הטלטלות הפוליטיות ביוון ואיטליה סחפו את השווקים בשבועיים החולפים, תוך שהם מובילים למסחר תנודתי במיוחד. לבסוף, וול סטריט ננעלה אמש עם סיום שבוע המסחר בטון חיובי, כששלושת המדדים המרכזיים בארה"ב חוזרים לתשואה חיובית מתחילת 2011 - לאחר שנודע כי אושרה הרחבה לתוכנית הצנע באיטליה.
התוכנית, בהיקף 59 מיליארד אירו, כוללת קיצוצים, הפרטות ופיטורים במגזר הציבורי - ומהווה חדשות משמחות ביחס להתקדמותה של ממשלת איטליה צעד נוסף לעבר גירעון תקציבי מאוזן. חדשות אלה, יחד עם ביטול ההצעה לקיים משאל עם ביוון על תוכנית החילוץ והקמתה של ממשלת אחדות במדינה זו, השיבו מעט את אמון המשקיעים בשוק.
אולם, ההתפתחויות הדרמטיות באירופה הובילו את המשקיעים בשווקים הגלובליים להתעלם ממשק מרכזי אחר: ארה"ב. שם, לא הצליחו המשקיעים להתעודד מתוצאות כספיות חיוביות לרבעון השלישי (יותר מ-70% מהחברות במדד ה-S&P500 היכו התחזיות), והגיבו בעיקר לחדשות מאירופה.
"כל מה שצריך - חדשות טובות מאירופה"
"המשקיעים לא זקוקים לנתוני מאקרו באשר לשוק האמריקני, כל מה שאתה צריך זה חדשות טובות מאירופה", מסביר בינקי צ'אדה, אסטרטג השקעות בדויטשה בנק. "מנגד, כשמסתכלים על הדוחות - התוצאות טובות, והמניות מאד-מאד זולות. זה המסר המרכזי שלנו לרבעון הזה".
אבל צ'אדה לא מרשה לעצמו להיות אופטימי מדי. עם סימנים של פיתרון למשבר החוב באירופה, המשקיעים נפנים בחזרה למשבר התקציבי בארה"ב - שם, רק לפני מספר חודשים הגיע בית-הנבחרים להסכמה על העלאה טכנית של תקראת החוב הפדלית בכ-2.4 טריליון דולר, לכ-16.7 טריליון דולר בסך הכך.
בעקבות הרחש הפוליטי והקשיים הרבים שליוו את המהלך, החליט נשיא ארה"ב ברק אובמה להקים את "ועדת-העל" - ה-Super Committee. המטרה של הוועדה הייתה אחת: להציע פתרונות לרידוד הגירעון האמריקני בכ-1.2 טריליון דולר (לפחות) בתוך 10 שנים. הדד-ליין להגשת מסקנות הוועדה מתקרב: היא צריכה להגיש ממצאים כבר ב-23 בנובמבר, לפני העלאתם כהצעות חוק בבית-הנבחרים ובקונגרס.
בעיה אחת קטנה: בחירות
אבל הבעיה שניצבת בפני אובמה והוועדה שלו, היא אחת: שנת הבחירות (2012) בארה"ב בפתח, והרפובליקנים לא מעוניינים להקל על אובמה והדמוקרטים להביא בשורה כלכלית לבוחרים רגע לפני הבחירות. הם צפויים להמשיך להתעקש על אי-העלאת נטל המס על אזרחי ארה"ב, מתודה בה הדמוקרטים נוטים לבחור כדי לקצץ את הגירעון התקציבי; ומנגד, צפויים להוסיף ולחתור בפגיעה בתוכניות "רשת הביטחון" הלאומי, היקרות לליבו של אובמה מאד: המדיקייר, המדיקייד והביטוח הלאומי. כך, סביר להניח, רבות מהצעות הוועדה ייפלו על מחלוקות עקרוניות, ובעיקר פוליטיות.
"החשש המרכזי הוא שעכשיו, כשאנחנו מתקדמים לקראת בחירות - שום דבר אמיתי לא יקרה", סבור גארי טייר, אנליסט בוולס פרגו. "יש אמנם סיכוי של יותר מ-50% שארה"ב תגיע לפיתרון נוסף על התקציב, אבל המשבר ממש נמצא מעבר לפינה - והפוקוס על אירופה משך את כל תשומת הלב".
ומה יקרה במידה והוועדה לא תגיע להסכמות על קיצוצים בתקציב? בעיה אחת באי-הסכמה על קיצוץ בגירעון, שמטרידה מאד את המשקיעים, היא האפשרות להורדת דירוג האשראי של ארה"ב. הדירוג נפגע על ידי סוכנות S&P בתחילת אוגוסט השנה, והוביל את הממשל האמריקני לאבד לראשונה מאז מלחמת העולם הראשונה את דירוג האשראי המושלם שלה ("AAA") - וגרר את השווקים הגלובליים לירידות חדות.
כלכלנים רבים חוששים כי אי-מתן פיתרון ראוי לקיצוץ הגירעון, ייאלץ את סוכנויות הדירוג הבכירות הנוספות - מודי'ס ופיץ' - להוציא אף הן "תמרורי אזהרה" ולפגוע בדירוג הכלכלה הגדולה בעולם. מהלך שכזה, כזכור לכולם, עלול להוביל לסערה בשווקים הגלובליים כולם.
ומה באשר לשווקים? האנליסטים בשוק לא אופטימיים, בלשון המעטה: "אני חושב שזה יטלטל את כל השוק", סבור טייר. "זה לא יהיה רע כמו בקיץ החולף, אבל זה יהיה רע מאד".
לתשומת לבכם: מערכת גלובס חותרת לשיח מגוון, ענייני ומכבד בהתאם ל
קוד האתי
המופיע
בדו"ח האמון
לפיו אנו פועלים. ביטויי אלימות, גזענות, הסתה או כל שיח בלתי הולם אחר מסוננים בצורה
אוטומטית ולא יפורסמו באתר.