צפו: "לכבוש את וול סטריט" - הפגנות חלשות בערים בעולם

(עדכון) - תנועת המחאה שנולדה בארה"ב לא סוחפת לפי שעה את ההמונים ■ באוסטרליה הפגינו כ-3,000 איש בסך הכל, בהם נציגי מפלגות קומוניסטיות ו-ועדי עובדים ■ רק ברומא היה "סוער" עם רבבות שהפגינו וגלישה לאלימות

"לכבוש את וול סטריט", תנועת המחאה שקמה לפני כחודש וחרתה על דגלה מאבק ב"עריצות הבנקים הגדולים" וב"תאוות הבצע של העשירים", קיימה היום (שבת) מפגן כוח עם הפגנות ברחבי העולם. זאת, לאחר שההפגנות בארה"ב זלגו מניו-יורק לערים אחרות כגון דטרויט, בוסטון וסן-פרנסיסקו. מארגני המחאה קיוו להפגנות ב-951 ערים ב-82 מדינות באסיה, אירופה, אמריקה ואפריקה; אך בפועל, ההפגנות היו קטנות יחסית ופרט להפגנה ברומא לא נרשמו אירועים חריגים.

"מאוחדים, בקול אחד, נראה לפוליטיקאים ולאליטה הפיננסית שאותה הם משרתים, שאנחנו, העם, נחליט על גורלנו", כתבו מארגני המחאה.

באוסטרליה, כ-2,000 מפגינים צעדו בסידני ועוד כ-1,000 במלבורן, בהם פעילים רבים של מפלגות קומוניסטיות ונציגי ועדי עובדים. ההפגנות מתקיימות מול בנייני בנקים מרכזיים, בורסות ועוד. בישראל התאספו כ-700 מפגינים ברחבת מוזיאון ת"א, ותקפו את המדיניות הכלכלית של רה"מ נתניהו.

המפגינים התארגנו באינטרנט ובעיקר דרך הפייסבוק, אך למרות הבאזז התקשורתי נראה כי מספר המשתתפים אינו משמעותי יחסית. כך, למשל, ישנם 4,000 איש שנרשמו להפגנה בלונדון ורק מאות שהגיעו, וכאמור כ-2,000 איש הפגינו בסידני שבאוסטרליה, כאשר לשם ההשוואה בלונדון מתגוררים כמעט 8 מיליון איש ובסידני כמעט 4 מיליון. גם בהפגנה בניו-זילנד השתתפו רק כ-3,000 איש. בטייוואן מדובר במספר זניח של כ-100 מפגינים.

"אנו רוצים להעלות את המודעות לאופן שבו אנשים נשלטים והשווקים מתומרנים", אמר אחד המארגנים. "רוצים סדר כלכלי חדש ולא כזה המנוהל על ידי 1% מהאוכלוסיה".

ברומא, שם ציפו להפגנה הגדולה ביותר עם כ-100 אלף משתתפים, הפגינו כמה רבבות וההפגנה שם הייתה הסוערת ביותר, שכן מפגינים ניסו להצית מכוניות וניפצו שמשות חנויות וסניפי בנקים.

בסוכנות הידיעות רויטרס כינו את ההפגנות היום "קטנות ובקושי מורגשות". אחד המפגינים ברומא אמר לרויטרס: "איננו יכולים יותר לשאת את החוב שלא נוצר על ידנו אלא על ידי ממשלות של גנבים, בנקים מושחתים וספקולנטים שלא שמים עלינו קצוץ". ממשלת ברלוסקוני באיטליה העבירה עד כה קיצוצים בהיקף של 60 מיליארד אירו כדי לצמצם את הגירעון במדינה, על רקע משבר החוב.

בינתיים בניו-יורק נדחה הלילה ניסיון לפנות את מאות המפגינים שהקימו אוהלים בפארק בדרום מנהטן, משם יצאה המחאה החברתית בארה"ב. הבעלים של הפארק, חברת ברוקפילד, תכננה לבצע את הפינוי הלילה אך ברגע האחרון דחתה אותו מחשש לעימותים אלימים של המפגינים עם המשטרה. החברה מסרה כי הסכימה ל"דחייה קצרה" של הפינוי לאור בקשות מ"מספר פוליטיקאים". 14 מפגינים נעצרו על ידי משטרת ניו-יורק היום.

בערים אחרות נשמעת ביקורת כלפי ניו-יורק על כך שהיא מאפשרת את המשך המחאה, כאשר ההפגנות בחלק מהערים הפכו אלימות ועשרות אנשים כבר נעצרו. חרף הסיקור התקשורתי הרחב את המחאה, קשה לומר שהיא סוחפת את העם האמריקני ולראיה ההפגנות הדלות יחסית לגודל האוכלוסיה. חלקים בציבור האמריקני מתנגדים בגלוי למחאה, כמו למשל הנהגים שנתקעו בפקק בגשר ברוקלין כשהמפגינים חסמו אותו בחודש שעבר וכינו את המפגינים "היפים".