אנחנו עם 2011 סיימנו

האם רלוונטי להשקיע במניות היום, ב-2012 ובכלל? ואיך נגיע מוכנים לשנה הבאה עלינו לטובה (או שלא)

בשבוע שעבר מכרנו את AVP שירדה כתוצאה מחשדות ביחס לפעילות החברה בארצות מתפתחות וחשדות נוספים. זה לא הריח טוב, ומכיוון שממילא מדובר במניה שגילינו לגביה מידה של סבלנות יתרה, החלטנו למכור ללא היסוס, למרות השער הנמוך.

פעמים רבות, מכירה בשער נמוך כשמניה מתרסקת יכולה להתברר כמכירת שוטים. אנחנו לא אוהבים להגיב במצבי קיצון, אבל כאשר הריח לא טוב והמוטיבציה להשקעה במניה לא כזו נחרצת, ההחלטה היא מהירה.

אני מזכיר זאת משום שנכון למועד כתיבת טור זה, כשבוע אחרי האירוע, המניה נמצאת בשער נמוך יותר. הדבר מהווה דוגמה לכך שישנה אפשרות שהחלטה כואבת לא תכאב עוד יותר משום שהתקבלה בעיתוי של פחדנים. אחד הפחדים הגדולים של משקיעים לא מחוזקים מנטאלית הוא למכור בנקודה הנמוכה ביותר או לרכוש בנקודה הגבוהה ביותר; תחושת עלבון המתלווה להפסד כספי היא קשה. כדאי לזכור שכל החלטה יש לקבל לגופו של עניין, על פי סך השיקולים והמידע המצוי באותו הרגע. בדיעבד תמיד נדע מה לעשות. אני מציג כאן את התוצאה בשביל להראות שיש תוצאות טובות (יחסית כמובן) גם כאשר מוכרים בשער נמוך, וכדאי להפנים זאת.

האם זה אומר שמכאן (17.68 דולר נכון למועד כתיבת הטור) AVP לא תעלה הרבה ומהר? יכול להיות, אבל יש לנו את הפריבילגיה לבחון זאת מעמדה נייטרלית ותוך כדי השוואה למניות אחרות. לא מספיק שיהיה פוטנציאל לעלייתה של מניה, הוא צריך גם להיות טוב יותר ביחס לאפשרויות האחרות במרחב. ההחלטה לא לקנות את AVP מחדש היא בדיוק כמו ההחלטה לא לקנות מניה אחרת, והיא נפרדת מההחלטה למכור אותה.

כמו כל מניה שלא קנינו, גם AVP יכולה לעלות באופן מפתיע ולגרום למהלך המכירה להתברר כטעות בדיעבד. זה לא צריך להשפיע על אף אחד מהבחינה הרגשית, בדיוק כמו ששאר המניות שעלו על אף שלא קנינו אותן לא אמורות לדרדר אותנו במדרון הדיכאון. חשוב מאוד להתאמן ולבצע את החיתוכים המנטאליים, שכן השתעבדות למאניה דפרסיה שהליך ההשקעות מייצר לא בריאה לתיק ולמשקיע בו.

למה מתכוונת הכותרת הראשית

מה זה אומר שגמרנו עם 2011? בואו נתחיל עם מה זה לא אומר. זה לא אומר שזנחנו את המאמץ להשיג תשואה ולעמוד ביעדי המודל. זה לא אומר שאנחנו מרימים ידיים מההשקעה במניות. להפך, אנחנו מחזקים את ידיכם להשקיע במניות. אבל, שנת 2011 הייתה שנה מייסרת. כל פסיכולוג יגיד לכם שטלטלות קצרות טווח וחדות מזיקות ליציבות המנטאלית. יש אף שהגיעו לרמת בחילה הדומה לשיט ביאכטה בים גלי. היתרון (והחיסרון) בשווקים הפיננסיים הוא שמה שהיה לא יהיה.

למרות שרבים נוטים להציג דעה על השווקים על פי התחושה האחרונה שקיבלו מהם, בפועל לשווקים אין תחושות והם משקפים הלכי רוח ותפיסת מציאות משתנים. לפיכך, אנחנו משלימים (לא מוותרים) עם האפשרות שב-2011 לא נשיג תוצאות מדהימות כמו ב-2010, ואפילו מקלים על עצמנו ואומרים שזה בסדר: 25% טעות הכרחיים לקיום תהליך של למידה; 2011 הפילה מנהלי השקעות גדולים ומנוסים; ובסך הכל תפקדנו לא רע. ההשלמה אומרת שלא נשכב על הגדר, ניקח סיכונים מיוחדים או נעשה פעילות חריגה בשביל לנצח ב-2011. נהיה מדויקים בניסיון לשפר את התוצאה ככל האפשר, אבל בנינוחות ובהשלמה.

זאת משתי סיבות: 1. לא לגרום נזק לתיק 2. להתכונן ל-2012 בתשומת לב מלאה.

איך מתכוננים ל-2012?

על השאלה הזו נענה בשבועות הקרובים וגם ניישם את התשובות בהרכב התיק ככל שנתקרב ל-31 בדצמבר. ננסה לענות על השאלה משתי נקודות מבט בו זמנית, זו שלנו המנהלים תיק פומבי ומתעדים את ניהולו, וזו שלך, הקורא, אשר לא בהכרח נצמד אלינו ב-100%.

היום נענה על שאלת המוצא: האם עדיין רלוונטי, ברמה הפילוסופית כמעט, להשקיע במניות כאשר מסגרות ואמונות כלכליות מתרסקות? התשובה שלנו היא: חד משמעית כן, ואולי אף יותר מתמיד. יתרונות ההשקעה במניות אף הועצמו בשנה האחרונה. המניות מייצגות חברות/עסקים אמיתיים שאם יבחרו נכון יהיו טובים וצומחים; הן מאפשרות השקעה בעתיד (מכוניות חשמליות למשל), כמו גם ניוד גיאוגרפי ופיזור סקטוריאלי וענפי, הן משלמות דיבידנד; והחברות פטורות מהרבה מחויבויות כלכליות שיש למדינות. אם הגענו עד לסוף טור זה בהסכמה, נמשיך להיערך ל-2012 בפעם הבאה.

אם אתם רוצים להעיר, לשאול, לחלוק, להעמיק, אתם מוזמנים לשלוח מייל ל-segalziv@gmail.com ותשתתפו השתתפות פעילה בהכנות.

זיו סגל, A level 2 Chartered Market Technician. שותף-מייסד ואסטרטג השקעות ראשי בחברת Green Ocean. אין לראות בטור המלצה לרכישה/מכירה של ניירות ערך ו/או תחליף לייעוץ המתחשב בנתונים ובצרכים של כל אדם