חוזרים לדרכמה? הקרב על המטבע היווני מתגבר

על רקע המשבר במדינה ומשאל העם לגבי חבילת הסיוע, עולים קולות הקוראים לחזור אל המטבע המקורי של יוון ■ "לפני האירו, בקבוק מים עלה 0.5 דרכמות. עכשיו - 1.7 א'. זו טרגדיה"

ימים לא פשוטים עוברים על יוון ועל העם היווני, בזמן שתוכנית צנע מקשה רבות על הכלכלה המקומית שממילא נאבקת בעול החוב הכבד של המדינה. ביום ב' האחרון אמר ראש ממשלת יוון, גאורג פפנדראו, כי הממשלה תערוך במדינה משאל עם אודות חבילת הסיוע על סך 130 מיליארד אירו של האיחוד האירופי. הדבר הביא הוביל לירידות בשווקי העולם, לאחר אופטימיות זהירה שאפפה אותם בימים שלאחר פסגת האיחוד האירופי בבריסל.

כעת, כשלא ברור עתידה הכלכלי, והמדיני, של יוון, עולים קולות הקוראים לחזור אל המטבע המקורי של המדינה, הדרכמה, שהופסק השימוש בו לטובת האירו לפני כעשר שנים, בהבטחה לשפע כלכלי רב.

הדבר עדיין נחשב בגדר טאבו בקרב הממשלה באתונה, אולם יש כלכלנים הטוענים כי זו התשובה, ללא קשר להתפתחויות הקרובות. הדבר לא צפוי להביא לפתרון מידי של הבעיות במדינה, כאשר במצב כזה המשקיעים בבנקים ביוון יברחו, פרעון החוב יהיה כמעט ודאי והאינפלציה תעלה. אולם, התומכים במהלך טוענים כי מעבר למטבע חלש יותר יגביר דרמטית את הייצוא, ויביא לתהליך החלמה בכלכלה המקרטעת.

"הבעיה האמיתית היא שאנו פועלים תחת מטבע זר", אמר ואסיליס סראפימקיס, מנכ"ל אחת חברות הנפט הגדולות במדינה. "לו היה לנו מטבע משלנו, היינו יכולים לפחות להדפיס כסף. מה הדבר הכי גרוע שיכול לקרות אם נעשה זאת?"

על-פי סקרים 66% מהיוונים אינם מעוניינים במהלך שכזה, אולם "הדיעה שעל יוון לצאת מהאירו היא יותר נרחבת ממה שחושבים", אמר קוסטס לפאוויצאס, כלכלן מאוניברסיטת לונדון. "פשוט הדיעה ההפוכה היא מאוד דומיננטית".

גאורג קוריס, הבעלים של ערוץ החדשות המוביל במדינה, ניסח את העניין בפשטות: "האנשים שתומכים כעת באירו הם אותם האנשים שהכניסו אותנו אליו והפכו אותנו למדינה חולה. לפני האירו, בקבוק מים עלה 0.5 דרכמות. עכשיו זה עולה 1.7 אירו. זו טרגדיה".