מהן הסיבות לקריסת מניות הגז ומהיכן תבוא הישועה?

מתחילת השנה איבדו שותפויות החיפושים כ-30% מערכן ■ החשש הגדול בקרב המשקיעים הוא שהשותפויות לא יצליחו לגייס הון כדי לממן שורת קידוחים האמורים להתבצע בחודשים הקרובים ■ האם הסקטור יוכל לצלוח את המבחן הזה?

משקיעים בענף חיפושי הגז והנפט - סקטור ההשקעות הלוהט של השנים 2009-2010 - שרויים בדיכאון עמוק בשנה האחרונה. מאז תחילת השנה איבדו שותפויות הגז הגדולות כ-10 מיליארד שקל משווין (ירידה של 30% בממוצע).

שורה ארוכה של סיבות חברו לכך שחלום ההתעשרות המהירה של משקיעי המגזר הספקולטיבי התפוגג. את מקומו תפסה מציאות מרה של ירידות שערים חדות מאז השיא שנרשם בעקבות גילוי הגז במאגר "לוויתן", בסוף שנת 2010.

אלה נתמכו באישור המלצות ועדת ששינסקי למיסוי רווחי הענף ובשורה ארוכה של תקלות תפעוליות בקידוחים עצמם, שהעיקרית בהן היא עצירת הקידוח למטרת הנפט ב"לוויתן", שמהווה את החלום הרטוב של רבים ממשקיעי הסקטור.

זאת ועוד: מאז הנפקתה של חברת הכשרה אנרגיה בנובמבר אשתקד, לא נרשמו הנפקות חדשות של חברות מהתחום, שהרבו לגייס כספים בשנתיים קודמות. תופעה נוספת שנעלמה כמעט לחלוטין ואפיינה את השנים 2009-2010, היא כניסתם המאסיבית של גופים ואנשי עסקים מהשורה הראשונה לענף.

איך ולמי יימכר הגז במידה שימצא

גם המתח הגיאו-פוליטי שנוצר לאחרונה בין טורקיה לקפריסין סביב קידוחים ברישיונות חיפוש ימיים מדרום לאי, לא הוסיף בוודאי לתחושת הביטחון של המשקיעים, וצריך לזכור כי לשאלה שמרחפת מעל לכל שותפויות החיפושים - איך ולמי יימכר הגז במידה שימצאו תגליות נוספות בחופי הים התיכון - טרם ניתנה תשובה.

אחד הגורמים הנוספים שהביא לכך שמשקיעים רבים זנחו את הענף בשנה האחרונה, הוא העובדה שמתחילת 2011 לא נרשמו תגליות חדשות בישראל. זה עשוי להשתנות לאור העובדה שבחודשים הקרובים צפויים להתחיל מספר קידוחים, שחלקם מגובה בסקרים סייסמים המבטיחים פוטנציאל לתגליות משמעותיות.

הקידוח הראשון צפוי להתחיל כפי הנראה בשבוע הבא, כששותפות גלוב אקספלוריישן תנסה למצוא גז ונפט ליד אשדוד, תוך שהיא חוזרת לקידוח שנעשה שם בשנות התשעים. עד סוף השנה, כאמור, צפוי להתחיל מחדש גם הקידוח למטרת הנפט ב-"לוויתן", וסמוך לכך צפויים להתחיל שני קידוחים יבשתיים נוספים: קידוח "שחר 1" של חברת גוליבר באזור צומת הערבה, וקידוח נוסף של שותפות גבעות עולם בשדה מגד, שמתוכנן לתחילת 2012. גם הקידוחים הימיים ברישיונות "שרה" ו"מירה" של הכשרה אנרגיה ומודיעין , צפויים לצאת לדרך בתקופה זו.

אבל מעל כל הקידוחים הללו מרחף גורם המימון. על מנת להוציא אותם לפועל יצטרכו השותפים לגייס הון נוסף, מה שיהווה מבחן משמעותי לכלל הענף. המבחן הזה יוכל גם ללמד על רמת התיאבון האמיתית של המשקיעים בשוק כיום.

האתגר של הכשרה אנרגיה

גבעות עולם הגישה לרשות ני"ע טיוטת תשקיף לגיוס הון, שלפי דבריו בעבר של היזם והגיאולוג טוביה לוסקין בעבר, צפוי לעמוד על 25-50 מיליון דולר. יחד עם זאת, גבעות בודקת אפשרות לגיוס מקורות כספיים ללא השתתפות הציבור, וייתכן כי תצרף שותפים לפעילותה. על פי תוכנית העבודה שהציגה גבעות באוקטובר אשתקד, גיוס ההון הזה היה אמור להתבצע כבר בתחילת השנה הנוכחית.

גם חברת גוליבר, שלד בורסאי אליו הוכנסה פעילות החיפושים של חברת גינקו לאחר שזו נכשלה בגיוס הון מהציבור, תנסה את מזלה בקרוב. החברה שבשליטת רמי קרמין ורו"ח יאיר קרני הגישה טיוטת תשקיף לרשות ני"ע, לצורך מימון הפעילות ברישיונותיה. הצלחת הגיוס קריטית ביותר עבורה, שכן בקופת החברה סולו כמעט ולא היו מזומנים נכון לסוך הרבעון השני, והונה העצמי עומד על 1.2 מיליון דולר בלבד. זאת כאשר לפי דיווחיה, בכוונתה להתחיל לבצע את קידוח "שחר 1" בערבה בחודשים נובמבר-דצמבר, בעלות כוללת של 10 מיליון דולר.

אלא שהסכומים אותם ינסו לגייס חברות אלו, בטלים בשישים לעומת הסכומים אותם תצטרך לגייס חברת הכשרה אנרגיה, המחזיקה בכמחצית מהזכויות ברישיונות הימיים "מירה" ו-"שרה". עלות הקידוחים בצמד הרישיונות צפויה לעמוד על לפחות 150 מיליון דולר, כשבהתאם להתפתחויות שיהיו בהם היא עשויה אף לעלות לרמה של 250 מיליון דולר.

עם נכסים שוטפים בהיקף של 22.5 מיליון דולר בסוף יוני, תצטרך החברה לגייס סכום משמעותי שיכול אף להגיע ל-100 מיליון דולר, בין אם דרך הכנסת שותף שיזרים הון לחברה, הנפקה ציבורית, או מהלך בשני הכיוונים יחד. יהיה זה מבחן משמעותי לענף, ואם הכשרה תעבור אותו בשלום, יהיה זה סימן כי המשקיעים עדיין לא זנחו את החלום. סימן כזה יפתח את הדרך לגיוסי הון גם לחברות נוספות בענף.

תחילתו של שינוי מגמה? סקטור החיפושים שינה כיוון

על רקע המגמה השלילית במניות הגז והנפט מאז תחילת השנה, ניכרת בימים האחרונים התאוששות מסוימת, כשמניות הסקטור רשמו בתקופה זו זינוקים של עשרות אחוזים ותשואה עודפת משמעותית על המדדים המובילים של הבורסה. הגדילה לעשות שותפות רציו שבשישה מי מסחר זינקה בלא פחות מ-55%, לאחר צניחה של כ-67% משווי השיא בו נסחרה בתחילת 2011.

כך, אם מחודש אפריל - בו השיקה הבורסה את מדד חיפושי הנפט - צנח מדד זה בכ-36% ביחס לירידה של 21% בלבד במדד ת"א 100, הרי שבשבוע האחרון הוא זינק בלא פחות מ-20%, בהשוואה לירידה של 1% בת"א 100.

האירוניה היא שההיפוך הגיע דווקא ביום שבו בית ההשקעות סיטי חתך באגרסיביות את המלצתו לשותפויות הגז המקומיות, ובראשן רציו, תוך שהוא טוען כי הסיכוי שתגלית הגז הגדולה "לוויתן" אכן תפותח, עומד על 50% בלבד. הורדת ההמלצה הגיעה לאחר שלאורך השנה, עם הירידה בשווין של השותפויות הפועלות בתחום, בתי ההשקעות העניקו בזה אחר זה המלצות "קנייה" חמות לסקטור החיפושים, מה שלא מנע את המשך המפולת שלהן בבורסה.

בחזרה לימים היפים של הענף?

כך, אם באפריל החל סיטי לסקר את סקטור הגז הישראלי בהמלצת "קנייה" תוך שרציו מקבלת המלצה כזו עם מחיר יעד של 69 אגורות, הרי שההמלצה בשבוע שעבר הורידה את מחיר היעד בלא פחות מ-62%, ל-26 אגורות (עדיין מעל מחיר המניה באותו זמן). היום בבוקר, אגב, לאחר ההתעוררות של הימים האחרונים, עמד שערה של רציו על 34.8 אגורות.

אז האם אנו נמצאים בפני גל חדש בסקטור שהפך לכה מדכא בחצי השנה האחרונה? כמה סימנים לכך הופיעו בימים האחרונים, מלבד העליות בבורסה. למשל, הודעתה של נובל אנרג'י כי תביא לקידוח "לוויתן" את אסדת ה"סדקו אקספרס", אשר תבצע בו את קידוחי האימות לאחר שורת התקלות באסדת ה"נורת פרייד אמריקה", שעיכבו את פיתוחו בחצי השנה האחרונה. ולכך מצטרפת גם העובדה שנובל אישרה שעד סוף השנה צפוי להתחיל הקידוח למטרת נפט ב"לוויתן 1".

גם ההודעה של בית ההשקעות דש אייפקס, ממנה עלה כי בכוונתו להקים באמצעות שלד בורסאי, קציר השקעות, קרן להשקעה בתחום חיפושי הגז והנפט שתגייס סכום של 75 מיליון שקל, תרמה לאופטימיות. עם ההודעה זינקה מניית קציר השקעות ב-18% במחזור מסחר גבוה, והזכירה את הימים הלא רחוקים שבהם כל חברה קטנה שרק הזכירה את המילים "חיפושי גז ונפט" בהודעה לבורסה, רשמה זינוק של עשרות אחוזים.

איתות נוסף התקבל השבוע מהחברה לישראל, אחת מחברות ההחזקה הגדולות במשק, שהוציאה הודעה לבורסה לפיה היא נמצאת במו"מ להשקעה בחברת הכשרה אנרגיה, כשבמקביל היא בודקת אפשרות לרכוש ממנה גז טבעי, אם אכן יתגלה גז בשדות "מירה" ו"שרה". על אף שייתכן כי בסופו של דבר לא ייחתם הסכם בין הצדדים, הרי שההתעניינות המחודשת של גוף גדול בתחום משאירה מקום לאופטימיות בקרב המשקיעים.

רישיונות החיפושים המרכזיים
 רישיונות החיפושים המרכזיים

ענף חיפושי הגז: מה שצפוי
 ענף חיפושי הגז: מה שצפוי