוקטובר). הכרעת הדין תינתן רק ביום שלישי הבא (ה-11 באוקטובר).
חברת הייצוא החקלאי נקלעה למשבר קשה ונמצאת בהליכי פירוק. ל"גלובס" נודע כי העובדים לא קיבלו את משכורת חודש ספטמבר, למרות שנהוג לשלם להם ביום האחרון של כל חודש עבודה. אגרקסקו מעסיקה 332 עובדים (שבראשם עומד היו"ר שאול צבעוני) בישראל ועוד 180 ברחבי העולם ועל פי הערכות, הבעלים החדשים ישאירו 50-70 עובדים בלבד.
בחודש שעבר הגישה "קבוצת ביקל יצוא וסחר" בשותפות עם החברה הציבורית אוריין של חן למדן, הצעה לרכישת אגרקסקו תמורת 16.1 מיליון שקל ותמורה עתידית שתיגזר ממכירות אגרקסקו, ולפיכך סך התמורה עשויה להגיע ל-40 מיליון שקל. אתמול נחשף באתר "גלובס" על ההצעה החדשה שהוגשה ממש בדקה ה-90 לרכישת אגרקסקו ב-17 מיליון שקל ע"י מועצת הפרחים ואהרון פורם, ישראלי לשעבר החי בארה"ב.
שתי ההצעות מתייחסות למרכיב קבוע בגובה של 16-17 מיליון שקל ועוד מרכיב משתנה בהיקף של כ-40 מיליון שקל המותנה במכירות. אגרקסקו נמצאת בשליטת המדינה (30.3%), מועצת הצמחים (55.3%) ותנובה (11%).
ההצעה של ביקל לא כוללת את כלי הרכב של החברה, המוערכים בשווי של כ-2 מיליון שקל ובכל מקרה נכסי הנדל"ן של החברה ימכרו בנפרד. לגבי הביטחונות לקבוצת ביקל יש יתרון. המטרה של מפרקי החברה, עוה"ד עמית לדרמן ואביתר קרמר היא למכור את הפעילות כ"עסק חי".
עובדי החברה, המיוצגים ע"י עו"ד גלילה הורנשטיין, תומכים במשקיע החדש. עו"ד הורנשטיין: "אנו עדים להריסת חברה עד עפר ואני מקווה שהאחראים יקבלו את העונש על כך. מגדלי הפרחים לפחות מבטיחים את המשך העסקתם של בין 60 ל-80 עובדים ולגבי ביקל קיים חוסר אמון בגלל אופן ניהול המו"מ ובמיוחד בנושא הבטחת העבודה".
עו"ד הורנשטיין הבהירה את עמדתה לגבי חשיבות השמירה על זכויות העובדים וציינה כי על סמך פסיקות קודמות גם ביהמ"ש ער לנקודה זאת. "אם היית רואה איזה מכתבים אנונימיים אני מקבלת כאילו אני לא מתחשבת בעובדים. 'מברכים' את אימא שלי כל יום מנוחתה עדן", השיבה לה השופטת אלשיך.
בהתייחס להצעות שנותרו לרכישת אגרקסקו, השופטת אלשיך ציינה כי: "שתי ההצעות לא טובות במובן הזה שבסופו של יום מחזיקי האג"ח לא יראו שקל. הבנקים משום מה לא מביעים עמדה ונציגת המדינה, עו"ד קרן יוסט, מסתתרת מאחורי מסך המחשב שלי". השופטת דירבנה את הבנקים להביע את עמדתם וציינה כי: "התנהגות הבנקים אינה ראויה - עליהם להביע עמדה ברורה במי הם תומכים במיוחד כאשר הם יגרפו את מרבית הכספים וישאירו פירורים לנושים הלא מובטחים".
בניגוד לעובדים, הבנקים הגדולים, הפועלים ולאומי, וכן הכנ"ר והמדינה, נוטים לתמוך בהצעה שהגיש גדעון ביקל לרכישת השליטה באגרקסקו, אך דורשים שתהיה התמחרות נוספת. הבנקים הבהירו את עמדתם רק לאחר שהשופטת המליצה להם להביע עמדה. עו"ד עופר שפירא, המייצג את בנק הפועלים, אמר שאת ההצעות החדשות צריך להגיש על בסיס אותו מתווה וכך ניתן יהיה להשוות בין שתיהן, וכך הוחלט כאמור לבסוף.
בסוף הדיון סיכמה השופטת אלשיך: "זהו אחד התיקים היותר קשים ויותר מוזרים בדרך התנהלותו מאז לידתו ועד ימינו אלה. שום דבר בתיק לא מתנהל כמו שצריך ואיש מהמעורבים לא מתנהל כפי שמצופה ממי שיש לו אינטרס חיובי, זה נראה כמו מלחמת הכול בכול. לעיתים דומים הדברים כאילו מדובר במשפט שלמה ולאיש לא אכפת אלא עניינו האישי ולצורך כך הוא מוכן להקריב הכול. נציגת הכנ"ר, עו"ד רותי מזרחי, עומדת בסיטואציה לא קלה: מחד גיסא היא אורגן של המדינה ומאידך גיסא היא צריכה לשמש כ'אביהן של יתומים ואלמנות' ולדאוג לנושים שיפגעו ושאין להם הגנה אחרת, מולה עומדת בא כוח המדינה ואיננה מסייעת או מושיטה יד. מצד אחד המדינה צריכה לסייע ומאידך גיסא היא איננה מתכוונת לסייע".
ביהמ"ש הבהיר שאין זה מתפקידו בשלב זה ליטול את ההכרעה העקרונית איזו הצעה מטיבה עם הנושים, אלא הנושים צריכים לעשות זאת. לגבי הקשיים שמגדלי הפרחים מערימים על המפרקים בהולנד הזהירה השופטת אלשיך כי "טוב תעשה קבוצת הנושים בהולנד אם תמתין עד להכרעתי. פעילות מאחורי גבם של המפרקים הזמנים תיפגע בנושים או בקבוצה שפועלת כך".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.