תגובות של גורמים שלטוניים מלמדות, לעתים, יותר מהמחדלים שעליהם מגיבים אותם גורמים. כך גם תגובת פרקליטות המדינה על ההחלטה השיפוטית שניתנה שלשום (ד') נגד פרקליט המדינה, משה לדור.
הנה תיאור המקרה מפי שופטת השלום התל-אביבית ריבה ניב: בראיון עיתונאי ("הארץ" 11.2.11) התייחס פרקליט המדינה להלוואה שקיבל אהוד אולמרט מאיש העסקים ג'ו אלמליח, לגביה התבטא לדור כי מדובר ב"סיפור שערורייתי בלתי רגיל". לדור גם הוסיף כי אולמרט לא החזיר את ההלוואה. יצוין ויודגש כי אולמרט לא הואשם על הלוואה זו וברור שלא הורשע, ולטענתו הוא דווקא כן החזיר את ההלוואה. טענה זו לא הוכחה כבלתי נכונה.
דיבה ונזיקין
אולמרט הגיש תביעת דיבה ונזיקין נגד לדור, שבתגובה הגיש לבית המשפט בקשה לדחותה על הסף בנימוק של חסינות על דברים שנאמרו במסגרת התפקיד.
שלשום נתנה השופטת ניב את החלטתה: "לדור הפר את חובתו ודיבר על הליך פלילי תלוי ועומד, והוציא את דיבתו של אולמרט רעה... מדובר בפגיעה בהליך ההוגן ובזכויות היסוד של אולמרט כחשוד וכנאשם".
כלומר: לא רק שדברי לדור אינם במסגרת תפקידו, אלא הם בניגוד לחובת תפקידו. לכן דחתה השופטת את בקשת לדור למחוק את תביעת אולמרט על הסף.
ואז באה תגובת הפרקליטות על החלטת השופטת: "החוק מעניק חסינות לעובדי ציבור על פעולות שנעשות במסגרת תפקידם השלטוני... מתן ראיון על-ידי פרקליט המדינה בנוגע לעבודת הפרקליטות הוא חלק ממילוי תפקידו...".
רבותיי הפרקליטים, בא פרקליט המדינה ובעיצומו של משפט הוא בעצם "מלכלך" על הנאשם באמצעות האשמות שמעולם לא הוכחו, ואין אפשרות להתגונן מפניהן. יתרה מכך, על-פי סדרי הדין וכללי הצדק הטבעי, אסור לומר דברים כאלה בבית המשפט עצמו, כדי לא לגרום להטיית דין באמצעות האשמות וחשדות בלתי מוכחים. לדור נהג במקרה זה כאחד הפרחחים, והלך לעשות בעיתון את מה שנאסר לומר בבית המשפט.
על זה כן מערערים?
באה פרקליטות המדינה ומודיעה כי היא תערער על ההחלטה. צאו וראו: רוצחים ואנסים קיבלו עונשי מאסר מגוחכים באמצעות הסדרי טיעון. ההסבר המסורתי של הפרקליטות הוא שאין כוח-אדם וכסף למשפטים ארוכים. אבל עבור ערעור בעניינו של פרקליט מדינה שסרח - לזה יש זמן? למטרה זו נמצא כוח-האדם?
אקדח התפטרות
אדוני היועץ המשפטי לממשלה, אפילו אם מבחינת החוק היה לדור חסין (ובית המשפט קבע שהוא לא) - גם במקרה כזה היית צריך להראות לו את הדלת. אי-אפשר לסבול מצב שבו פרקליט המדינה נוהג בניגוד לחוקים, ובעיקר בועט בזכויות בסיסיות של אנשים ושל נאשמים, ונוסף לכך גורם נזק לפרקליטות ולעבודתה. במקום לערער, עליך להרהר - ובסופו של הרהור, להניח על שולחנו של לדור מכתב התפטרות לחתימתו.
עבירה על הסוביודיצה
בפרקליטות המדינה מצדיקים את הפרת הסוביודיצה על-ידי אנשיהם בכך שגם נאשמים ועורכי דין עושים זאת, שלא לומר עיתונאים. אבל הרי גם זו אשמת הפרקליטות, על שאינה אוכפת את הסוביודיצה. אז מצד אחד לא אוכפים את החוק, ומצד שני הם (פרקליטי המדינה) מפרים את החוק בטענה שהוא אינו נאכף. אתה מבין את זה, היועץ וינשטיין?
נפל למלכודת של אולמרט
אחת התוצאות החמורות של מעשי לדור היא הנזק שגרם לתביעות של המדינה נגד אולמרט. מאז התחילו פרשיות אלה טוען אולמרט שהפרקליטות בכלל, ולדור בפרט, רודפים אותו.
כשלעצמה, אין זו טענה יוצאת דופן - נאשמים רבים נאחזים בשכמותה. אבל אז בא לדור, ובאמצעות הראיון שנתן מחזק את טענת אולמרט. אין ספק כי יהיו לכך השלכות בהמשך. גם את זה אתה צריך להבין, היועץ וינשטיין.
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.