אם ניתן לסמן מניה שעמדה כמעט ללא עוררין בלב הקונצנזוס של המשקיע הישראלי, הרי זוהי טבע הדואלית - החברה הישראלית הגדולה בנאסד"ק, עם שווי שוק של 36.47 מיליארד דולר וחברות במדד נאסד"ק 100 המכובד.
טבע היא אורחת קבע זה שנים רבות בתיקי המשקיעים והחוסכים הפנסיוניים, אבל משהו לא טוב, בלשון המעטה, עובר עליה בשנה וחצי האחרונות. השיא ההיסטורי שלה נקבע במארס 2010 בשער 63.78 דולר, אך מאז הידרדרה, ובספטמבר 2011 הגיעה לשפל של 35.26 דולר. בחודש האחרון רשמה טבע זינוק של 12%, והיא נסחרת כיום סביב שער של 41 דולר.
הירידה במחיר המניה אינה רק שיקוף של המצב המאקרו כלכלי הנוכחי, אלא גם נגזרת ישירה של רצף חדשות רעות שקיבלו המשקיעים בתקופה זו, והכוונה היא בעיקר לפעילות החברה בתחום האינובטיבי (תרופות המקור). נדמה כי למרות ניסיונות טבע לחזק ולהרחיב את מנועי הצמיחה, היא עדיין מתקשה להפיג את חששות המשקיעים לגבי עתידה של תרופת הדגל, הקופקסון, על רקע האיומים אודות תחרות גנרית אפשרית.
רבות נכתב באחרונה על מצב החברה. הפעם נבקש להביא בפניכם את השורה התחתונה - "גלובס" ושלושה אנליסטים מובילים מנתחים, האם טבע שווה קנייה.
ברנשטיין ריסרץ': לא מניית העם
"תשואת יתר", מחיר יעד: 55 דולר
"טבע פשוט זולה מדי", אומר ל"גלובס" ד"ר רוני גל מברנשטיין ריסרץ', שסבור כי מחיר המניה הנוכחי הנו אטרקטיבי למשקיעי הטווח הארוך. "שווי השוק שלה עומד כיום על כ-36 מיליארד דולר, וב-2012 תזרים המזומנים שלה יעמוד על 5 מיליארד דולר, כך שהיא יכולה לממן את עצמה במשך 7 שנים. עם זאת, אני לא חושב שהתואר 'מניית העם' בהכרח הולם. נכון, החברה מאוד הצליחה, אבל צריך לזכור כי טבע היא חברה מתמחה, ולכן היא מלכתחילה לא התאימה לפלח כה רחב של משקיעים".
גל סבור כי החברה תעמוד בהצהרותיה, ותצליח להציג תוצאות טובות ברבעון הרביעי, בין היתר בזכות השקת מוצרים חדשים בארה"ב, דוגמת זיפרקסה, ומכירות מוצרי הנשימה. עם זאת, הוא אינו אופטימי בנוגע למוצר הדגל שלה. "האיומים על הקופקסון בהחלט משמעותיים. הירידה במכירות צפויה להגביל את שיעור הצמיחה השנתי המורכב, שיעמוד על 0%-3% במהלך 2012-2015". לדעתו, מנועי הצמיחה יגיעו בין היתר מפעילות בתחום הגנרי, מוצרים ממותגים (Small Branded Products) ומהמיזם המשותף עם חברת פרוקטר אנד גמבל.
גל סבור כי טבע אכן עומדת בפני קשיים, אך אין זה הוגן להפנות אצבע מאשימה כלפי המנכ"ל הנוכחי. "עדיין מוקדם מדי לתייג את שלמה ינאי כאחראי לבעיות שאליהן נקלעה החברה. יהיה נכון לעשות זאת רק במידה שהוא לא יצליח לפתור אותן במהלך השנתיים הקרובות".
פועלים סהר: "הזדמנות קנייה לטווח הארוך"
"קנייה", מחיר יעד: 54 דולר
"ברמת התמחור הנוכחית, מניית טבע מגלמת את מרבית החדשות השליליות. האיומים המהותיים כיום הנם על הקופקסון, הנמצא ממילא בשלב מתקדם במחזור חייו העסקי. במידה שהאיומים יתממשו, ההשלכות תהיינה על סנטימנט המשקיעים בטווח הקצר", כך אומר ל"גלובס" יואב בורגן, מנהל מחלקת המחקר בפועלים סהר.
לטענת בורגן, ההתרסקויות בשווקים בכלל, וכישלון ניסוי הלקווינימוד בפרט, יצרו מצב חדש ושונה. בטווח הארוך הוא סבור, כי תפחת תלותה של טבע, הן במוצר והן בשוק הגנרי האמריקני. "מנועי הצמיחה העתידיים של טבע יגיעו משווקים גיאוגרפיים בעלי פוטנציאל צמיחה משמעותי בתחום הגנרי, כגון יפן ואמריקה הלטינית; וצמיחתה העתידית תנבע מהמשך אסטרטגיית הרכישות האגרסיבית שלה. כבר בשנה הקרובה צפויה טבע להשיק מספר מוצרים גנריים שיחזירו את הצבע ללחיים בפעילותה בארה"ב, והיא תתחיל ליהנות מפירות רכישותיה האחרונות, ובראשן ספאלון".
עם זאת, בורגן מדגיש את הסיכון הקיים כיום במניה. "החברה עוברת מטמורפוזה רב-שנתית, ותמהיל הפעילות שלה הופך ליותר ויותר תלוי בפיתוח תרופות מקור. כך, מבחינת פעילותה העסקית הכוללת, רמת הסיכון עולה, וככל הנראה תמשיך לעלות. סיכון זה מלווה בסיכוי לאפסייד משמעותי, בדמות הפוטנציאל הטמון בהצלחת פיתוח תרופת מקור חדשה. עם זאת, אני מעריך כי האפסייד במניה צפוי להתממש באופן הדרגתי, כך שמדובר בהזדמנות קנייה, בעיקר לטווח הארוך".
אי.בי.אי: העתיד נמצא בתחום הביוסימילרס
"קנייה", מחיר יעד: 58 דולר
"חשוב להבין שתהליכים בחברות הפארמה נמשכים שנים רבות. כמעט בלתי אפשרי לחזות הצלחת תרופה חדשה, והתהליך כרוך בקשיים רבים. במידה שהחברה מפספסת בתחזיות, נוצר אצל המשקיעים סוג של חוסר אמון עתידי, כך שהחוכמה היא להתנתק מרעשי רקע, ולנתח את החברה ופעילותה ללא קשר לתחזיות", כך אומרת האנליסטית נתלי גוטליב מבית ההשקעות אי.בי.אי.
גוטליב צופה כי בטווח הקרוב טבע תציג שיפור ניכר בתחום הגנרי. "בשנה האחרונה כמעט שלא ראינו השקות משמעותיות בתחום הגנרי, מאחר שכולן נדחו לרבעון הרביעי. עכשיו, כשטבע הינה החברה הגנרית הגדולה באירופה, נצפה להמשך מגמת צמיחה ביבשת, וכן באסיה בעקבות הגדלת הפעילות ביפן".
בנוסף, גוטליב מאמינה שגם בטווח הקצר ימשיך הקופקסון להיות המוצר העיקרי והרווחי של החברה, ומצביעה על תחום הביוסימילרס (מעין גנריקה למוצרים ביולוגיים) כמנוע צמיחה עתידי נוסף. "בשורה התחתונה, אנו מניחים שהתהליכים המאקרו כלכליים בעולם, והרצון לחיסכון בתקציבי בריאות, יביאו להגדלת השימוש בגנריקה - מה שישחק לידיה של טבע".
גוטליב סבורה כי מניית טבע אינה מתאימה לאוהבי סיכון, אך גם אינה סולידית. "רכבת ההרים במניה בתקופה האחרונה הוכיחה למשקיעים רבים, כי אין חברה שנמצאת בוואקום. עם זאת, מחיר המניה הנוכחי משקף כמעט את מלוא האיומים על טבע, אך לא נותן משקל להזדמנויות ולפוטנציאל הצמיחה שקיים בה".
הגורמים בכתבה עשויים להשקיע בניירות ערך ו/או מכשירים, לרבות אלו שהוזכרו בה. האמור אינו מהווה ייעוץ או שיווק השקעות, המתחשב בנתונים ובצרכים המיוחדים של כל אדם
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.