לאחר שב-10 הימים האחרונים עלו המדדים המרכזיים בארה"ב, תוך שהם מקזזים משמעותית חל מהירידות שספגו עוד מחודש אפריל השנה - חזרה וול סטריט בימים האחרונים לקו השלילי. חוסר הוודאות באשר למשבר החוב באירופה, יחד עם עונת דוחות כספיים חלשה במגזר הפיננסי בארה"ב, מקשים להשיב את האמון המשקיעים בשוק, ואלה בוחרים לברוח משוק המניות ולהתבצר באג"ח הממשלתיות של ארה"ב, שהתשואות עליהן כבר ירדו ביותר מעשירית האחוז (0.1%) בפחות מארבעה ימים.
"אנשים זוכרים את 2008", מסביר מייקל פומרנץ (Michael Pomerantz), נשיא בית השקעות הנושא את שמו. "יש עדיין פחד בשווקים, גם בקרב סוחרים ותיקים ומומחים פיננסים - כולם מפחדים להיפגע מהמשך הטלטלות". מאז השיא שנרשם באפריל, ירדו המדדים המרכזיים בארה"ב בשיעור ניכר: הדאו ג'ונס איבד יותר מ-10% מערכו. הנאסד"ק צנח ב-9.6%; בעוד ה-S&P500 צולל ביותר מ-12%.
והפחד בוול סטריט משפיע גם על המגזר הקמעונאי בארה"ב, ומכבידה על הציפיות לקראת הפתיחה הרשמית של עונת החגים בארה"ב - אז בדרך כלל צופים האנליסטים בצריכה הפרטית בכלכלה הגדולה בעולם, המהווה גם 70% מהתמ"ג כולו, מגיעה לשיא.
פיטורים, קיצוצים בבונוסים ותוצאות מאכזבות
מנגד, "האנשים שבשטח" לא יכולים להתעלם מהחדשות האחרונות מוול סטריט: מספר בנקים מרכזיים דוגמת בנק אוף אמריקה , JP מורגן צ'ייס , UBS וגולדמן זאקס הודיעו על קיצוצים נרחבים; עונת הדוחות הציגה עד כה תוצאות חלשות (יחסית) במגזר הפיננסים; ואפילו אפל , ש"משכה" את מדד הנאסד"ק מעלה מזה תקופה ארוכה, קיבלה אתמול מהלומה במהלך המסחר כשצנחה ב-5% על רקע דוח מאכזב.
"אנחנו תלויים מאד במה שקורה בוול סטריט", מסביר סטיוארט אפשיין (Stuart Epstein), מנהל בחברת הנדל"ן Devlin Halstead. "הרוכשים והשוכרים בשוק הנדל"ן נוקטים בגישת ה'נחכה ונראה' - הם חוששים שיפוטרו, המשכורת נחתכות, הבונוסים נעלמים", הוא מספר.
בניו-יורק צופים: עוד יפוטרו
גם מנכ"ל מורגן סטנלי , רות' פורט (Ruth Porat), אמר אתמול שהבנק צפוי לחסוך כ-1.4 מיליארד דולר ב-3 השנים הבאות, במסגרת תוכנית קיצוצים והתייעלות. בשבוע שעבר דווח כי הבונוסים לעובדי וול סטריט צפויים להיפגע מזה השנה השנייה ברציפות; אחת מכל שמונה משרות בניו-יורק, מרכז העצבים העסקי של ארה"ב, קשורה באופן כזה או אחר למגזר הפיננסים והביטוח - והמפקח על העסקים בניו-יורק צופה עלייה בקצב הפיטורים שתימשך לתוך שנת 2012.
"לא בטוח בכלל איך השנה הזו תיגמר", מספר פטר קלהן (Peter Callahan), העובד בחברת הפקות אירועים בוול סטריט. "כמובן שהמסיבות פחות שכיחות ויותר 'צנועות' - כי אנשים מרגישים שלא בנוח לבזבז", אמר קלהן תוך שהוא מתייחס לתנועת "לכבוש את וול סטריט", הכוללת בעיקר צעירים המפגינים נגד יוקר המחייה בכלכלה הגדולה בעולם.
"אנשים לא רוקדים יותר כאן, ואני לא רואה איך השמחה חוזרת אלינו בזמן הקרוב", סיכם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.