יום תנודתי בבורסות אירופה נסגר היום (ד') בעליות של 1.1%-2.2% במדדים המובילים, על רקע המגמה החיובית בוול סטריט ולאחר פרסום נתון מאקרו חיובי יחסית בארה"ב. עם זאת, עדיין יש סיבות רבות למתח באירופה: כוונת ממשלת יוון לערוך משאל עם על תוכנית החילוץ שגובשה לה, יחד עם התגברות החששות באשר למצבה של איטליה ופשיטת הרגל של בית ההשקעות MF גלובל בוול סטריט.
גם היום נשאו המשקיעים את עיניהם לעבר יוון - שם מוסיפים הפוליטיקאים לדון באפשרות לקיים משאל עם על תוכנית החילוץ שגובשה לה. התוכנית כוללת "תספורת" של 50% לבעלי האג"ח היווניות, ומהווה חלק מתוכנית כוללות שגיבשו שרי האוצר באירופה בשבוע החולף לטיפול במשבר - אולם, הכוונה להעביר את סוגיית החילוץ למשאל עם, מעמידה בספק את שלל הפיתרונות שהוצעו למשבר.
מנגד, דיווח "רויטרס" כי ממשלת הודו שוקלת להשתתף בהליך מינוף מנגנון החילוץ האירופאי (EFSF), תורמת מעט לסנטימנט החיובי המסתמן בשווקים בפתיחת בוקר זה. נזכיר כי בשבוע החולף הסכימו קברניטי אירופה על הרחבת קרן החילוץ להיקף של טריליון דולר - לעומת היקף נוכחי של 440 מיליארד אירו, כיום.
נשיא הנציבות האירופית, חוזה מנואל ברוסו, הביע היום דאגה מפני יוון. ברוסו דחק ביוון לקבל לאלתר את חבילת החילוץ עליה הוסכם בבריסל, ברוסו הזהיר כי אחרת יוון עלולה לגרום לסיכון כלכלי עמוק. דבריו של נשיא נציבות האירופית נאמרים לאחר שראש ממשלת יוון פפנדראו היכה את השווקים בתדהמה כאשר הכריז על משאל עם שייערך בסוגיית חבילת החילוץ שאושרה ליוון, פפנדראו החושש ליציבות הפוליטית של שלטונו בחר לערוך משאל העם ולהביא את העניין להכרעת הציבור היווני.
"ללא הההסכם שהתקבל בעניינה של יוון, עלולה לחול הרעה משמעותית לציבור היווני, המצב עלול להיות כואב יותר ופגיע יותר", אמר בארוסו. "קשה מאוד יהיה לחזות את התוצאות", אמר בהודעה שהוציא עם הגיעו לקאן, יום לפני ועידת הפסגה של מדינות הG-20 שתתקיים מחר. ברוסו דחק בממשלת יוון ובמנהיגים הפוליטיים "להוכיח כי הם מוכנים לעבוד למען אחדות פוליטית לאומית כדי להשיג את התמיכה הרחבה הדרושה ליישום התוכנית".
בזירת המאקרו, היום התפרסם מדד מנהלי הרכש בגוש האירו, שנפל ל-47.1 נקודות באוקטובר, לעומת 48.5 נקודות בספטמבר. ההערכות לפני הפרסום היו ל-47.3 נקודות.
מניות הבנקים באירופה המשיכו לעמוד היום במוקד, לאחר הירידות החדות אמש. נציין, בין היתר, את הבנקים BNP פאריבס הצרפתי וקומרצבנק הגרמני.
אסיה סגרה במגמה מעורבת
בבורסות אסיה התנהל היום המסחר במגמה מעורבת, וזאת חרף החשש המתגבר ממשבר החוב באירופה וירידות השערים החדות שחתמו את המסחר אמש בוול סטריט.
"השווקים מתמחרים ברצינות חדלות פירעון של יוון - ונכסים עתירי סיכון צונחים", ציינו הבוקר ב-Credit Agricole. בברקליס העריכו כי הסיכויים של הממשל היווני להעביר את התוכנית האירופית במשאל עם גבוהים, אך ייתכן כי בשל השיהוי - התוכנית תיקבר עוד בטרם החלה.
3 נושאים עיקריים עומדים מאחורי הסנטימנט השלילי שניכר אמש בשווקים: הודעת ראש ממשלת יוון כי יביא את תוכנית החילוץ למשאל עם בחודשים הקרובים, דיווחים (שהוכחשו) כי ראש ממשלת איטליה סילביו ברלוסקוני נפגש עם כמה מקובעי המדיניות ביבשת וקריסתה של חברת MF גלובל בגלל המשבר באירופה.
מניות הבנקים ריכזו עניין שלילי בצל החששות לחשיפת-יתר לנעשה באירופה. נציין את HSBC ,Bank of China וכן את בנק Nomura , אשר דיווח על הפסד רבעוני.
[לפורטל הפיננסי][לבורסות בעולם]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.