אירופה ננעלה בעליות מתונות של 1% על רקע ההצבעה באיטליה; הבורסות ביבשת עולות כ-1% לאחר עליות חדות של למעלה מ-2%. ההצבעה באיטליה על התקציב מעוררת סימן שאלה גדול סביב עתידו הפוליטי של ראש ממשלת איטליה, סילביו ברלוסקוני, לאחר שאיבד את הרוב המוחלט בפרלמנט. ברלוסקוני אומנם הצליח להעביר את התקציב ולשרוד הצבעה שגרתית אך איבד את הרוב המוחלט והקולות להתפטרותו רק הולכים וגוברים. על רקע הקריאות להתפטרותו של ברלוסקוני ועל רקע הרוב היחסי בלבד בפרלמנט בהצבעה היום, נשיא איטליה עשוי לקרוא להצבעת אי אמון בממשלת ברלוסקוני. בתוך כך, גם המדדים המרכזיים בניו-יורק הגיבו להצבעה באיטליה ובשעה זו נרשמות ירידות שערים קלות על רקע ההצבעה. נציין כי יוון מחכה בדריכות לאישור קבלת סיוע פיננסי נוסף על רקע ניסיונותיה להקים ממשלת אחדות.
כאמור, עיני המשקיעים מכוונות לאיטליה והסערה הפוליטית במדינה, ברלוסקוני העביר בפרלמנט האיטלקי את ההצבעה על התקציב, הכוללת קיצוצים נוספים במסגרת תוכנית הצנע הממשלתית, אולם איבד את הרוב בפרלמנט. לאחר ההצבעה התשואה על האג"ח של איטליה ל-10 שנים עלתה ל-6.64%. מכיוון שברלוסקוני איבד את הרוב המלא בפרלמנט צפויה להתקיים הצבעת אי-אמון ועדיין קיים ערפל כבד סביב הקריירה הפוליטית שלו. מעבר להשלכות ההצבעה על מאזנה התקציבי של איטליה, מדובר למעשה ב"קרב על עתידו הפוליטי" של רה"מ האיטלקי ברלוסקוני. המצב של ברלוסקוני הלך והחמיר, כשהשותף הבכיר ביותר בקואליציה שלו, אומברטו בוסי, מנהיג מפלגת "הליגה הצפונית", קרא לו להתפטר. (לסיפור המלא)
(האנליסטים מודאגים: לאן מועדות פניה של איטליה?)
האם יוון תחולץ זמנית?
עוד באירופה, צפויים שרי האוצר של גוש האירו לאשר סופית את הנתח השישי שמגיע ליוון במסגרת תוכנית החילוץ שלה - בהיקף של 8 מיליארד אירו (11 מיליארד דולר), במטרה לספק למדינה מרווח נשימה נוסף.
הבנק סוסייטה ז'נרל , השני בגודלו בצרפת, דיווח הבוקר על צניחה של 31% ברווח הנקי על רקע "מחיקות" שביצע על החזקותיו באג"ח היווניות, בגינה לא ישלם דיבידנד למשקיעים. הרווח הנקי של הבנק הסתכם בכ-622 מיליון אירו (855 מיליון דולר), לעומת 896 מיליון אירו בשנה שעברה. באשר להחזקותיו באג"ח יווניות, ביצע הבנק הצרפתי מחיקות של 333 מיליון אירו (לפני מס) על ההחזקות. (לסיפור המלא)
נעילה מעורבת באסיה
המסחר באסיה ננעל הבוקר במגמה מעורבת, כאשר הבורסה בהונג קונג נהנתה מעליות על רקע ציפיות להקלה במדיניות המוניטארית של הבנק המרכזי. המסחר התנהל לאור הנעילה החיובית בוול סטריט אמש, כאשר משבר החוב באירופה בכלל והטלטלות הפוליטיות ביוון ואיטליה בפרט הוסיפו לתת את הטון במהלך המסחר.
המסחר במזרח התנהל, כאמור, לאחר נעילה במגמה ירוקה בוול סטריט אמש. שם, המשקיעים שלחו את המדדים המרכזיים לעליות לאור הצהרות הבנק המרכזי האירופי כי האירופאים "ישתלטו על המשבר בתוך שנתיים". גם הציפייה כי יוון, המקימה היום ממשלת אחדות, תקבל את הסיוע הפיננסי המועד לה במסגרת תוכנית החילוץ שלה והשמועות על התפטרותו של סילביו ברלוסקוני, תרמו לסנטימנט החיובי סביב הסוגיה האירופאית.
"שיתוק פוליטי נוסף באיטליה יגרור תגובה שלילית מהשווקים ועשוי להוביל להמשך עליית תשואות האג"ח האיטלקיות", כתבו היום כלכלני Brown Brothers Harriman במזכר ללקוחותיהם. זאת, לאחר שהתשואות על האג"ח האיטלקיות ל-10 שנים הגיעו אמש לשיא כל הזמנים - 6.6%.
"אירופה היא עדיין הדאגה המרכזית בשווקים הגלובליים", מסביר לינוס ייפ (Linus Yip), אסטרטג ב-First Shanghai Securities. "המשקיעים עדיין נוקטים בגישה של 'נחכה ונראה', אבל המצב לא רע כמו שהוא היה בתחילת אוקטובר".
מניות הבנקים והיצואניות במוקד
מניות הבנקים תמכו בעליות בהונג קונג. נציין את Bank of Communications , כמו גם Agricultural Bank of China .
מניות היצואניות ירדו בטוקיו היום. נציין את סוני , Nikon Corp ואת כן פאנסוניק .
[לארביטראז][לטבלת ישראליות בעולם]
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.