הדולר נחלש במשך מרבית שעות המסחר היום והאירו התחזק (ב'), לקראת הודעת הריבית של בנק ישראל הערב (ב-17:30 שעון ישראל). בשעה האחרונה, עם זאת, עבר הדולר לעלייה. בנק ישראל, בכל אופן, קבע את השער היציג ללא שינוי ברמה של 3.64 שקלים והאירו מנגד התחזק ב-0.57% ל-5.048 שקלים. בעולם נחלש האירו לרמה של 1.3833 דולרים לאחר שבבוקר התחזק ל-1.392 דולרים.
הריבית צפויה להישאר היום ללא שינוי אולם גם הפחתה של 0.25% לא תפתיע את כלכלני המאקרו במשק לאור הנתונים שהתפרסמו לאחרונה (ירידה בהכנסות ממסים, ירידה חדה בציפיות האינפלציה מתחת ל-2%, מדד ספטמבר שהפתיע וירד ב-0.2% וירידה חדה במדד מנהלי הרכש של התעשייה).
כלכלני קרדיט סוויס מעריכים בסקירה שפרסמו על השקל כי המטבע הישראלי יתחזק באורח מתון בשנה הקרובה ויגיע לרמה של 3.5 שקלים לדולר ב-12 החודשים הקרובים. המשק הישראלי יצמח ב-4.6% ב-2011 וב-4% בשנה הבאה והריבית תמשיך לרדת במתינות, עד לרמה של 2.5% בסוף 2012.
מנכ"ל קבוצת פריקו יוסי פריימן מסר כי "על רקע תוכנית החילוץ למשבר האשראי באירופה השווקים נסחרים באווירה חיובית. כתוצאה מכך, נחלש הדולר אל מול המטבעות המובילים, ובראשם האירו, הפרנק השוויצרי והיאן היפני. גם בזירה המקומית מתחזק השקל אל מול הדולר כאשר להערכתנו לשקל פוטנציאל התחזקות לעבר רמת ה-3.60 שקלים לדולר ואף פחות". לדברי פריימן, "ההכרח לטפל בחובות הכבדים של יוון וה"תספורת" הצפויה, כשברקע גם החובות של איטליה וספרד,מאיימים לרסק את הכלכלה האירופאית ולגרור למיתון עמוק את כלכלת המרב כולה.הטיפול הנוכחי, של סיוע נקודתי, אין בו כדי להביא לפתרון כולל לבעיית החוב באירופה".
אלי בן-דוד, כלכלן ואנליסט ראשי ב-USG Capital, מציין כי היום תתקבל החלטת הריבית לחודש נובמבר בפעם הראשונה על ידי ועדה מוניטארית של בנק ישראל . הריבית במשק צפויה להישאר על כנה החודש לאור התאוששות השווקים בעולם והציפייה לפתרון משבר החוב באירופה . "להערכתי, ההתפתחויות האחרונות במשק העולמי והישראלי יובילו לבחינה מחודשת של הריבית בחודשים הבאים. בטווח הקצר גובר הסיכוי לירידה נוספת של 0.25% כתוצאה מהתמתנות בביקושים העולמיים והשפעתם על הייצוא המקומי ועל שיעור הצמיחה בישראל, יחד עם זאת חשוב לציין שבמידה ונראה בשווקים תפנית חיובית והמשך התאוששות כלכלית יובילו לכך שבנק ישראל יבחן מקרוב הותרת הריבית הקיימת עד סוף השנה".
בינתיים בעולם ממשיכים לעקוב מקרוב אחרי המשבר באירופה. קרן הסיוע למדינות במשבר בגוש האירו תתבסס, בין השאר, על מדינות בעולם שיש להן עודפי סחר ורזרבות מטבע חוץ גבוהים מאוד, כמו סין וברזיל. כך מסרו גורמים בכירים בגוש האירו לאחר הפסגה של מנהיגי אירופה אתמול (א').
הכוונה היא למנף את קרן הסיוע, בהיקף של כ-440 מיליארד אירו, באמצעות ה-IMF ומדינות נוספות ובכך למעשה ליצור מנגנון שיוכל לתמוך במדינות ובבנקים גדולים בהיקפים משמעותיים יותר.
ראשי הממשלות, שרי האוצר וחלק מנגידי הבנקים המרכזיים של 17 כלכלות גוש האירו דנו אתמול באלמנטים השונים של "תוכנית כוללת" לפתרון המשבר, לקראת פגישה נוספת - שצפוייה להיות האחרונה ברצף - שתתקיים ביום רביעי הקרוב. ה"פיננשיאל טיימס" פרסם לאחר מכן את טיוטת ההודעה לתקשורת לפיה הושגה התקדמות לקראת הסכמה על פתרון שיאפשר הזרמת כספים לבנקים רבים באירופה הזקוקים להון, לקראת מחיקת חובות מאסיבית שיבצעו מול יוון.
נשיא צרפת, ניקולא סרקוזי, אמר אמש כי "יש התקדמות בעניין חיזוק מאזני הבנקים וגם בנושא יוון. אנחנו עדיין לא הגענו לפתרון מוסכם וסופי אבל מתקדמים". בבלומברג דיווחו כי מופעל גם לחץ על ראש ממשלת איטליה, סילביו ברלוסקוני, לצמצם את החוב הגדול של ארץ המגף.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.