התמתנו הירידות בקרנות: איבדו בספטמבר "רק" 4 מיליארד ש'

ענף תעודות הסל הצליח לעומת זאת לגייס מעל 100 מיליון שקל בחודש החולף ■ אקסלנס עקפה את הראל, והפכה לגוף השני בגודלו בענף קרנות הנאמנות

למרות החששות הכבדים מהשפעת חודש ספטמבר על השווקים, הזליגה מענף קרנות הנאמנות נמשכה, אך בקצב נמוך יותר מחודשים קודמים, וזאת לצד גיוסים קטנים לענף תעודות הסל. בחודש ספטמבר איבד ענף הקרנות כ-4 מיליארד שקל מנכסיו, שעומדים כעת על 148 מיליארד שקל - כלומר ירידה של 3% בחודש.

ירידה זו מוסברת בפדיונות נטו של כ-3 מיליארד שקל, והשאר ירידת ערך של הנכסים כתוצאה מירידות השערים בשווקים. אם מנטרלים את הגיוסים לקרנות הכספיות, שהסתכמו החודש בכ-330 מיליון שקל בלבד, מקבלים שהקרנות המסורתיות (המשקיעות במניות ואג"ח) איבדו כ-3.3 מיליארד שקל. אם ננטרל גם את הגיוסים לקרנות המק"מ למיניהן, בהיקף מוערך של כמיליארד שקל, הרי שבפועל קרנות הנאמנות המסורתיות איבדו כ-4 מיליארד שקל.

ביחס לחודשים קודמים מדובר בפדיונות נמוכים יחסית, לאחר שבאוגוסט איבדו הקרנות המסורתיות למעלה מ-7 מיליארד שקל, וביוני הן איבדו כ-6 מיליארד שקל. מתחילת השנה איבדו הקרנות המסורתיות כ-25 מיליארד שקל, ואם מורידים גם את קרנות המק"מ, בהן מנוהלים כ-5 מיליארד שקל, הרי שנכסי הענף המסורתיים התכווצו ב-30 מיליארד שקל, שהם כ-20% מתחילת השנה.

מרבית הכספים, כ-2.6 מיליארד שקל, המשיכו לצאת מקרנות האג"ח הכללי, וכ-750 מיליון שקל נוספים יצאו מקרנות אג"ח מדינה. מנגד, הקרנות הכספיות כאמור גייסו כספים, אם כי בקצבים נמוכים משמעותית מהחודשים הקודמים. מי שבכל זאת גייס לקרנות אלה, איזן את הפדיונות אך לא תרם לרווחיו, ואולי אף הגדיל את ההפסדים, שכן הקרנות הכספיות גובות דמי ניהול אפסיים.

בענף תעודות הסל לעומת זאת, המשקיעים הם בעיקר גופים מוסדיים שמנצלים את ירידות השערים להצטייד בסחורה. כך, בחודש ספטמבר גייס הענף 138 מיליון שקל, ובחודש הקודם הסתכם הגיוס ב-600 מיליון שקל, כפי שעולה מנתוני לשכת המסחר. מתחילת השנה מדובר בגיוס של מעל מיליארד שקל. בחודש ספטמבר התרכזו מרבית הגיוסים בתעודות פיקדון ותעודות על מדדי אג"ח.

לפניכם המספרים המרכזיים שמסכמים את החודש החולף בקרנות ובתעודות:

2 - זהו המיקום של קרנות אקסלנס בטבלת נתחי השוק של מנהלי הקרנות. אקסלנס מנהלת קרנות נאמנות בהיקף של 18.3 מיליארד שקל, שהם 12.4% מהשוק. קרנות החברה שבניהול מאיר מזוז עקפו את הראל-פיא החודש, בעיקר בגלל פדיונות גדולים שרשמה הראל-פיא בקרנות הכספיות. הפדיונות נבעו ממהלך של העלאת דמי ניהול שביצעה החברה שבניהול סמי בבקוב, שאיבדה בספטמבר כ-2 מיליארד שקל מקרנות אלה. סכום דומה, של קצת מעל 2 מיליארד שקל, גייס החודש מיטב, שעדיין מנהל קרן כספית ללא דמי ניהול וקרוב לוודאי קלט חלק גדול מהפדיונות של הראל-פיא.

10.7 מיליארד שקל, הוא היקף נכסי קרנות מיטב שבניהול רפי ניב. החודש גם מיטב עלה מדרגה, למקום הרביעי בענף, ועקף את מגדל שוקי הון. הצמיחה בקרנות מיטב מגיעה כאמור מהקרנות הכספיות, שגייסו מתחילת השנה כ-8 מיליארד שקל. בקרנות מסורתיות מיטב מנהל כ-8 מיליארד שקל, לעומת קרוב ל-10 מיליארד שקל שניהל בתחילת השנה. כלומר, בקרנות המסורתיות רשם בית ההשקעות קיטון של 20%.

20 מיליון שקל, הוא היקף הגיוס של קרנות פסגות בחודש ספטמבר. קרנות החברה גייסו כ-700 מיליון שקל לקרנות המק"מ, והצליחו לאזן בכך את הפדיונות משאר קרנות החברה. פסגות כבר צברה בקרנות אלה כ-4.3 מיליארד שקל, אולם אם ננטרל אותן, נקבל כי נכסי הקרנות של פסגות עומדים על כ-20 מיליארד שקל - כלומר ירידה של קרוב ל-30% בנכסים המסורתיים של קרנות החברה.

■ 570 מיליון שקל - הם סך הגיוסים של חברת תעודות הסל מיטב-מבט בחודשיים שחלפו. העברת הבעלות במבט מכלל פיננסים לידי מיטב השפיעה לטובה על חברת תעודות הסל שבניהול ליאור כגן, והיא כבר נושפת בעורפה של פסגות, כשהפער ביניהן עומד רק על 400 מיליון שקל. בפסגות רשמו פדיונות של 104 מיליון שקל בספטמבר, והיקף נכסי התעודות של החברה עומד על 7.5 מיליארד שקל. בקסם, שחזרה בחודש שעבר להוביל את דירוג הגופים לפי היקף נכסים, גייסו החודש 283 מיליון שקל.

ענף תעודות הסל בספטמבר
 ענף תעודות הסל בספטמבר

ענף קרנות הנאמנות בחודש ספטמבר 2011
 ענף קרנות הנאמנות בחודש ספטמבר 2011