ון פולסון, מהכוכבים שהרוויחו ממשבר הסאב-פריים בארה"ב, הפסיד 47% בשנה האחרונה - כך אומרת כותרת ידיעה שהתפרסמה לא מזמן באחד העיתונים; מייקל לואיס, מחבר הספרים שחשפו הרבה ממה שקורה מאחורי הקלעים בוול-סטריט, יצא בספר חדש עם תחזיות קודרות לכלכלת ארה"ב והעולם המערבי; ביל גרוס מקרטע וקורא ל-2011 "שנה מסריחה"; וגם תיק קניון המניות מתקשה השנה לצוף מעל התשואה העודפת והרווחיות.
אז מה יהיה עם השקעה במניות כדרך להרוויח כסף? אפשרות אחת כבר הצענו כאן: לתת דגש משמעותי לניתוח הטכני. כאשר קשה לראות בכל דרך אחרת, לפחות הניתוח הטכני מדבר באותה שפה בה דיבר כל הזמן; הגרף נראה אותו גרף והמגמה היא אותה מגמה. נכון שגם בעולם הזה התנודתיות מקשה על הפיענוח, אבל לפחות כאן היא ממוקדת ומובנית בהשוואה למידע איתו מתמודד האנליסט הפונדמנטלי.
הצעה שנייה היא להשקיע בחברות מבוססות ומוכרות המשלבות בין גודל וצמיחה. זו אינה מבטלת את ההצעה הראשונה, היא אפילו מחזקת אותה (כשמשקיעים במניות סולידיות יחסית, מסחר טכני הוא פקטור משמעותי ברווחיות), ובכל מקרה התובנה הגיעה מסקירה של המנתח הטכני של מגזין בארונ'ס. בסקירה הוא מציג את CSCO (שבקניון), WMT (אנו מחזיקים את TGT) ו-AMGN, כדוגמה לשלוש מניות שמראות סימני עלייה טכניים.
אם נתמקד במודל הקניון, בנינו כאן רשת סינון של מאפיינים דרכה אנו מעבירים חברות לפני שנרכוש אותן. הרשת הזו הובילה אותנו פעמים רבות לחברות קטנות, למניות הנסחרות בשער אופטי נמוך ולחברות שהרווחיות שלהן רשומה איפשהו בעתיד. למשל ZIP, חברת שיתוף הרכבים שהונפקה לא מזמן. מדובר בטרנד עולמי, החברה עובדת יפה ויש למניה המלצות. אבל, למרות שלא קנינו אותה בשער השיא פוסט ההנפקה, לא הרווחנו עדיין על המניה.
אין בכוונתנו למכור את ZIP. המסר הוא שכאשר יש מניות של חברות גדולות עם בהירות טכנית של מגמת עלייה, בעולם הכלכלי של היום - המינון של מניות קטנות, עם בהירות גבוהה ככל שתהיה של הטרנד העולמי, צריך להיות נמוך יותר.
כשפולסון מאבד 50% בפחות משנה, זה אומר משהו על היכולת האנושית לנצח את השוק בתנאים האלו. ההצטרפות לשוק, שהיא בבסיס הניתוח הטכני, היא המענה. את כל המניות הקטנות ניתן לאגד ברשימת מעקב, ורק כאשר הן פורצות פריצה טכנית שורית מובהקת, להכניסן לתיק. הזמן בין הפוטנציאל הגלום למימוש יכול להיות ארוך יותר בשוק הזה, ומחיר ההמתנה עשוי להיות גבוה יותר.
כלי עבודה ומניה מושלמת
אם תרצו, הנה כלי עבודה קטן שפיתחנו: לכל מניה בתיק מצמידים מונה שמראה כמה ימים היא בתיק ומה התשואה היומית הממוצעת שלה. ככל שמספר הימים עולה והתשואה היומית הממוצעת יורדת, סימן שהמניה ראויה להחלפה.
ואם תרצו גם מניה אחת להשקיע בכיוון, קחו את דיסני שבתיק הקניון. יש לה היסטוריה, יש לה DNA של יצירתיות ושל התאמה לדרישות השוק והתנהלות מולו, יש לה את השוק הסיני וגם חלום. על האופטימיות שבהשקעה בסטארבקס כתבנו בפעם הקודמת. עם דיסני זה בכלל טוב, וגם על אפל לא ויתרנו למרות מותו של המנכ"ל האגדי סטיב ג'ובס. נסתדר!!!
ביני לבין רוביני
את הסתייגותי מהכלכלן ונביא הזעם נוריאל רוביני ומהתנהלותו, אני מביע לעתים תכופות, אולי תכופות מדי. אני סולד מפופוליזם, כלכלי או מכל סוג, רואה בכלכלנים רבים אחראים למשבר ובאחרים אשמים בהעצמת הפחד. עבור הראשונים, משרות אקדמאיות מפוארות ויכולת מילולית מגובה בסגידה למודלים כלכליים, אפשרו להם להתפרנס מייעוץ כלכלי שגוי מבלי לשלם על כך מחיר. האחרים, כמו רוביני, ידעו לעשות לביתם על ידי הנפקה סדרתית של הרצאות אימה שבבסיסן תחזית צודקת אחת.
אני נוטה להיזהר בביקורת ובהעלאת טענות, גם מתוך כבוד לאנשים ומומחיותם וגם כי אני בטוח ש ניתן להצביע גם על הרבה ליקויים בעבודתי. אני מעדיף לעבוד ולהשתפר מאשר לבקר. אבל, התעלמות מרוביני ודומיו היא משהו שעבדתי קשה להטמיע אצלי ואצל קוראיי. לכן, כאשר אני קורא שהוא מעמיד את החברה שלו למכירה וכי החברה לא הצליחה להרוויח מיום הקמתה ולו דולר אחד, מדד הערך של רוביני יורד בעיני, ואת החיזוק הזה להתעלמות ממנו אני מציע גם לשיקולכם.
זיו סגל, A level 2 Chartered Market Technician. שותף-מייסד ואסטרטג השקעות ראשי בחברת Green Ocean. אין לראות בטור המלצה לרכישה/מכירה של ניירות ערך ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.