יצרניות האלקטרוניקה הבידורית הצליחו ליצור בשנים האחרונות עולם וירטואלי של מוצרי ספורט. המכשירים האלה הם בדרך-כלל קונסולות משחק או אביזרים המתחברים אליהם, המספקים יכולת ליהנות מעולם הספורט עתיר האדרנלין, רק בספה בבית, מבלי לגרום למתאמן העייף לנעול נעלי ספורט ולצאת לפעילות בפארק הקרוב למקום מגוריו.
כותרי הכדורסל או הטניס הווירטואליים שהגיימרים משחקים בסלון מול טלוויזיה גדולה וחדר ממוזג, אולי לא מפתחים את השרירים של הילדים, אבל כן יכולים לגרום לגירוי, שיאפשר לשחקן לרצות לשחק באותו ענף בעולם האמיתי. מעבר לזה, יש אפשרות ללמוד חוקים וקבוצות של ענפים שפחות מצליחים בארץ.
קונסולות משחקים
קינקט ל-Xbox 360 של מיקרוסופט
עולם הגיימינג נמצא כבר מספר שנים במגמה להפעלת משחקים באמצעות תנועה. הקינקט הוא אביזר מצלמה המתחבר ל-Xbox 360 של מיקרוסופט ומאפשר להפעיל את קונסולת המשחקים הזו, בצורה שנראית כאילו נלקחה מסרט עתידי. המצלמה מזהה את האנשים הנמצאים בחדר מולה ומאפשרת להפעיל משחקים באמצעות תנועה או קול. המערכת יודעת לזהות מי האדם המדבר ומאפשרת לשחק במשחקים ללא שום אביזר חיצוני.
איך זה עובד? במשחק מכוניות האדם המפעיל אותו יחזיק את הידיים באוויר כאילו הוא מחזיק הגה. במשחק כדורגל ניתן יהיה לבעוט באוויר עם הרגליים כדי לתפעל את הכדור הווירטואלי. בממשקים אחרים בקונסולה ניתן יהיה לדפדף באוויר עם הידיים בקטלוג הסרטים ולהגיד בקול ל-Xbox שאתם רוצים שהוא יתחיל לנגן את הסרט. על המוצר הזה אחראית בחלקה חברת פריים סנס הישראלית.
* מחיר: כ-900 שקל.
Wii Fit Plus של נינטנדו
אם מיקרוסופט מציעה את הקינקט, לחברת נינטנדו יש ברמה הבסיסית בתוך קונסולת המשחקים שלה Wii שלטי תנועה, המאפשרים לשחק במשחקי ספורט באמצעות תנועת הידיים. למשל, בעת משחק טניס, המשתמש מניף את הידית באוויר בעוצמה כדי לתת חבטה מוצלחת. אותו דבר יכול להתבצע גם במשחק גולף.
אולם מלבד ידיות התנועה, לנינטנדו יש גם אביזר בשם Wii Fit Plus. הרעיון באביזר הזה, שהוא מוצר משלים לידיות התנועה של ה-Wii. המשתמשים יכולים לעמוד על המשטח הזה ולדמות יכולות שונות במהלך משחקי סקייבורד, שמאפשרים להפוך את המשטח לסקייטבורד עצמו, לעשות תרגילים אירוביים, יוגה ועוד משחקים שונים שמתבססים על תנועות הגוף.
* מחיר: כ-650 שקל.
פלייסטיישן Move
בדומה לנינטנדו, גם לסוני יש שלטי תנועה בשם Move לקונסולת הפלייסטיישן 3. השלטים מציעים למשתמשי הקונסולה של החברה ליהנות מיכולות של הפעלת משחקים באמצעות תנועות ידיים, בדומה לשיטת הפעלת המשחקים בקונסולות wii.
ה-Move עצמו מורכב משני בקרים: שלט אחד בשם Move שמגיע עם מנורה קטנה וצבעונית המחוברת אליו וגם שלט שני בשם Navigation, הנועד לאפשר ניווט במשחקי פעולה וקווסטים.
מעבר לזה, ניתן גם לחבר שלט Move נוסף, לדימוי של פעולות הדורשות שימוש בשתי הידיים, כמו חץ וקשת. מערכת ה-Move מורכבת גם ממצלמה, המזהה את תנועות השחקן באמצעות השלט והמנורה הממוקמת בקצה שלו.
המצלמה מסוגלת לדעת את מיקום התנועה ביחס למיקומו של השחקן בחדר. למשל, כאשר גיימר משחק במשחק יריות והוא מתכופף בצורה אוטומטית כאשר יורים עליו, גם הדמות תתכופף במשחק. מה שמאפשר בסופו של דבר, לקבל חוויית משחק שלא מבוססת רק על לחיצה על כפתורים.
ה-Move מציע משחקים שונים, המאפשרים חוויות שונות כמו כדורעף חופים, טניס, פריזבי או קרב חרבות.
* מחיר: 550 שקל לערכת סוני Move פלוס משחק
ספורט בכאילו
מעבר למשחקי תנועה שבאמת מחייבים מאמץ בשביל להתמיד בהם, קונסולות המשחקים מאפשרות מגוון רב של משחקי ספורט בכאילו. שני הכותרים אולי הכי פופולריים הם משחקי הכדורגל פיפ"א ופרו אבולושן. שני המשחקים מציעים חוויה ריאלסטית במיוחד בעולם הכדורגל, ורק לאחרונה יצאו גרסאות 2012 החדשות שלהן (הרחבה בהמשך).
מלבד משחקי כדורגל, אפשר למצוא בקונסולות המשחק וגם בפי.סי כמעט כל ענף ספורט, שיאפשר לשחקן להרגיש כאילו הוא מתעמל, אבל בלי לצאת מהחדר הממוזג. Virtua Tennis 4 והכותר Top Spin 4 מציעים לשחקן להרגיש כאילו הם נמצאים במגרש טניס ירוק, סדרת משחקי טוני הוק מדמה את עולם הסקייבורדים, שמאפשר לגלוש ברחוב, בלי לשבור את הראש או את הרגל. ספורט אחר שמאוד פופולרי הוא כדורסל, כאשר כותרי NBA מספקים את החוויה האמריקנית הזו על מסך הטלוויזיה הגדול בסלון.
עולם המשחקים מאפשר גם להביא לבית ענפי ספורט שפחות מצליחים בארץ. למשל, תחום הפוטבול מיוצג עם סדרת Madden NFL, סדרת Tiger Woods PGA Tour מאפשרת לחבוט בכדורי גולף בלי לנסוע עד קיסריה ו-Nascar מתאימה למי שממש רוצה להתחרות בענף מירוצי המכוניות על מסלולים מהירים.
* מחירי כותרים: 100-400 שקל.
למה משחקי קונסולות לא יכולים להחליף משחק כדורגל בשכונה, ומה הם בכל זאת תורמים?
הורים רבים מתוסכלים מהשעות הרבות שילדיהם מבלים מול מסך, ולעתים מתנחמים בכך שלפחות חלק מהשעות האלה אינן שעות של רביצה גרידא, אלא שעות של משחקי ספורט. האם באמת אפשר למצוא במשחקי ספורט וירטואלי תחליף, אפילו חלקי, לבילוי ספורטיבי בחוץ? מסתבר שלפעמים כן, הכול תלוי במינון.
"גלובס" פנה לד"ר איתי זיו, סגן מנהל קמפוס שיאים באוניברסיטת תל-אביב, וקיבל תשובות על השאלות שכל הורה מודרני מתחבט בהן.
* לא תחליף הולם: משחק עם הקונסולות אינו (!) מהווה תחליף לדבר האמיתי של המשחקים בחוץ, עם אביזרים שונים, בקבוצת ילדים וכדומה. לאלה יש יתרונות רבים יותר שלא ניתן להשיג באמצעות משחק עם הקונסולות.
* יש גם יתרונות: משחק עם הקונסולות כן יכול להתאים לילדים שאינם אוהבים פעילות גופנית. אמנם לא מושלם, אך עדיף משחק זה מאשר כלום.
* עדיף משחקים בעמידה: חשוב לבחור משחקים הנערכים בעמידה ולא בישיבה בשל ההוצאה הקלורית הרבה יותר בין שני המצבים.
* עדיף משחק בתנועה: חשוב לבחור משחק שיש בו שינוי תמידי של הגוף. הטיית גו לפנים, ריצה מצד לצד ועוד. בפועל ניתן למצוא משחקים שבהם, במשך שעה, למשל, הילד נע ומפעיל קבוצות שרירים שונות, אמנם בעומס נמוך מאוד, אך למשך זמן ממושך יחסית.
* אפשר לשפר מיומנויות: מבחינת שיפור מרכיבי כושר גופני, מה שניתן לשפר בסוגי משחקים מסוימים הם מרכיבי הכושר: זריזות, קואורדינציה, חיזוק במידה מסוימת, ובמקרים מסוימים מאוד סיבולת לב-ריאה. הדבר תלוי במשתנים רבים כמו: עודף משקל, רמת הכושר הגופני העכשווי, מידת המיומנות והקואורדינציה ועוד. חשוב לגוון בין המשחקים השונים כדי לגרות מערכות שלד-שריר, את הקוגניציה ומרכיבי כושר גופני שונים.
* חיזוק היד החלשה: יעיל במיוחד ומאתגר לשחק חלק מהמשחקים עם היד החלשה. למשל, במשחקי המחבט למיניהם כדאי לשחק דווקא ביד החלשה, או בכדורגל ל'בעוט' ברגל החלשה. כך ניתן לשפר עוד את היכולות הגופניות ולשלוט טוב יותר בשתי הגפיים ולא רק באחת מהן.
* הפעלת שרירים: במידה שהמשחק נערך במצבי גוף כמו הטיית גו לפנים, שפיפת ברכיים הנעשית לפרקים, ניתורים הנעשים על בסיס קבוע ועוד - זה מצוין. כך מפעילים שרירים רבים ומשפרים יכולת גופנית יומיומית. חשוב לשלב בין משחקים עם הקונסולות לבין משחקים אמיתיים בחוץ. ניתן גם בבית לאמץ מספר משחקים נחמדים שיתבצעו בהפסקות שבין המשחקים בקונסולות.
* לשחק בלי לנשנש: הבעייתיות במשחקי מחשב שונים ושהות רבה בבית היא הזמינות למזון שאינו תמיד מתאים ונכון לילדים. חשוב להקפיד שהילד לא יצרוך מזונות עתירי קלוריות, אפילו "בריאותיים", כיוון שהדרך מנקודה זו להשמנה משמעותית - קצרה במיוחד. נציין גם כי למרות המודעות הרבה להשמנת ילדים, הורים לא מעטים לפעמים "לא רואים" את השמנת ילדיהם ההולכת וגדלה עם השנים.
* הגברת התדירות והמגוון: מבחינת התפתחות אמיתית, חשוב לגוון ככל שניתן בגירויים המופעלים על ילדים. מרכיבים חשובים במיוחד לשיפור הם: יכולת אירובית, גמישות, קואורדינציה וכוח. כמו כן, חשוב לזכור שניתן לקיים מדי יום מספר אימונים קצרים ולא אימון אחד ארוך. כך הילד יתמיד יותר בפעילות למשך זמן.
* לשחק בחברותא: את משחק הקונסולות וכן גם משחקים אחרים מומלץ לשחק עם ההורים או עם חברים, תוך שימת דגש רב על סוג המשחק וההוצאה הקלורית הפוטנציאלית בו.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.